Stories

Tristan Algera – De scherpe sleper

By 8 september 2017 No Comments

Tristan, je hebt grote schoenen weten te vullen bij HGC, na het vertrek van Gonzalo Peillat en je bent hét voorbeeld voor de jeugd, hoe je ook op je 25e nog voor Oranje geselecteerd kunt worden. Hoe voelt het om dit bereikt te hebben? 

Erg bevredigend natuurlijk, loon na hard werk! Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen bij HGC om Gonzalo op te volgen. Ze hadden ook voor veel geld een buitenlandse speler kunnen halen, maar kozen ervoor om in mij te investeren. Gelukkig pakte dit afgelopen seizoen goed uit. Dit heeft voor mij de deuren geopend naar Oranje. Je gaf aan in een eerder interview dat de weg er naar toe belangrijker is dan het doel te bereiken, hoe vertaal je dit naar je wedstrijden bij HGC? Uiteindelijk is het doel, in dit geval de winst, natuurlijk het belangrijkste. Het is topsport. Maar de weg, in dit geval het proces, is even belangrijk als je wat langer kijkt dan een seizoen. Hierdoor moet je soms kritisch zijn wanneer je wint en relativeren als je verliest. Bij Oranje is Mink van der Weerden de opvolger van jouw leermeester Bram Lomans, maar ben jij dan zijn reserve en trainen jullie dan samen op de sleeppush?
Mink heeft één van de beste corners ter wereld en is daarom natuurlijk de hoofdcorner. Ik zit daar achter samen met nog een aantal jongens. Wij trainen eigenlijk altijd met dit groepje.27-05-2017 : HOCKEY : TRAININGSWEDSTRIJD HEREN : NEDERLAND (NED) – SCHOTLAND (SCO) : AMSTELVEEN Tristan Algera. Foto : Ben Haeck 

Bram gaf een paar weken geleden aan dat je nog zo’n goede sleper kunt zijn, maar dat het valt of staat met je driehoek, de aangever, de stopper en jij, vertel eens hoe dat voor je werkt bij HGC en bij Oranjehockey?
Daar heeft hij helemaal gelijk in. Het wordt al een stuk moeilijker als de bal niet goed aankomt of niet stil ligt. Hier krijgen de aangevers/stoppers vaak te weinig credits voor, want dat is niet makkelijk! Bij HGC hebben we Floris v/d Linden als vaste aangever en 3,4 vaste stoppers. Ons ritme en timing moet kloppen en daar gaat ook veel tijd in zitten gedurende het seizoen. Bij Oranje geldt dat hetzelfde, alles komt strak en hard aan, wat het voor ons erg makkelijk maakt. Je werk bij XKP visual engineers heb je terug moeten draaien naar 2 dagen per week in verband met je drukke trainingsschema bij Oranje en HGC, maar denk je niet dat het straks met de komst van de Pro Hockey League nog zwaarder gaat worden en wat vindt je van dit initiatief van de FIH?
Ja jammer genoeg is hockeyen in Oranje en fulltime werken onmogelijk. Ik ben daarom ook erg blij dat mijn werkgevers flexibel zijn en willen meedenken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet of het zwaarder of minder zwaar zal worden. Dit hangt helemaal af van de uiteindelijke invulling en die is mij nog niet bekend. De achterliggende gedachte vind ik mooi en ik hoop dat het een succes gaat worden. Maar, again, het zal liggen aan de uiteindelijke invulling.

 

We interviewen ook Justin Reid Ross, Simon Egerton en Bram Lomans in deze editie, wat vindt je van hen op hockey technisch gebied en hebben jullie ook contact met elkaar (sowieso met Bram die jou ook traint) over de technieken of gaat iedereen zijn eigen gang?
Beiden hebben een ongelofelijke harde corner, wat ook vaak terug te zien is op hun plek op de topscorers lijsten. Ik denk dat Justin, samen met Gonzalo en Mink, de beste corner heeft ter wereld. Ik spreek beiden geregeld, maar dan gaat het zelden over hockey of corners haha!

Wat voor tips heb jij voor jonge aanstormende talenten en wat voor stick is volgens jou de beste voor de sleep?
Ik zou vooral in het begin alleen focussen op de techniek. Snelheid komt wel wanneer je groter en sterker wordt. Met een goede techniek kom je al een heel eind! Persoonlijk ben ik groot fan van de Gryphon Tour Samourai. Ik ben hier afgelopen jaar mee gaan pushen en daar ging zo 5km-7km bij! Ook Gonzalo speelt met deze stick en ik zie steeds meer internationals met deze stick spelen.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.