Stories

Hockeybikkel Lieke Hulsen

Hockeybikkel: een ander woord omschrijft jou eigenlijk niet Lieke. Ben je altijd zo’n bikkel geweest? Vertel eens over je start in hockey…  Ik ben begonnen bij VMHC in Vlijmen. Ik merkte daar eigenlijk altijd wel dat ik heel graag wilde winnen en totaal niet tegen mijn verlies kon. Dat was met alle spelletjes wel. Ik heb drie broers dus daar wilde ik altijd tegenop boksen. Een bikkel zit er vanaf jongs af aan wel al in. Naast hockey tenniste ik ook op hoog niveau maar heb uiteindelijk toch voor hockey gekozen toen ik naar Den Bosch ging. Ik werd gevraagd voor MB1 van Den Bosch en heb zo via Meisjes A1 Dames 1 gehaald.

 Je zit nog steeds bij Den Bosch Dames 1, waarmee je ook al heel wat medailles gewonnen hebt. Wat is de magie van dit team? Lieke Hulsen (19) heeft zojuist uit een voorzet van Lidewij Welten (midden) 0-1 voor Den Bosch gescoord. Rechts Margot van Geffen. Foto : Ben Haeck. 2016  

Ik denk dat we bij Den Bosch een hele bijzondere mentaliteit hebben, een over-mijn-lijk mentaliteit. Wij zetten in belangrijke wedstrijden altijd een stapje meer dan onze tegenstanders. Wij willen nooit verliezen en je moest eens weten hoe het er bij onze trainingen aan toe gaat. Altijd iets harder en feller om potjes te winnen. Dit nemen we op zondagen mee naar de wedstrijden. Wij hoeven ook niet altijd mooi te winnen ALS we maar winnen. Ik denk dat we daar heel sterk in zijn en dat we een heel talentvol team hebben met een paar goede beukers erbij.

Nog geen jaar geleden zat je aan de kant nadat je moest herstellen van een afgescheurde achillespees. Daar kwam je naar eigen zeggen niet goed tot je recht, maar kon je wel het spel van een andere kant bekijken. Inmiddels speel je weer volop, zowel op het veld als in de zaal. Speel je nu anders? Dat klopt. Ik heb het vanaf de kant tijdens de play-offs en Europacup wedstrijden wel heel zwaar gehad. Dat zijn de mooiste wedstrijden van het seizoen en ik kijk daar altijd zo naar uit. Ik heb zeker mijn bijdrage proberen te leveren langs de lijn om de meiden op te peppen en aan te moedigen. Verder heb ik natuurlijk tijdens de competitiewedstrijden zeker op een andere manier naar de wedstrijden gekeken. Zo ging ik meer tactisch kijken en zag ik sommige speelsters hele mooie dingen doen of goede looplijnen maken in het veld die ik nu ook aan het proberen ben. Dat zijn wel puntjes die ik heb meegenomen nu ik er weer sta. In de zaal speel ik inderdaad deze competitie ook mee met Den Bosch. Ik vind zaalhockey gewoon een gaaf spel en voor mijn ontwikkeling is het goed om in de zaal te trainen en wedstrijden te spelen. Het was even afwachten of mijn lichaam het ging trekken na de lange revalidatie. Maar het gaat erg goed en heb geen last van de zaal.

Zaalhockey of veldhockey of allebei? En waarom? Zeker allebei. Ik vind de afwisseling mooi. Vooral in de wintermaanden is het lekker om hockeyend bezig te blijven en voor mijn techniek is het ook erg goed. Ik merk altijd in de tweede seizoenshelft op het veld dat alles wat makkelijker gaat. En afgelopen jaren heb ik natuurlijk in het Nederlands zaalteam gezeten en daar hele mooie grote toernooien gespeeld. Dat was goed voor mijn ervaring.

Je bent een zaalveteraan, maar gaat nu uitsluitend met HC Den Bosch en niet meer met Oranje verder, die voor het WK gaan. Ga je het missen of is de belasting nog te zwaar en wat is er zo bijzonder aan zaalhockey voor jou? Ik heb dit zaalseizoen inderdaad alleen met Den Bosch gespeeld en niet met het Nederlands zaalteam. Dat komt omdat ik met Nederlands elftal mee op trainingsstage mocht. Dat is uiteindelijk ook mijn droom natuurlijk!! Ik heb heel veel te danken aan het zaalhockey. Ik ben me blijven ontwikkelen, heb ervaring opgedaan met grote toernooien zoals WK’s en het heeft me gebracht waar ik nu sta en dat vind ik mooi.21-10-2017 : HOCKEY : RABO HOCKEY FANDAG 2017 : VLEUTEN Handtekeningen sessie met vlnr Malou Pheninckx, Lieke Hulsen, Sanne Koolen en Marloes Keetels. Foto : Ben Haeck

Je hoort tegenwoordig veel over periodiseren en tijdig je rust nemen, maar is het dan niet extra belastend voor je lichaam om tijdens de winterstop te starten met zaalhockey, of is dat juist goed en waarom? Zodra de eerste seizoenshelft klaar is neem ik altijd wel een weekje rust. Even helemaal niks doen. Ik denk dat dat heel goed voor het lichaam is. Daarnaast vind ik het heerlijk om weer te gaan trainen in de zaal. Voor mijn fitheid en techniek is het top. Ik leer er veel van en blijf fit. Voor iedere persoon is dat natuurlijk anders. Het kan wel een aanslag op je lichaam zijn als je ineens gaat zaalhockeyen maar je moet er gewoon goed mee om gaan qua herstel etc.

Je studeerde sportmarketing aan o.a. de Johan Cruyff Academy, wat doe je nu na die studie? Dat klopt. Ik ben afgelopen mei afgestudeerd aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg. Momenteel werk ik als Project Assistant bij BrandLoyalty in Den Bosch. Ik vind het fijn om naast hockey een andere focus te hebben en wilde graag een kijkje nemen in het bedrijfsleven. Het is heel goed te combineren. Zij laten mij redelijk vrij wanneer ik wil komen. Als het druk is met hockey dan kom ik bijvoorbeeld een paar dagen niet en dan haal ik de uren op een ander moment weer in.

Is een zware studie of baan eigenlijk wel te combineren met tophockey en hoe doe jij dat? Ik denk het wel, zodra je een goede planning hebt en jouw school/werkgever staat achter jouw topsportleven, dan is het goed te combineren. Op dit moment staat hockey bij mij op 1 maar ik heb goede afspraken gemaakt met BrandLoyalty zodat ik mezelf ook op maatschappelijk vlak kan blijven ontwikkelen.  

Woon je alleen, heb je een partner, huisdier(en) en wie is je BFF in hockey? Ik heb acht jaar lang samen met mijn beste maatje Emilie Mol van SCHC gewoond in Den Bosch. Wij waren eigenlijk altijd teamgenoten bij Den Bosch en zijn samen gaan wonen en daar is een bijzondere vriendschap ontstaan. Sinds een half jaar woon ik nu samen met mijn vriend in Den Bosch.

Tot slot, als iemand net zo goed als jij wil worden, wat moeten ze dan vooral wél en niet doen? Plezier staat natuurlijk voorop. Veel lol maken en spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast vind ik het mooi als er een beetje mentaliteit in een persoon zit. Ik denk dat je niet altijd heel veel talent hoeft te hebben om ver te komen. Kneiterhard werken zal ook zeker beloond worden, daar ben ik denk ik wel een klein voorbeeld van.

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.