Stories

WK hockey volgens Max, Paul & Marc

Max Caldas, bondscoach NL dames. Paul van Ass, bondscoach NL heren. Marc Lammers, bondscoach heren Belgie. Alledrie op weg naar Goud. Met hun eigen visie en missie:

MAX CALDAS

Ondanks zijn latino achtergrond, oogt Max Caldas rustig, heel rustig. Hij maakt zich niet druk over het WK, want dat duurt nog een week en in die week, die we nog best hard nodig hebben, kunnen we nog veel bereiken. Vergelijken met de OS van 2012 doet hij het al helemaal niet, dat was een heel ander soort toernooi dan het WK. Daarbij is het verleden tijd en dat bestaat niet meer. De toekomst ook nog niet. We leven in het heden en nu zitten we lekker in ons vel. In Sardinie vonden we de juiste balans tussen rust en werk en dat stralen we nu nog uit. Als coach kan jouw uitstraling en emotie bepalend zijn, maar uiteindelijk doet het team zijn eigen werk op het veld. Soms laat ik ze hun gang gaan, maar wanneer ze me nodig hebben en ze komen er niet uit, dan stap ik er in. Het is echter per wedstrijd wisselend. Je handelt zowel als team en als coach naar de omstandigheden van dat moment en je kunt dus niet van te voren voorspellen hoe een en ander zal gaan, maar je wel voorbereiden. Nu dus het WK 2014. Zijn laatste optreden als bondscoach wordt Rio 2016, de Olympische Spelen, een heel ander toernooi.

20130819_74Paul van Ass blijft al tijden glimlachend de pers te woord staan. Positief en optimistisch is hij en dat heeft hem afgelopen winter in India bij de Hockey World League toch maar mooi het Goud opgeleverd. Hij gelooft in zijn team, gelooft in zichzelf en zijn staf. Diegenen die echter het afgelopen jaar minder presteerden, konden de boot verlaten. Iedere oefenwedstrijd is een leermoment. Verliezen van Spanje (afgelopen vrijdag 23-5 bij HDM) was niet nodig, maar wel een hele goede voorbereiding, want de verwachting is dat we tegen het herenteam van Argentinie op hetzelfde probleem zullen stuiten. Het doorbreken. Daar moeten we dus nog hard aan werken en daarom was het heel goed dat we dit vandaag mee kregen en mee kunnen nemen in onze slot voorbereiding. De balans tussen rust en werk is ook bij hem een belangrijk punt, maar een social media verbod krijgen de heren niet. Het hoort bij deze tijd en daar moeten ze gewoon mee om kunnen gaan. Verder wijk ik niet van mijn pad en zet de door mij ingeslagen weg gewoon voort, dan komt het vanzelf goed, besluit hij met een brede grijns,

marclammersMarc Lammers, de man die een werkwoord kreeg na het coachen van de NL dames – het lammeren – is vooral van de innovatieve trainingstechnieken en ontwikkelingen. Niet dat sommigen niet eerder bestonden, maar hij bracht ze aan het licht, al dan niet op een ludieke manier. Op zijn eigen Marc Lammers manier. Net als zijn persconferentie voor de NL pers. Dit is inclusief een zalige Belgische lunch en verwennerij en met een slideshow van Marc en zijn staf. Eigenlijk denkt Marc niet zo ingewikkeld. Het is basis psychologie. Wat kun je zelf 100% beinvloeden en wat minder tot niet. Wat je zelf kunt beinvloeden zijn je eigen gedrag, je eigen denken (glas halfvol), je eigen conditie en uitrusting. Je team kun je minder beinvloeden, maar nog enigzins. De weersomstandigheden niet, maar wel hoe je erop voorbereid bent. Een resultaat is afhankelijk van deze factoren en dus niet te voorspellen, maar een ding is zeker. Het Belgische herenteam is gegroeid en veel zelfbewuster. Het samenwerken is zeker onderdeel geweest van de tactiek van Lammers. Zo haalde hij de mannen oa naar Rotterdam voor een Safety training. Het zorgde voor samenspel en vertrouwen in elkaar. De fysieke en mentale gezondheid is groot bij de rode leeuwen. Helemaal onder controle door het topsportlab en de beste psycholoog van Belgie. Marc straalt! Ondanks dat de keepersstick te lang was en de nieuwe bal zwaarder dan gebruikelijk is. De gezonde Sinterklaas spanning zit erin en Marc maakt er een feestje van, samen met zijn strateeg Jeroen Delmee en de rest van zijn staf.

Leave a Reply