Stories

JAKE GOES INTERNATIONAL

Op zaterdag een blauw tenue en op woensdag een groen tenue. Jake maakt het waar. Jake Raben speelt in het Amsterdamse Bos in Hurley JA1, maar ook in het Ierse U18 team. Hij vliegt geregeld op en neer om op deze manier zowel de trainingen van Hurley als die van Ierland te kunnen wonen.  Jake, je speelt bij Hurley JA1, maar je speelt ook voor Ierland. Hoe ben je bij de Ierse selectie terechtgekomen? Toen ik in de JB1 speelde, had ik een coach (Daniel) die vroeger zelf in het Ierse nationale jeugdteam gespeeld had en dus de Ierse U16 bondscoach kende. Toen Daniel mij coachte, wist hij natuurlijk dat ik Iers was en dat ik een goeie speler was. Hij vroeg aan mij of hij een mailtje kon sturen naar de Ierse bondscoach om te vragen of ik selectie mocht doen. En vanaf dat moment gebeurde het: ik heb heel veel selecties gedaan met veel grote Ierse spelers, maar uiteindelijk lukte het, ik zat in de U16 team van Ierland!

Je vliegt zo nu en dan op en neer van Amsterdam naar Ierland en andersom. Hoe combineer je dat met school en hockey bij Hurley. Heb je weleens dat je trainingen bij het ene team moet laten gaan omdat je met het andere team mee moet spelen? Normaal gesproken vlieg ik na een wedstrijd op zaterdag heen en op zondagavond na de training weer terug. Door de weeks kan ik dus prima mijn huiswerk doen alleen moet ik soms helaas op zondagavond laat nog wat werk doen voor school op maandag. Het is niet ideaal, maar het werkt wel. Soms moet ik een wedstrijd of een training missen maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak.

Hoe gaat het met de kosten? Je moet natuurlijk best vaak naar Ierland om daar te trainen of om wedstrijden te spelen. Betalen je ouders het of werk je er ook voor? Helaas moeten wij het zelf betalen, maar gelukkig hebben we “Ryanair” met supergoedkope tickets waardoor ik elke week naar Dublin kan vliegen.

Afgelopen jaar heb je met het Ierse team een wedstrijd gespeeld tegen jouw eigen team van Hurley. Wat vond je ervan, om met je eigen team tegen je andere team te spelen? Ja natuurlijk is het een droom om het Ierse team naar je eigen cluppie mee te nemen! Toen ik bij de lineup stond was ik aanvoerder en natuurlijk voelde het heel raar om met het Ierse team in de kleedkamer en de dugout te zitten, en ook natuurlijk om te tossen tegen je eigen vrienden!Op dit moment zit je twee weken in Zuid-Afrika voor een trainingsstage met Ierland. Hierdoor mis je een aantal trainingen en competitiewedstrijden met Hurley. Wat vindt jouw team ervan dat je vaak weg bent om met het Ierse team te spelen? Hebben jullie het er wel eens over? Over het algemeen is mijn team heel blij voor mij, maar als ik wedstrijden mis zijn ze soms wat minder blij. Maar omdat het Ierse U18 team dit jaar mee zal doen aan de EK in Santander, willen ze uiteindelijk dat ik het Ierse U18 team haal and snappen ze allemaal dat ik daar natuurlijk heel graag bij wil zijn! Ik wil alles doen om erbij te zijn, en volgens mij zijn al mijn teamgenoten blij voor mij dat ik dit probeer.

Je speelt in twee totaal verschillende teams, met Ierse jongens en met Nederlandse jongens. Merk je een groot verschil tussen de teams in hockey en hoe de trainingen worden gegeven? En waar merk je dat verschil vooral? Ik merk het vooral bij de trainingen. Bij Ierland train je normaal 2-3 uurtjes in de ochtend en 2-3 uurtjes in de middag, dus je voelt wel dat de trainingen langer zijn en dat iedereen het heel serieus doet. Hier op stage hebben we ook veel vergaderingen als team en horen we veel over tactieken enz. Normaal is dat goed voor 1 dag hockey, maar hier op stage is het dus goed voor 12 dagen!!

Met het Ierse team heb je ook wel eens tegen het Nederlandse team gespeeld. Dan speel je ook tegen jongens waar je wel eens tegen hebt gespeeld in de Nederlandse competitie. Hoe vind je het om dan tegen ze te spelen, is dat dan heel anders? En hoe ervaar je dat? Ja, vorig jaar bij het 6 landen toernooi in Nottingham (6 nations) speelde Ierland tegen Nederland en het werd 1-1! Een groot resultaat van de Ierse ploeg. Voor mij is het natuurlijk een voordeel om tegen ze te spelen: ik ken sommige spelers en ik kan ze ook verstaan!

Niet veel mensen weten, in ieder geval op Hurley, dat je ook voor Ierland speelt. Wat voor reacties krijg je hierop als mensen het te weten komen? Ja dat klopt, eigenlijk weten niet zoveel mensen dat ik ook voor Ierland speel, maar ik ben ook geen persoon die ervan houdt om dat soort dingen te vertellen! Elke keer als iemand het te weten komt is die persoon natuurlijk heel verrast en gaat dan veel vragen stellen, maar daar ben ik nu best aan gewend. Helaas heb ik tot nu toe nog geen vragen zoals, “Mag ik je handtekening” ofzo, best jammer!!

Tot slot, heb je nog tips voor jeugdspelers die ook graag op internationaal niveau willen gaan spelen om dat te bereiken? Om een internationale speler te worden moet je bereid zijn om dingen op te geven! Als je het echt heel erg graag wilt, dan zal je er tijd en moeite in moeten stoppen, en uiteindelijk, als je dit soort dingen doet, zul je een internationale speler worden! Als je de kans krijgt om voor jouw land te spelen, dan moet je daar vooral heel trots op zijn!

 

Interview: Lotte Wiggers