Stories

Marloes Keetels versus Seve van Ass

Over aanvoerder zijn: 

Jullie staan sinds dit jaar allebei in een aanvoerdersrol.Het is niet zomaar een rol maar is bij beiden met een ondersteunend aspect. Marloes is alleen, maar gesteund door 2 vice aanvoerders en 2 wijze vrouwen. Seve, jij deelt de rol met Billy Bakker en Mink van der Weerden. Vertel ons, hoe werkt dit? 

Marloes: Ik ben de aanvoerder, ik draag het bandje maar verder bespreek ik veel met Lidewij en Carlien, de vice aanvoerders. Daarnaast hebben we nog een leidersgroep met Caia, Kelly en Margot. We zetten samen de lijnen uit en dragen samen de verantwoordelijkheid. Zo vullen we elkaar goed aan. 

Seve: Zoals Max het benoemt heeft is leiderschap niet rechtstreeks gelinkt aan het aanvoerderschap. Wij willen in ons team van iedereen een leider maken binnen hun mogelijkheden. Billy, Mink en ik zijn aangewezen om als brug te fungeren tussen de spelers en de staff. Voorlopig werkt het fijn en heeft het waarde voor ons.

Marloes, het was voor jou sowieso een spannend jaar met wederom een landstitel bij jouw club HC Den Bosch, maar ook het vertrek van je teamgenoot en captain Maartje Paumen. Die rol heb jij nu dus overgenomen. Net als eerder Janneke Schopman ook die dubbele rol droeg (captain Oranje en HC Den Bosch). Hoe voelde dat en hoe ga je met die erfenis om? Ik heb afgelopen zomer al veel geleerd van het aanvoerderschap. Bij Den Bosch ben ik van plan dit door te zetten. Niet dat je alles één op één kan kopiëren, het zijn verschillende teams met verschillende spelers en bijbehorende dynamieken. Ook bij Den Bosch doe ik het zeker niet alleen, maar ook met een Lidewij, Margot en Ireen bijvoorbeeld. Het is een eer om die erfenis voort te mogen zetten, maar wel op mijn eigen manier die past bij mijn persoonlijkheid en speelstijl.Vlnr Ellen Hoog, Rosa Fernig en Marloes Keetels. Foto : Ben Haeck

Seve, jij wordt een stylist genoemd en bent enorm consequent in je manier van spelen, dat is ook een manier van leiderschap. Binnen jouw team, HC Rotterdam H1, ben je geen captain maar is Jeroen Hertzberger dit. Moet je dan omschakelen en hoe voelt dat voor jou? Nee, bij HC Rotterdam geldt hetzelfde. Je hoeft geen aanvoerder te zijn om een leider in een team te zijn. Tuurlijk, er komen wat extra dingen kijken bij het aanvoerderschap, maar verder heb ik dezelfde rol als bij oranje. Dus eigenlijk hoef ik niet om te schakelen en kan ik lekker mezelf blijven!

Over grote toernooien:

Jullie hebben allebei al heel wat interlands en gaan naar alle waarschijnlijkheid gewoon door tot de Olympische spelen van Tokio 2020. Jullie hebben beiden de OS 2016 meegemaakt in Rio, ziet de #road2tokio er heel anders uit dan de #road2rio en zo nee/ja hoe dan?

Marloes: Ik heb richting Tokio een hele andere rol gekregen. Rio waren mijn eerste spelen en daar kon ik nog veel meer met alleen mezelf bezig zijn en zorgen dat ik goed speelde. Op deze nieuwe ‘road’ komen er gewoon wat verantwoordelijkheden bij richting het team. In de gaten houden hoe het met iedereen gaat en met alle andere leiders vooruit gaan in de strijd i.p.v. volgen zoals ik in Rio nog heb gedaan.

Seve: Laten we niet nu al beginnen over Tokio. Dat zou andere toernooien die komen onterecht downgraden. Er komt bijvoorbeeld een Champions Trophy in Nederland aan. Daarna volgt de WK in India! Bovendien, wie weet hoe de wereld er over drie jaar uitziet?

Marloes, jouw voorganger Maartje vertelde me eerder in een interview (onderweg naar Rio) dat zij als baken was voor de nieuwe spelers in haar team, want dat was voor haar ook gedaan, en hoe ze onder de indruk was van haar eerste grote toernooi. Hoe heb jij haar ondersteuning beleefd en wat was tot nu toe jouw vetste toernooi? Maartje was er als je haar nodig had voor advies of even een opsteker. Zij kon je in het veld net dat beetje extra geven om vol te durven gaan. Mijn vetste toernooi was zeker Rio. Na het afvallen voor Londen heb ik hier 4 jaar naar uitgekeken en alles voor opzij gezet.

Seve, jouw vader is een tijdlang jouw bondscoach geweest, een rustige en evenwichtige persoon vooral, maar hij moest helaas na het verlies op het WK vertrekken. Max Caldas nam het stokje over en doet dat op zijn eigen positieve manier, met goud als resultaat op het EK. Was het voor jou moeilijk om je vader als coach te hebben ? Hoe ging je daar mee om en zou je dat, als jou dat ooit gegeven is in de toekomst, ook voor jouw eventuele zoon of dochter doen? Om te spelen onder mijn vader voor Oranje is heel bijzonder. Af en toe was het natuurlijk gecompliceerder dan nu onder Max, maar bovenal hebben we samen hele mooie dingen meegemaakt. Ik heb geen kinderen en heb dus geen idee of ik dat ooit wenselijk voor ze zou vinden.

Over studie en carrière:

Jullie hebben beiden een pittige studie (resp. bedrijfskunde en accounting/financieel management) hoe is dat te combineren met jullie toch al drukke hockeyleven? Wanneer heb je tijd om te studeren?

