Stories

Opblaashal een luchtkasteel?

Verschillende clubs zijn inmiddels over de streep: na jarenlang capaciteit te hebben ingekocht bij diverse sporthallen in de regio, is op veel clubs de situatie onhoudbaar geworden. Zaalhockey zit in de lift en er is een nijpend tekort aan zaalhockeyruimte. Omdat zaalhockey een seizoensgebonden sport is, is het voor hockeyclubs vaak moeilijk om bij de bestaande sporthallen ruimte af te schrijven voor zaalhockeytrainingen. De zalen worden immers al verhuurd aan verenigingen die het hele jaar gebruik maken van de sporthallen, zoals turnen, tafeltennis, volleybal, badminton, … een heel gepuzzel om daar tussen te komen. De verschillende locaties en de beperkt beschikbare tijdstippen vragen dan ook de nodige improvisatie en coördinatie van zowel de club, coaches en trainers als van ouders en spelers.

kampongblaashal

Blaashal SV Kampong Hockey

Ander probleem is dat door het gebrek aan ruimte de spelers van 1e en de 2e lijn teams vaak voorrang krijgen om tijdens de winterstop te kunnen zaalhockeyen en lang niet alle jeugd en senioren teams aan bod komen. Steeds meer clubs overwegen daarom de koop of huur van een eigen zaalhockeyhal waarmee de trainingscapaciteit aanzienlijk kan worden uitgebreid en het logistieke probleem kan worden opgelost: opbouwen in november, afbreken in februari,  1 vaste indoor lokatie, een continu trainings- en wedstrijdprogramma voor alle leden en het clubhuis blijft in de wintermaanden gewoon gezellig open zodat de club het eigen complex ook in de winterperiode optimaal kan benutten. De KNHB betaalt gewoon huur en draagt zo bij in de kosten.

Een luchthal, ook wel ballonhal, blaashal of opblaashal genoemd, biedt ogenschijnlijk de perfecte oplossing. Blaashallen zijn als tijdelijke voorziening in de tenniswereld al heel gewoon, maar in de hockeywereld zijn deze accommodaties nog relatief nieuw. Een luchthal of ballonhal is snel te plaatsen en net zo snel weer te demonteren: de enorme lap kunststof – meestal pvc – wordt bij de meeste gangbare modellen door een net op zijn plaats gehouden. Nadat de verankering in de grond is aangebracht, kan de hal onder leiding van een montagedienst en met behulp van  vrijwilligers  van de vereniging in een dag worden opgeblazen.

Tot zover de voordelen.

Uiteraard zijn met de inzet van een blaashal kosten gemoeid  die in de meeste gevallen voor rekening van de verenigingen zelf komen. Een eigen hal moet maar net binnen de financiële kaders van de club passen. Bovendien kost het initiëren en verwezenlijken van zo’n blaashal-project enorm veel tijd en energie. Op zoek dus naar enthousiaste vrijwilligers en innovatieve manieren om het plan vorm te geven en het benodigde budget bij elkaar te krijgen.  

Wat kost een opblaashal? De totale kosten voor de aanleg van een opblaashal met een speciale zaalhockeyvloer bedragen ca. 350.000: ongeveer 100.00 voor de vloer, 200.000 voor de tent en 50.000 voor de vergunning, aanpassingen aan het complex en aanleg van nutsvoorzieningen.

Hockeyclubs Zoetermeer (gemeente kocht hal, club betaald huur), Cartouche (crowdfunding) en HGC (met subsidie van de gemeente Den Haag) plaatsten afgelopen maand ieder een gloednieuwe eigen blaashal.  In alle drie de gevallen een mooi project en bijzonder avontuur.

hc-zoetermeer-1

Blaashal Mixed Hockeyclub Zoetermeer

Wij namen de highlights onder de loep.

In navolging van Kampong en Fletiomare plaatste Hockeyclub Zoetermeer kortgeleden met veel succes een eigen opblaashal. De hal met daarin 2 speelvelden van 20×40 meter werd helemaal gefinancierd door de gemeente Zoetermeer omdat er 2 sporthallen werden gesloten en de gemeente de hockeyclub toch moest zien te faciliteren. Een jaar eerder had de voorzitter van Hockeyclub Zoetermeer een delegatie van de gemeente Zoetermeer meegenomen naar de opblaashal van Kampong. Na initiële scepsis en terughoudendheid bij de gemeente is de bal uiteindelijk toch gaan rollen en heeft de gemeente ingezien dat zo’n opblaashal wel een mooie oplossing is. De gemeente heeft vervolgens een hal gekocht en deze samen met een sponsor van de club laten plaatsen. De club huurt de hal van de gemeente Zoetermeer voor dezelfde prijs als waar zij de andere sporthallen in de gemeente voor huurden. Stookkosten komen voor eigen rekening van de club. Behalve de voorzitter was slechts 1 ander lid als projectleider betrokken bij het hele bouwproces.

