Stories

Play-offs uitgespeeld?

Al een aantal jaren zien we het hockeyseizoen langer en intensiever worden.Je hebt op de hoogste niveau’s (hoofdklasse & overgangsklasse senioren & deels landelijke jeugd) de reguliere competitie, de beker competities (goud én zilver), de Europese clubcompetities (EHL en EHCC)  de play-offs, de play-outs, plaatsing voor landelijk A jeugd en B jeugd, maar inmiddels ook C jeugd en daarnaast nog alle internationale toernooien, variërend van Rabo Superseries, Champions Trophy (de laatste weliswaar ) de Hockey World League die vervangen wordt door de Pro Hockey League,waarbij internationale spelers gedurende hun competitie seizoen op en neer door verschillende tijdzones moeten reizen om wedstrijden te spelen, het EK, WK. Volgend seizoen komt er nog een promotieklasse tussen de hoofd- en overgangsklasse en dan hebben we het nog niet eens over het zaalseizoen gehad en de zomerhockey/studentenhockey toernooien.

Wordt het niet allemaal een beetje teveel en is het niet tijd dat we – om maar een vak uitdrukking te gebruiken – wat meer gaan periodiseren? We zien nu namelijke een fysieke slijtage slag bij de heren en de dames uit de hoofdklasse, waarvan sommigen na een korte pauze weer internationaal mogen gaan opereren en sommigen niet eens een korte pauze krijgen maar gewoon doorgaan bij Oranje.

Tijdens zowel de finale van de play-offs voor zowel Dames als Heren, waren er ongekend veel blessures en liepen ze al met verzuurde spieren rond, om vervolgens nog een keer vlot door te banjeren in een Europese Club Competitie (voor de heren EHL Hockey, voor de dames EHCC). 

Mijn lichaam is kapotgestreden en dan moeten we nog een keer, was een veelgehoorde uitspraak het afgelopen weekeinde.

Toch deden ze het en gingen ze door, maar tegen welke prijs? Natuurlijk zien wij ook wel dat de hockeysport in de ‘lift’ zit met al deze promotie en wedstrijden, maar mag het een tandje minder, of in elk geval wat gestructureerder ?

De talenten van de toekomst kijken naar de huidige toppers. Is het signaal wat we willen afgeven dat je vooral niet naar je lichaam moet luisteren en altijd maar door moet gaan? Kapotgaan voor de winst? Dat moet en kan anders.

De wil om te winnen creëer je immers in je hoofd. Het weten. De flow. Geloven, visualiseren en gaan. 

Indien hoofdklasse spelers meer rust hebben, presteren ze beter. Gooi die play-offs eruit. De winnaar van het seizoen is landskampioen. Haal de dubbele weekeinden eruit. Misschien weer terug naar de woensdag en zondag indien nodig, maar zorg ervoor dat de internationale spelers tijd genoeg hebben om te herstellen en zich te kunnen inzetten voor Oranje.

Voor alle lagen, maar vooral de overgangsklasse en na dit seizoen de promotieklasse geldt het zelfde. De 1e 2 promoveren, de laatste 2 kukelen naar beneden. Het is geen hogere wiskunde. Daar heb je een heel seizoen voor gestreden.

Laten we de sport die als 3e op de wereldranglijst staat van best bekeken sporten gezond houden. Dat begint bij goed zorgen voor hen die de sport groot maken, de spelers.

Francisca Blanco

Beeld: Frits Ketelaars/Daan Ketelaars voor HockeyStyle Magazine