Seve: Het fijne van studeren is dat je meestal op je eigen momenten colleges terug kan zien, of achter de boeken kan gaan zitten om te studeren. Er zijn twee dingen nodig om je studie te kunnen combineren met topsport: allereerst heb je flexibiliteit nodig van de universiteit om geen verplichte aanwezigheid te hebben en tentamens op een ander moment te mogen maken, en je hebt discipline nodig om na een training of op je ‘vrije’ middag te gaan studeren.

Marloes: En dat eerste is soms lastig, want de programma’s sluiten niet altijd goed aan. Ik zit nu in mijn 6e jaar van de bachelor, puur omdat ik er tijdens bepaalde tentamendata nooit ben. De universiteit werkt mee, maar tentamens verplaatsen blijft lastig. Wij studeren op het moment met een groepje op Papendal na de trainingen op maandag en dinsdagavond bijvoorbeeld. Het is lastig, maar het is te doen en ik vind de afwisseling hockey/studie wel fijn.

Je maatschappelijke carrière is natuurlijk nog even ver weg, maar als je daaraan start, doe je dat dan alleen of ga je bijvoorbeeld met Fanbased in zee (van Tim Jenniskens en Rogier Hofman) die ex-topsporters begeleiden? Of ben je hier nog helemaal niet mee bezig?

Marloes: Hier ben ik totaal nog niet mee bezig. Ik volg de Sportmaatschappij op Instagram en zie wel interessante dingen voorbij komen, maar ik verdiep me er nog niet in. Eerst die diploma’s maar eens halen !

Seve: Op dit moment heb ik het geluk dat ik zelf genoeg mogelijkheden heb voor mijn maatschappelijke carrière en het ziet ernaar uit dat ik Fanbased (nog) niet inschakel. Wel is het een fantastisch initiatief van Rogier en Tim, want sporters kunnen deze ondersteuning zeker gebruiken! 

Over competitie, regels en rust:

Op dit moment zijn er veel wijzigingen in zowel regels als competitievormen, ik noem maar even de 4 kwarten ook in de hoofdklasse, de dubbele punten in de EHL bij een velddoelpunt, de Gold/ Silvercup naast de reguliere competitie, de promotieklasse tussen de hoofdklasse en overgangsklasse en tot slot de Pro Hockey League. Dit is gedaan om de sport o.a. aantrekkelijker te maken. Wat is jullie opinie over al deze vernieuwingen?

Seve: Het mooie aan hockey vind ik dat het een innovatieve sport is die zich blijft ontwikkelen. Echter, af en toe wordt het er niet duidelijker op voor de spelers zelf, maar ook niet voor fans en mensen die hockey af en toe volgen. De Pro Hockey League gaat een enorm beroep doen op alle Europese competities, de nationale teams en de spelers en haar waarde moet nog bewezen worden. Laten we ervan uitgaan dat het een daverend succes gaat worden!

Marloes: Ik denk dat de 4 kwarten het zeker interessanter maken voor het publiek. Zo is het mogelijk om van de wedstrijden meer een spektakel te maken doordat er meer ruimte is voor bijvoorbeeld herhalingen of spelletjes op het veld voor het publiek in het stadion. De regel bij de EHL vind ik wel een interessante regel, benieuwd of het echt het verschil maakt in de winst uiteindelijk.  Met Den Bosch doen wij niet  mee aan de Gold/Silvercup, puur omdat het programma al vol genoeg zit. Promotieklasse wist ik niet. De Pro Hockey League vind ik op papier gaaf, maar ben erg benieuwd naar de praktische uitwerking. Of we dan tijdens de competitie ineens naar Argentinië vliegen voor een week bijvoorbeeld?

Jullie zijn op dit moment heel populair bij de jeugd. Heel veel jongeren trainen dan ook superfanatiek door naar jullie voorbeeld. Wij hielden naar aanleiding van een gesprek met coach Raoul Ehren (bondscoach D1 HC Den Bosch) over toepassen van rust/periodiseren een onderzoek en merkten dat er inderdaad soms wel erg veel werd getraind, al vanaf de D jeugd. Wat heb je voor tips voor hen? Hoe komen ze hogerop en moeten ze dan nu al zoveel trainen?

Marloes: Ze moeten het vooral leuk vinden! Overtrainen is sowieso slecht en ik denk dat je zeker bij kinderen in de groei erg moet opletten. Zorg dat op die leeftijd de sport nog 100% een spel blijft.

Seve: Mee eens. Hockey is fantastisch, maar vergeet aub niet de andere belangrijke dingen op die leeftijd. Andere sporten beoefenen, met vriendjes een balletje trappen op straat of andere hobbies oppakken zorgt voor meer evenwicht en een breder perspectief. Ik wil dan ook een oproep doen aan clubs en jeugdtrainers om kinderen niet op te laten branden door ze vier keer per week te laten trainen!

Marloes en Seve, jullie kennen elkaar van Oranje en van de hoofdklasse competitie, maar wat zouden jullie elkaar nog willen vragen?

Marloes aan Seve: Wat voor andere sport zou je doen als je niet zou hockeyen? En wat is je lievelingskleur…

Seve: Ik zou denk ik voetballen of golfen als ik niet zou hockeyen, maar sowieso wel iets met een balletje dus!  Ik heb twee lievelingskleuren: Blauw/Geel.

 

Seve aan Marloes: Vind je Rotterdam leuker dan Schijndel?

Marloes: Nu vind ik Rotterdam leuker, omdat je in de stad alles hebt. Maar uiteindelijk zou ik graag teruggaan naar Brabant. Ik denk eerder Den Bosch dan Schijndel. Ik kom nog wel steeds graag in Schijndel!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.