Stories

Hockeyvrienden met een mooi doel! Tim Jenniskens en Rogier Hofman

Allebei uit September 1986, allebei uit Brabant, allebei uiteindelijk beland bij HC Bloemendaal én in het Nederlands elftal, teamgenoten, collega’s maar vooral ook vrienden. Nu zijn ze beiden bezig met prachtige doelen, zoals hun bedrijf Fanbased, maar ook Sport Helpt. 

 

Tim en Rogier, vertel, hoe is het zo gekomen? Tim: wij gaan heel ver terug, met een bijzonder verhaal. We zijn beiden geboren in September 1986. Rogier is 18 dagen ouder dan ik en zijn eerste dag buiten de deur was op kraamvisite bij mij. Rogier: Ook al spraken we  elkaar niet vaak; als we elkaar zagen was er altijd een speciale klik en dat is zo gebleven. We weten precies wat we aan elkaar hebben, vullen elkaar aan en staan voor elkaar klaar waar nodig. Niet voor niets werden we  ‘roomies’  bij Jong Oranje en het Nederlands elftal en zijn we samen de stichting Sport Helpt en later met ondernemer Luit Italianer het bedrijf Fanbased gestart.

Rogier, jij hebt ervoor gekozen om te stoppen met hockey vooral ook vanwege je familie. Inmiddels ben je vader van 2 prachtige zonen, dus een logische keuze, maar mis je het soms niet een beetje? Tot nu toe mis ik het helemaal niet. Ik ben inderdaad vader geworden van de tweede en ik merk dat de tijd die ik jarenlang in hockey gestoken heb nu net zo makkelijk gevuld wordt met andere leuke en belangrijke zaken. Fanbased, Sport Helpt, vrienden, familie en uiteraard gaat heel veel tijd naar mijn gezin.  Tim, jij hebt samen met Teun de Nooijer de voorbeschouwingen tijdens het EK mogen doen, hoe voelt het aan die andere kant?  Zelf ben ik al in 2014 gestopt met het Nederlands elftal, maar met veel spelers van de huidige selectie heb ik jaren samengespeeld in een team. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om naar de wedstrijden te gaan kijken en een bepaalde rol te kunnen vervullen tijdens de toernooien. Ook het EK was weer een fantastisch toernooi, wat super georganiseerd is door de hockeybond. Helemaal bijzonder dat zowel de mannen als de vrouwen goud winnen. Je merkt dat zo’n toernooi de spelers, het publiek, de gehele organisatie en dus ook mijzelf enorm veel energie geeft en trots maakt.  

Samen zetten jullie je in voor Sport Helpt. Wat doet Sport Helpt en wat is jullie rol hierin?  Tim: Rogier heeft voor de Olympische Spelen in 2012 samen met Jaap Stockmann een bezoek gebracht aan een ernstig zieke jongen in het ziekenhuis. Dit had een bijzondere en positieve impact op zowel deze jongen als op Rogier en Jaap. Toen Rogier te horen kreeg dat er meer van dit soort aanvragen waren kreeg hij het idee om hier iets mee te gaan doen. Hier hebben we samen veel over gesproken, het idee verder uitgewerkt en samen hebben we vlak na de Olympische Spelen in Londen de stichting Sport Helpt opgericht. Sport Helpt organiseert droomontmoetingen voor ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis met een topsporter van zijn/haar favoriete sport ( zie ook: www.sporthelpt.nl). Op dit moment helpen al ongeveer 300 (Olympische en Paralympische) topsporters mee met het verwezenlijken van deze droomontmoetingen. Een aanvraag voor een droomontmoeting loopt altijd via een kinderarts of pedagogisch medewerker. Wij zijn zelf bestuur van de stichting en natuurlijk waar nodig nauw betrokken bij de algehele organisatie.

Naast Sport Helpt zijn jullie beiden medeoprichters van Fanbased. Rogier, wat is en vooral wat doet Fanbased?  Fanbased helpt individuen en teams om hun talent tot bloei te laten komen, om hun potentieel dat tot nu toe onbenut is gebleven, optimaal in te zetten. Daarbij maken we gebruik van topsporters, topsport coaches, topsport verhalen en -metaforen, ondersteund vanuit de psychologie en (neuro)wetenschap. Dat maakt ons uniek! Een topprestatie is niet alleen het beste zijn in een sportieve activiteit, het is excelleren in datgene waar iemand talent voor heeft. En dat is voor iedereen anders. Daarmee zijn topprestaties niet alleen weggelegd voor de helden in de sport arena’s. Iedereen is in staat om zijn grenzen te verleggen. Fanbased heeft ervaren dat het bedrijfsleven veel kan leren van topsport. Wij vormen de brug tussen deze twee werelden door de kennis die we hebben opgebouwd in de topsport ter beschikking te stellen aan het bedrijfsleven. Topsport is een mindset. Topsport is op diverse fronten steeds beter worden.

