Stories

Pili Romang & Gigi Oliva over hockeyen, leven en werken in Nederland.

By 19 februari 2018 No Comments

De Argentijnse Pilar -Pili- Romang (HC Bloemendaal) en Catalaanse Georgina – Gigi – Oliva (Kampong Hockey) spelen al een aantal jaar in Nederland. Dat vergde voor beide speelsters heel wat aanpassingen in het begin, maar dankzij hun open houding en hulp van hun teamgenoten zijn ze inmiddels aardig ingeburgerd en vinden ze Nederland een relaxed en duidelijk land.. Pili, in welk opzicht verschilt Nederland van Argentinië en wat is hier heel anders? Ik denk dat het sowieso een totaal verschillende manier van leven is, simpelweg omdat dit Europa is en geen Zuid-Amerika. Nederland is wel een heel relaxed land, met veel minder druk en regeltjes dan ik Buenos Aires ervaar, maar al met al was het toch behoorlijk wennen aan de compleet andere cultuur & gewoontes.

Gigi, wat biedt Nederland wat Spanje je niet biedt? Nederland heeft een hoger speelniveau dan Spanje. Er zijn sowieso veel meer hockeyspelers en daarom is de kwaliteit zelfs op een wat lager niveau nog goed en moet je echt blijven opletten.

Welke aspecten uit het Nederlandse hockey wil je meenemen naar Spanje en welke Spaanse hockey aspecten wil je invoeren in Nederland?  Ten eerste het teamgevoel en de wil om te winnen. Deze mentaliteit hebben ze ook tijdens het trainen en zelfs naar nieuwe en minder ervaren speelsters. Ten tweede is ook de communicatie veel directer in Nederland. Ze draaien er in elk geval niet omheen. Ik moest in het begin best wel even wennen aan het commentaar en de kritiek die ik kreeg van teamgenoten, maar snapte dat dit hun manier van communiceren was. Op het veld en dus ook tactisch gezien is het eigenlijk reuze handig. Je mag duidelijk zijn en dat bevordert het spel. Als je bijvoorbeeld in een moeilijke situatie zit als team tijdens een wedstrijd, kun je dus ook duidelijk aangeven wie er volgens jou niet goed speelt en wie er zo goed bezig is dat ze liever niet gewisseld gaat worden.

KAMPONG – LAREN: Maria Lopez, Floortje Plokker en Gigi Oliva. Foto : Ben Haeck

Het kan dus 2 kanten op gaan. Negatief of positief waarbij positief commentaar natuurlijk prettiger is en ik zoals gezegd best flink moest wennen aan het directe negatieve commentaar, maar wat het spel volgens mij alleen maar ten goede komt. Niet alleen in het hockey. Ook in het dagelijks leven. Wat ik ook heb gemerkt is dat je in Nederland als je aan topsport doet, door het bedrijfsleven heel serieus wordt genomen. Je advies kan van waarde zijn voor diverse bedrijven en ondernemingen. Dat zou ik ook graag in Spanje toegepast zien. Wat ik uit Spanje in Nederland zou willen invoeren is onze wijze van verdedigen. Daar zijn we beter in. We kunnen als team de boel heel goed op slot gooien. In het Nederlandse hockey is dat een minpuntje in mijn ogen. Het is soms net een tenniswedstrijd. Je gaat constant op en neer.

En jij Pili, wat neem je mee terug naar Argentinië van het Nederlandse hockey en de beleving hier én omgekeerd, welke Argentijnse hockey aspecten zou je hier toegepast willen zien? Voor wat betreft Nederland, vooral de professionele kant van het hockey en de manier waarop je wekelijkse routine bestaat uit trainingen en wedstrijden. Voor wat betreft Argentinië, de manier waarop je hockey beleeft, als amateursport maar wel met alle passie en vanaf je jongste jeugd uiteraard bij dezelfde club spelend, waar je dus die ‘vrienden voor het leven’ krijgt.

BLOEMENDAAL – DEN BOSCH Pili Romang & Frederique Matla. Foto : Ben Haeck

Het is je 1e seizoen bij HC Bloemendaal, hoe is het gegaan qua aanpassing aan het team?  Na de 1e helft van de competitie kan ik stellen dat het behoorlijk lekker gaat. Natuurlijk heeft iedereen zijn ups en downs, maar ook daar leer je weer van. De prettige teamsfeer heeft het aanpassen heel makkelijk gemaakt. Het hangt ook per persoon af hoe je dit soort veranderingen meemaakt. Als volwassene kun je er makkelijker mee omgaan denk ik.

