Stories

Jonas de Geus – De slimme speler

Je bent al sinds je jeugd een Almeerse speler en je speelt ook al jaren met o.a. Terrance Pieters, wat is er zo leuk aan Almere & je mede-Oranje teamgenoot?HOOFDKLASSE HEREN 2016-2017 : KAMPONG – ALMERE :  Vlnr Terrance Pieters, Jonas de Geus en Sander de Wijn. Foto : Ben Haeck

Het leuke aan Almere is dat we een heel hecht team hebben die elkaar al heel lang kennen. Ik speel met mijn beste vrienden samen in 1 team dus dat is hartstikke leuk. De hele club Almere is heel hecht en dat zorgt ervoor dat er altijd een goede sfeer hangt op de club. Terrance is een goede vriend van me en het is dan ook hartstikke leuk om samen zoveel dingen mee te maken op hockeygebied.

Je timmert hard aan de weg, speelt slim en denkt vooruit. Wat is jouw trainingsgeheim? Ik probeer gewoon elke training beter te worden en te leren. Er is denk ik niet echt een trainingsgeheim of zoiets dergelijks. Gewoon elke training je best doen is het belangrijkste.HOOFDKLASSE HEREN 2016-2017 : KAMPONG – ALMERE : UTRECHT Erik Bouwens en Jonas de Geus. Foto : Ben Haeck

Spelen bij zowel een hoofdklasse club en Oranje is topzwaar, hoe ziet jouw week eruit en wat moet je ervoor laten? In een gemiddelde week ben ik elke dag wel aan het trainen. Of op het hockeyveld, of in de sportschool op maandag en woensdag. Zaterdag is vaak mijn vrije dag wel. Naast hockey studeer ik ook nog dus daar ben ik overdag vaak druk mee. Wat ik ervoor moet laten is dat ik vertraging oploop met mijn studie omdat ik niet altijd aanwezig kan zijn bij tentamens en colleges door hockey. Daarnaast sla ik misschien eerder een feestje over dan andere leeftijdsgenoten zouden doen. Maar dat is het wel waard.

De nieuwe regel bij de EHL, waarbij je 2 punten krijgt bij een velddoelpunt, is dat er een waarmee je zou kunnen leven op hoofdklasse en internationaal nivo, of liever niet? Ik ben persoonlijk geen fan van de regel. Ik vind de uitslagen niet bij tophockey passen. Daarnaast vind ik het onzin dat een lelijke veldgoal meer moet worden beloond dan een goed uitgevoerde strafcorner. Dus ik zie de regel liever helemaal verdwijnen. Er is nu ook een discussie gaande over de videoscheidsrechter, de een vind dat hij/zij er ook in de hoofdklasse moet zijn en de ander ziet hem liever helemaal vertrekken. Wat is jouw mening hierover? Ik vind de videoscheidsrechter een goede toevoeging. Ik ben er dus geen voorstander van dat die helemaal vertrekt. Het zou mooi zijn om hem ook in de hoofdklasse te hebben maar ik weet niet of dit wel haalbaar is. Ik vind het wel goed dat je maar 1 video-call per wedstrijd krijgt en dat de videoscheidsrechter niet tijdens een shootout serie aangevraagd mag worden.

Je zit weer in de trainingsgroep Oranje voor de aankomende oefenwedstrijden, bij India was je er niet bij. Hoe gaat het en wat verwacht je? Op dit moment gaat het goed, het was zuur om India te moeten missen maar ik ben blij dat ik er weer bij zit. Ik hoop dat ik geselecteerd wordt voor de Champions Trophy in Breda deze zomer. Dat lijkt me een hartstikke mooi toernooi om te mogen spelen. Verder is het WK in India natuurlijk het grote doel van dit jaar. Dat is waar we nu met zijn allen naartoe werken en daar wil iedereen natuurlijk deel van uit maken.   RABO SUPER SERIE 2017 : INTERLAND HEREN : NEDERLAND (NED) – INDIA (IND) : WAALWIJK Vlnr Seve van Ass, Chinglensana Singh Kangujam en Jonas de Geus. Foto : Ben Haeck

Tot slot voor de fans:

Wie is jouw favoriete sporter & waarom? Xavi. Door de manier waarop hij jarenlang het middenveld van Barcelona heeft gedomineerd.

Met welke stick speel je? De Ritual response 95

Wat eet je het liefst? Pizza

Wie volg je graag op Instagram? @bleacherreport

Wat is jouw ultieme tip voor kids die net zo’n goede speler willen worden als jij? Goed je best doen, altijd naar je coach/trainer luisteren en zorg ervoor dat je altijd plezier houdt in hockey.

 

Foto videoref & scheidsrechter EHL hockey: NOS

Overige foto’s: Ben Haeck, hockeyfotografie.nl