Fanbased is een mooi initiatief om topsporters te helpen na hun topsport carrière, maar wat is nou precies dat zwarte gat en is afbouwen slim zoals Cruijff dat deed en zoals ook Maartje Paumen dat nu doet? Rogier: Ik heb er bewust voor gekozen om niet af te bouwen. Voor mij was die keuze ook heel makkelijk omdat ik zoveel te doen heb naast mijn hockey. Na al die jaren op het hoogste niveau vond ik het tijd om mezelf uit te dagen op een andere niveau. Ieder dag stap ik uit mijn comfortzone om Fanbased en mijzelf te ontwikkelen, daar haal ik heel veel voldoening uit. Ik kan me voorstellen dat afbouwen voor sommigen fijn en gewenst is, maar niet voor mij. Ieder individu is uniek en daardoor anders. Ik vind het heel belangrijk om topsporters die daar behoefte aan hebben na hun topsport carrière persoonlijk te kunnen helpen met hun stap richting hun maatschappelijke carrière. Daarvoor hebben wij de Fanbased Foundation opgericht.

Men stelt dat ex-topsporters zich beter kunnen focussen op een maatschappelijke carrière (omdat ze dat van nature gewend zijn) en dus snel aan een mooie baan komen of komt er meer kijken in de stap naar? Tim: Ik ben het niet helemaal eens met die stelling. Ja, sporters kunnen zich over het algemeen goed focussen en hebben door hun topsport carrière unieke competenties ontwikkeld die zeer bruikbaar zijn tijdens een maatschappelijke carrière . Sport geeft je wellicht een ingang, maar je zal uiteindelijk zelf moeten laten zien wat je kan. Weten waar je krachten liggen en wat je leuk vindt is daarin wel een belangrijk uitgangspunt. Dit in combinatie met het opdoen van ervaringen in het bedrijfsleven en inzicht krijgen in wat er van je verwacht wordt, maakt het mogelijk om een maatschappelijk zachte landing te maken.

Je ziet dat er bij de jeugd – en zeker de topjeugd – al snel heel veel verlangd wordt. Meer en intensiever trainen. Diezelfde topjeugd denkt dan ook dat ze daardoor sneller in Oranje komen. Kortom er wordt hevig gediscussieerd over met name periodiseren. Wat is jullie mening hierover? Tim: Wij hebben te weinig kennis om hierover een duidelijke mening te kunnen vormen. Maar wij zouden hierover wel graag in gesprek gaan, aangezien wij wel kunnen spreken vanuit onze eigen ervaring. Wij hebben beiden in onze jeugd een aantal verschillende sporten op hoog niveau beoefend voordat we ons volledig gingen focussen op hockey. Rogier: Ik heb bijvoorbeeld bijna mijn gehele jeugd op topniveau getennist en Tim is pas op zijn 14e begonnen met hockey nadat hij altijd op hoog niveau had gevoetbald. Tim: Plezier hebben in sport is voor mij het uitgangspunt. Op het moment dat je iets heel leuk vindt ga je er vanzelf meer tijd en energie in steken. Rogier: Het heeft ons beiden geholpen dat we naast hockey ook andere sporten hebben beoefend. Daar hebben we heel veel van geleerd. Uiteindelijk hebben we beiden gekozen voor een teamsport want het gaf ons energie en plezier om samen met onze vrienden te sporten. Dat dit uiteindelijk heeft geleid tot deelname aan de Olympisch Spelen is natuurlijk heel bijzonder, maar vooral omdat we deden wat we echt heel leuk vonden.09-04-2017 : HOCKEY : HOOFDKLASSE HEREN 2016-2017 : AMSTERDAM – BLOEMENDAAL : AMSTELVEEN foto: Ben Haeck

Het wordt telkens voller in de hockeycompetitie door o.a. de toevoeging van de Gold en Silver Cup, maar ook door het nieuwe fenomeen, de Pro Hockey League. Is dat niet teveel van het goede en wordt er niet teveel van de spelers verlangd?  Tim: Hockey is een innovatieve sport die constant in ontwikkeling is qua spelregels en toernooi formats. Continu wordt geprobeerd om hockey nog aantrekkelijker en spectaculairder te maken. Dit vinden wij een hele positieve ontwikkeling. Ik heb zelf de eerste editie van de Hockey India League in 2013 gespeeld, wat toen een heel nieuw concept was en uiteindelijk een hele bijzondere ervaring voor mij is geweest. Zo ontstaan er steeds nieuwe initiatieven. De internationale hockey agenda wordt daarmee inderdaad ook steeds intensiever. Uiteindelijk zal er een goede balans moeten worden gevonden. Volgens mij zijn de clubs, de hockeybond en de internationale federaties daar met elkaar regelmatig over in gesprek. Ik denk dat het een heel goede stap is voor zowel de individuele spelers, de clubs, de nationale selecties, en uiteindelijk de gehele hockeysport.

Tot slot; Wat is jullie ultieme tip voor jonge talentvolle spelers? Hoe kunnen ze preventief het beste hiermee omgaan om zachter te landen na de topsport? Rogier: Ben je bewust van het feit dat er een leven is na je topsport carrière en probeer je hier op voor te bereiden. Je hebt uiteindelijk zelf de regie over het vinden van een juiste balans tussen je sport, school/studie en sociale leven. Tim: Die balans geeft je uiteindelijk tijdens je topsport carrière alleen maar meer rust in je hoofd, zodat je nog beter kunt focussen op je sport. Wij kunnen sporters daar zeker bij helpen.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.