cartouche-3

Blaashal VMHC Cartouche

Voorburgse hockeyvereniging Cartouche heeft de gloednieuwe eigen blaashal met twee zaalhockeyvelden helemaal zelf gefinancierd met behulp van crowdfunding. Om het benodigde budget bij elkaar te krijgen koos Cartouche voor het uitschrijven van obligatieleningen waarbij leden de club een bedrag van minimaal duizend euro konden lenen tegen een jaarlijks een rente van 4%. Dat rendement komt niet zomaar uit de hoge hoed. Door de investering in de blaashal kan de club besparen op het huren van andere zalen en contributie heffen voor het spelen van zaalhockey op het eigen terrein. Na 8 jaar zal de investering worden afgelost. De crowdfunding formule van  @VMHC_Cartouche gaat als een raket! Al 235K binnen, nog 65K te gaan. Wat een succes!! #blaashal @SponsorVisie @RaboRegioDH bleek uitermate succesvol: binnen een week was het streefbedrag opgehaald en kon het avontuur beginnen. Er werd een hal en een vloer besteld, beton gestort en een machinekamer geplaatst. Met dank aan een grote groep vrijwilligers is de Cartouche Dome sinds 21 november jl. een feit! Op 9 december volgt de officiële opening. 

blaashal-hgc

Blaashal HGC Wassenaar

HGC kan deze winter ook gebruikmaken van een eigen opblaashal. De voorbije jaren maakten HGC-teams gebruik van Hangar 1 in Valkenburg maar door de bouw van een nieuwe woonwijk daar, kan de Haagse hockeyvereniging die locatie in de toekomst niet meer huren. Nadat de gemeente Wassenaar de benodigde omgevingsvergunning had  verleend en de gemeente Den Haag een subsidie had toegekend kon HGC aan de slag. Een groep van zes à acht vrijwilligers hield zich dagelijks bezig met de voorbereidende werkzaamheden en bij het opblazen van de hal op 13 november jl waren zo’n veertig vrijwilligers nodig om de halhuid van 99 x 30 meter en het staaldraadnet uit te rollen en de verlichting aan te brengen. Nadat alle lampen bevestigd waren en de vrijwilligers de hal uit gekropen waren konden de ventilatoren op volle kracht de hal volledig ‘opblazen’. De hal wordt overigens verlicht met energiezuinige LED-verlichting en de heaters die de hal verwarmen werken op Shell GTL Fuel, een schoner verbrandend alternatief voor conventionele diesel. Leverancier Shell stelt HGC voor de levering van deze innovatieve brandstof een sponsorbedrag beschikbaar.

hsgroup-jpg

www.hockeysupportgroup.nl

Inmiddels heeft ons magazine met haar partner de Hockeysupportgroup NL een crowdfunding platform voor clubs aangemaakt, waarmee verenigingen kosteloos een project voor een blaashal of hockeyzaal kunnen opstarten. Via de website hockeysupportgroup.nl treft men hierover meer informatie aan en via de link kun je eenvoudig je eigen clubaccount aanmaken. Al wordt het bedrag niet helemaal bereikt, dan nog wordt aan het einde van de gestelde datum het bedrag wat is opgehaald uitbetaald aan de club. Je kunt hierbij tevens kiezen voor donaties of aandelen. www.crowdfundingvoorclubs.nl/hockeysupportgroup

Er is veel geleerd sinds Leonidas een aantal jaren geleden als eerste hockeyclub startte met het plaatsen van een tent, gevolgd door o.a. Amsterdam,  Naarden, Kampong en Fletiomare. Het echte pionierswerk lijkt dan ook achter de rug. Om te voorkomen dat iedere vereniging het wiel opnieuw moet uitvinden en om clubs de gelegenheid te geven om informatie uit te wisselen met ervaringsdeskundigen van verenigingen en leveranciers, organiseert de KNHB op donderdag 8 december as een bijeenkomst over (tijdelijke) zaalhockeyhallen in het Huis van de Sport (Wattbaan 31-49) te Nieuwegein. Aanmelden voor de bijeenkomst kan per mail bij Chantal Mies (chantal.mies@knhb.nl) en/of Sophie Benus (sophie.benus@knhb.nl).

Met dank aan:

Edward Konijnendijk, projectleider opblaashal Zoetermeer. Jacqueline Vreeburg, Hoofdredacteur Cartouche Magazine. Wim Schellekens Projectleider zaalhockeyfaciliteit HGC

redactie: Maryse Govaert

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.