Stories

Sportiviteit & Respect

By 19 februari 2018 No Comments

Het thema sportiviteit en vooral respect is er een die de laatste jaren veel los maakt bij bestuur, leden, ouders en scheidsrechters. Ook in de hockeysport, waar het soms, op zijn zachts gezegd, onrustig wordt langs de lijn.

Op 31 maart organiseert HC Rotterdam in samenwerking met de KNHB & Rotterdam Sportsupport een Symposium over Sportiviteit & Respect. De initiatiefneemster achter dit thema is Erna Truijens, bestuurslid communicatie en evenementen bij HC Rotterdam. Natuurlijk wilden we meer weten over het hoe, wat & waarom.

Vlnr Anneke van Scheppingen, Paul Everts, Erna Truijens & Jessica Helios

Erna, wat was voor jou de aanleiding tot dit evenement? 
Erna: Mijn puberzoons zijn al vanaf de jongste jeugd serieuze hockeyers bij HC Rotterdam en cricketers bij VOC Rotterdam en ik ben altijd enthousiast en betrokken geweest bij het verenigingsleven. HC Rotterdam is een grote vereniging met ongeveer 2.500 leden, met een professioneel management en 250+ vrijwilligers, die hun taken op een professionele manier uitvoeren,  ‘zomaar’ voor de club, naast hun drukke werkzame leven. Met elkaar worden de mooiste projecten bedacht, georganiseerd en uitgevoerd – voor de allerjongste jeugd tot en met internationale topevenementen. Naast alle positiviteit zijn er ook zaken die tot nadenken stemmen en die, om een voortgaande negatieve ontwikkeling om te buigen, vragen om ingrijpen. Denk hierbij aan spelverruwing, gebrek aan betrokkenheid, gedrag van ouders langs de lijn, alcohol- en drugsgebruik, commentaar op scheidsrechters en zo voorts. Sinds kort ben ik bestuurslid Communicatie & Evenementen bij HC Rotterdam en ik wil mijn bestuursjaren in het teken laten staan van Sportiviteit & Respect.  Ik heb mij ten doel gesteld een constructief en op lange termijn gericht beleid te ontwikkelen dat gaat voor een duurzame gedragsverandering.

Wat is je referentiekader voor sportiviteit en respect? 

Erna: Ik spiegel me graag aan het rugby, een sport vol tradities, maar vooral vol van respect. Het is mijn missie dat hockey de ‘rugby status’ gaat krijgen.Ik wil dat er een cultuur ontstaat waarbij men in staat is het (on)gewenste gedrag te reflecteren en te bedenken hoe, op een constructieve wijze, gedragsverandering te bewerkstelligen. Zó moeten we op een plezierige manier met elkaar kunnen omgaan en samen een fijn clubgevoel creëren.

Op welke manier wordt dit aangepakt?  

Erna: Om hier een vliegende start mee te maken hebben we , in samenwerking met de KNHB en Rotterdam Sportsupport een symposium voor en met verenigingen georganiseerd voor zaterdag 31 maart. Tijdens dit symposium willen we met elkaar kennis vergaren waar iedereen van kan leren en profiteren en waar vervolgens initiatieven uit voort kunnen komen. We zijn er dan ook trots op dat Marijke Fleuren – President van de Europese Hockey Federatie (EHF) – het welkomstwoord zal verrichten. 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.