Op dit moment ben je topscoorder van HC Bloemendaal, met slechts 3 doelpunten. Je team is niet echt van veel goals scoren lijkt het wel. Hoe zie je dat voor de 2e helft van het seizoen? Kun je dat keren denk je?  Om dit aan te kunnen pakken en te verbeteren, wat natuurlijk heel belangrijk is, moeten we ook andere aspecten aanpakken als team. We moeten meer aanspeelbaar zijn en scoringsgericht handelen als team, maar dat gezegd hebbende is het natuurlijk ook heel belangrijk dat we effectiever spelen, meer cirkelpenetraties hebben. Kortom wij moeten het gaan uitlokken en onze eigen kansen creëren.

We kennen Teun de Nooijer als topspeler, maar hoe is hij als trainer?  Als je de mogelijkheid krijgt om getraind te worden door zo een grootheid uit de hockeywereld als Teun de Nooijer, dan moet je die met beide handen aanpakken. Iedere training is een nieuw leermoment. Zijn ervaring is enorm groot.  Daarbij is het ook zo dat als je als trainer ook speler bent geweest, je toch  iets anders en beter/duidelijker communiceert met je spelers. Dat doet Teun de Nooijer als geen ander.

Jullie staan 9e in de ranglijst en slechts enkele punten verwijderd van de laatste plek. Is er een plan om aan het einde van het seizoen hoger te belanden op ladder? Ik denk dat de focus vooral moet liggen op het geen play-outs hoeven spelen aan het einde van het seizoen. Dat daargelaten ben ik van mening dat we sowieso iedere training en wedstrijd moeten aangrijpen om meer punten te krijgen en te winnen.

Gigi, voor jou is dit je 3e seizoen bij Kampong. Wat zijn je plannen voor de (nabije) toekomst? Terug naar Spanje en dan weer bij bijvoorbeeld Atletic Terrassa spelen? Ik werk momenteel ook in Nederland en ben er heel gelukkig. Ik heb nog geen idee wat ik in de toekomst ga doen. Ik heb nog ongeveer 3 jaar waarin ik op topniveau kan meedraaien, maar heb nog geen concrete plannen gemaakt.

Met Kampong Dames 1 staan jullie op de 8e plek met wel wat punten verschil tot de onderste 4 teams. Wat is de verwachting voor de 2e helft van het seizoen? Gewoon alle wedstrijden winnen die we nog moeten spelen. Ik ben van mening dat in de hockeysport de einduitslag vaak niets of weinig zegt over de wedstrijd zelf. We hebben gelijk gespeeld tegen teams die net gepromoveerd waren, we hebben punten laten vallen in de laatste minuten terwijl we voor stonden en eerlijk is eerlijk, soms waren we niet efficiënt in het 23 meter gebied. Dat hadden we dus wel moeten zijn, want daar gebeurt het. Daar moet je rendement maken en balbezit houden. Dat is niet altijd gelukt ondanks dat we dat best goed kunnen. Ik moet wel zeggen dat het tegen de teams in de top 3 moeilijk wordt. Ze hebben bijvoorbeeld alledrie een hele goede strafcorner techniek en staan niet voor niets bovenaan, maar tegen alle andere clubs kunnen we, als we dat willen, met gemak winnen.

Kampong trainercoach Santi Freixa. Foto : Ben Haeck

We kennen Santi Freixa natuurlijk allemaal als speler, maar hoe is hij als trainer? Santi is een gemotiveerde en zeer betrokken persoon. Op het veld heeft hij duidelijke ideeën en er wordt niet zomaar getraind om het trainen. Iedere training dient een bepaald doel en hij werkt zelf keihard mee. Hij traint altijd heel intensief en altijd gericht op beter worden en beter spelen. Buiten het veld heeft hij me, geloof ik, het meest verbaasd. Hij gaat met iedere speler een band aan en heeft voor iedereen een andere methode van aanpak. Heel persoonsgericht en met oog voor het karakter van die speler. Dat is heel bijzonder.

