Bram, je was het geheime wapen van Oranje hockey, de strafcornerspecialist, de man met wie ze rekening moesten houden en bent nu bijna 10 jaar geleden gestopt met spelen, maar niet met tophockey. Kun je ons in het kort vertellen wat er na 2008 allemaal gebeurde?Foto : Ben Haeck

Ik ben vanaf het moment dat ik gestopt ben een tijdje bestuurslid tophockey bij HGC geweest. Ik heb diverse cornerspecialisten begeleid en zelf in de veteranen bij HGC gespeeld.

In 2014 ben ik naar Singapore verhuisd en zijn mijn Nederlandse activiteiten stopgezet.. Ik heb in Singapore een onderzoek begeleid naar de sleeppush. Heel interessant met 3d analyse, force plates , eye tracker, snelheidsmeters. Ik ben daar ook assistent bondscoach geweest van het nationale team en heb de Asian games en de SEA games (South East Asian) gecoacht. Daarnaast heb ik in Singapore een transformational leadership course gevolgd, wat enorm interessant was. Ik begeleid nu een aantal managers in het bedrijfsleven en dat vind ik onwijs leuk om te doen.

Als coach sta je er nu niet alleen voor de jeugd, maar vooral ook om de huidige strafcornerspecialisten, zoals Tristan Algera, te begeleiden en op te leiden, is er veel veranderd in zowel technisch als tactisch aspect? Bram Lomans (midden) scoort uit een strafcorner 1-1 voor Nederland. Vlnr Rob Derikx, Bram Lomans en Taeke Taekema. Foto : Ben Haeck

 

Technisch zijn er een paar dingen veranderd, of eigenlijk duidelijker geworden. Er is nu onderzoek gedaan naar wat de meest geschikte manier is om je lichaam te gebruiken bij de corner. Hiermee kun je veiliger trainen (minder overbelasting) De cornerschutter kan zich beter fysiek voorbereiden zodat blessures wat minder snel voorkomen. Ik denk dat er tactisch wel wat veranderingen zijn. Dat zit hem met name in de manier van uitlopen waar de pusher (en eigenlijk iedereen die bij de corner betrokken is) zich op aan heeft moeten passen.

Je hebt dus een tijd in Singapore gewoond en werkte daar o.a. als assistent trainer, nu train je de Heren van Bremen, terwijl je weer in Nederland woont, wat zijn de verschillen met Nederland qua niveau, maar ook qua visie?

In Nederland lopen we natuurlijk voor op clubniveau en het nationale team. In Singapore hadden we alle faciliteiten om het team goed te begeleiden. Er kwam alleen een enorm gat tussen de jeugdteams en het nationale team. In Singapore gaat de jeugd pas hockeyen rond hun 12 – 13e jaar op school. Afgezien van het feit dat dit heel laat is,  zijn de coaches niet echt op niveau. Daarnaast is het leger heel belangrijk en heeft elke man de verplichting om 2 jaar militaire dienst te doen. Rond hun 21ste ben je dus een speler 2 jaar kwijt en als hij het goed doet krijgt hij daarna een baan aangeboden. Sommige jongens, vaak de betere, zie je dan niet meer terug. Bremen is een ander verhaal. Ik heb daar als speler coach in de derde klasse (1ste in NL) gespeeld. Ik kwam daar na 5 wedstrijden binnen, omdat de coach daar zijn contract had ingeleverd. Voor de jongens daar is het echt nog hobby, een hele leuke ervaring. We zijn van de laatste plaats naar de tweede gestegen.

Er gaat veel veranderen in de competitie, er komt een laag tussen de hoofdklasse en overgangsklasse, de promotieklasse genaamd. Is dat een goed idee?

Ik heb daar eigenlijk niet echt over nagedacht. Ik weet ook niet precies de insteek. Ik heb de laatste jaren hele spannende overgangsklasse wedstrijden gezien met veel verschillende teams in de top 4. Volgens mij zijn er ook best een paar gepromoveerd of hebben ze het de hoofdklassers zeer moeilijk gemaakt.

Tot slot. Naast hockeytraining geven, ben je ook met iets heel spannends bezig op het maatschappelijke vlak, vertel ons even over je nieuwe onderneming; 

Ja!! Ik ben mede eigenaar geworden van OrangeCoach. OrangeCoach is het grootste recruitment platform in tennis. We hebben ongeveer 25.000 coaches in onze database en zijn exclusief partner van de ATP, LTA (Engelse tennisbond) en nog een paar hele grote bonden. We kunnen nu bijna alle vacatures die we wereldwijd krijgen invullen. We proberen de markt transparant te maken zodat coaches een (betere) baan kunnen vinden en werkgevers een geschikte kandidaat kunnen vinden. Ik ben binnen OrangeCoach bezig met het opzetten van de hockey tak. Orangecoachfieldhockey.com. We zijn nu sinds juni live met een tijdelijke site en hebben de eerste matches gemaakt.  Ik hoop in oktober live te gaan met onze nieuwe website en dan kunnen we ook de hockeymarkt goed bedienen. Heel erg spannend en heel dankbaar door alle leuke reacties van clubs en coaches.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.