Stories

RAOUL EHREN De smaakmaker van Dames 1 HC Den Bosch

foto Robert Sanders - FotostudioRSP

foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Sinds seizoen 2009-2010  staat hij aan het roer bij de dames van HC Den Bosch en behaalde sindsdien al 6 x de landstitel voor de Brabantse club. (respectievelijk in 2010,2011,2012,2014,2015 en 2016). Hij is de smaakmaker van #blackandyellow. Hoe je dat voor elkaar krijgt is best heel bijzonder en wij vroegen hem naar zijn geheime ingrediënten!

HCSB D1 al jaren aan de top en al jaren met jou als coach. Hoe hou je de flow al die jaren?

Ik , mijn overige stafleden en de speelsters hebben een gezamenlijke drang om continue beter te willen worden. We willen altijd winnen, dat begint eigenlijk al bij ieder spelletje wat we doen op de training. Heb je dat niet in je, ben je niet geschikt voor Den Bosch dames.

We zijn ook heel kritisch naar elkaar en benoemen de zaken als we ze niet goed vinden en willen waar we wel goed in zijn nog beter in worden. Ik denk dat we zeer schep trainen, en dat de speelsters daar elkaar echt beter maken.

Op dit moment een mooie balans tussen jong en oud, is dat bewust gedaan of gewoon zo gekomen? Nee dat is zeker bewust. We hebben in Mijntje Donners en Minke Booij zeer veel ervaring in commissie tophockey Den Bosch. Gezamenlijk kijken we naar samenstelling team, leeftijden, contractduur, verwachting wanneer speelsters gaan stoppen.

Dit zorgt voor de continuïteit van de successen van Den Bosch dames in de laatste 20 jaar. Nooit stopte er topspeelsters tegelijkertijd, Tussen Mijntje, Minke , Janneke Schopman, Maartje Goderie etc. zat altijd een periode. Opvolgsters zijn al jaren in dames 1 klaar gestoomd om het stokje over te nemen. Ze worden niet in 1x keer voor de leeuwen gegooid, maar draaien al jaren mee.

Lidewij Welten is dit jaar gekozen tot beste speler van de wereld, in welk opzicht maken zij, Maartje Paumen, Margot van Geffen verschil uit voor je team? Wat is de X factor?

Deze 3 zijn samen met Marloes Keetels onze internationals, zijn alle 4 wereldkampioen geworden 2 jaar geleden en stonden op de spelen. Zij hebben zoveel ervaring, die brengen dit natuurlijk over op de rest van de groep. Ze hebben alle 4 hun eigen kenmerkende kwaliteiten, zo weten we precies wie waar goed in is en proberen dit zo goed mogelijk over te brengen op de andere. Lidewij is 1 van de weinige speelsters in de wereld die het verschil kunnen maken, uit het niets kan ze zelf kansen creëren en goals scoren, echt een unieke kwaliteit. Richtingsveranderingen gekoppeld aan haar snelheid maakt haar heel moeilijk te verdedigen.

foto Robert Sanders - FotostudioRSP

foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Daarnaast heel veel nieuwe verse speelsters zoals Pien Sanders (al jaren HCDB maar net in D1) en een Imme van der Hoek en Pleun van der Plas, wat is hun bijdrage? Spelen/kijken zij anders dan de doorgewinterde speelsters? Wat is hun X factor? Speelsters als Pien Sanders, Frederique Matla en Maartje Krekelaar, zijn nog super jong, komen uit de eigen jeugd, maar doen wel al 3, 4 en 5 jaar volledig mee bij dames 1. Zij zijn al 2 en 3 keer kampioen geworden, en niet met een paar minuten spelen, maar met een belangrijke rol in het team en met heel veel minuten in ook topwedstrijden en finales. Pien is een heel goede allround speelsters, ze zou eigenlijk overal kunnen spelen. Bij ons is ze een zeer aanvallende vleugelverdediger. Ze heeft veel snelheid, is ijzersterk in ballen afpakken en heeft een goede passeractie en pass in huis. Voor Imme en Pleun is dat anders, zij zitten pas een paar maanden bij Den Bosch. Beide technisch zeer goed en de drive om beter te willen worden, zij krijgen alle kans om zich te ontwikkelen en de eerste paar maanden is dat erg goed gegaan.

Waar wil jij nog naartoe met dit team en wat is jouw grootste wens nog als trainer/coach?

Wij gaan dit jaar weer voor 2 hoofdprijzen, landskampioen en Europa Cup. Verder zou ik het heel mooi vinden als een aantal speelsters de stap gaan maken naar het Nederlands team. Verder willen we doorgaan waar we mee bezig zijn, jonge talentvolle speelsters kansen geven en zo laten uitgroeien tot vaste waarden in dames 1, zodat we de komende jaren continue mee blijven doen om de prijzen.

20140413_134054

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.