Het is altijd moeilijk om ver van huis te wonen en te werken, maar valt dat enigszins mee met Santi die ook Catalaans is en mede-teamgenoot Maria (Lopez Garcia)? Maria is gewoon heel leuk, lief en grappig. Ze is niet voor niets een hele goede vriendin. Over Santi vertelde ik je al eerder, maar het is sowieso handig en prettig om af en toe in het Catalaans of Spaans te kunnen praten onderling. Sommige uitdrukkingen komen beter tot zijn recht in je moedertaal dan in het Engels.

Deze zomer staat in het teken van het WK Hockey waar jullie in 2014 niet bij waren. Denk je dat er nu een mogelijkheid is dat je als team de kwartfinales haalt en misschien wel in de prijzen valt? Dat denk ik zeker wel. We hebben 4 jaar lang heel hard gewerkt. Ik acht de kans groot dat we de kwartfinales halen en zie ons ook nog wel een medaille winnen.

RABO SUPER SERIE 2016 : Ellen Hoog & Georgina Oliva.
Foto : Ben Haeck

Je hebt een aantal maanden niet meegedraaid in de Spaanse selectie en hebt zelfs de HWL in Brussel niet meegedaan, waarom heb je die keuze gemaakt en waarom ben je nu weer toegevoegd aan die selectie? Ik had 11 jaar non-stop op het hoogste niveau meegedraaid en was even toe aan wat anders. Ik kon mezelf er niet toe zetten om alles opzij te zetten voor de selectie, ook mede omdat ik een baan had gevonden die ik erg leuk vond. Nu kan ik mede dankzij mijn baas alles combineren omdat ik online kan werken. Ik kan dus nu de 3 dingen doen die ik leuk vind, alhoewel het soms wel vermoeiend is. Ik heb altijd in de visie van Adrian Locke (bondscoach Spanje) geloofd maar moest me er simpelweg weer toe zetten.

Pili, ook voor jou geldt dat dit jaar het WK Hockey in Londen centraal staat. De Leonas zijn altijd een pittige tegenstander geweest. Er staan oefenwedstrijden gepland in Rosario tegen Engeland, maar tot zover heeft de bondscoach Corradini je nog niet opgesteld. Zie je jezelf nog geselecteerd worden? Ik denk dat de afstand het wat moeilijker heeft gemaakt om in te schatten hoe ik presteer op internationaal nivo en daar groei je ook door als atleet. Je moet immers leren omgaan met teleurstellingen. Dat gezegd hebbende, vind ik het altijd een enorme eer om mijn land te mogen vertegenwoordigen en als de mogelijkheid zich aandient dan twijfel ik geen seconde om er volledig voor te gaan.

Dit wordt ook het eerste WK in jaren zonder topspeelster Luciana Aymar. Jij kent haar goed, denk je dat het nog moeilijk gaat worden voor Argentinië zonder haar, of is dit een geheel ander team? Ik denk dat vanaf het moment waarop bekend werd dat Lucha niet meer beschikbaar was voor Las Leonas, de trainers, maar ook het team langzaamaan zijn gaan wennen aan het spel en zich een speltechniek eigen hebben gemaakt zonder haar aanwezigheid op het veld. Dat gaat niet van de een op de andere dag, maar dat moet groeien. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal en als topsporter moet je daar ook mee om kunnen gaan.

Tot slot, Gigi, je hebt ervaring in de Nederlandse en Belgische competities, zijn er nog andere landen waar je zou willen hockeyen om te ervaren hoe het daar is? Momenteel heb ik geen plannen om weg te gaan of te veranderen van club en land. Ik kan het iedereen wel aanraden trouwens om dat een keer te doen. Het is super interessant en leuk, je leert hele andere mensen kennen, doet nieuwe vriendschappen op en leert een andere cultuur kennen, maar zoals ik al zei, ik heb voorlopig geen plannen om hier weg te gaan of te stoppen.

En jij, Pili? Zijn er behalve de Nederlandse nog andere Europese competities waarin je zou willen mee spelen? Ik zou nog in Duitsland willen spelen. Ik heb de Duitse speelwijze altijd heel aantrekkelijk gevonden. Wellicht is er nog een optie voor me om een seizoen in de Duitse competitie mee te draaien voordat ik terugkeer naar Argentinië.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.