Stories

Grande Dames in de Hockeysport: Umpire Professional Yolande Brada

By 11 februari 2019 No Comments

Yolande, je hebt als umpire professional grote stappen gemaakt voor de scheidsrechters gemeenschap in het Hockey, zowel in Nederland als in het buitenland. Hoe is een en ander gestart bij jou en waarvan de passie voor het fluiten?

Tja, om nu te zeggen dat ik als vijftienjarige meteen al passie voor het fluiten had, is teveel gezegd, maar ik vond het vanaf het allereerste moment ontzettend leuk. Als je iets met plezier doet dan wil je ook verder, althans zo werkt dat bij mij. Bovendien was (en ben) ik erg gedreven om alle dingen zo goed mogelijk te doen. Ik ben een sporter die gaat voor de winst, voor het hoogst haalbare. Terugkijkend heeft het zo gewerkt, maar in de beginfase was ik daar niet bewust mee bezig. Pas toen ik uiteindelijk de landelijke top had bereikt en internationaal aan de weg timmerde, besefte ik waar mijn enthousiasme en fanatisme me hadden gebracht. Op dat moment was het inmiddels inderdaad een passie geworden, waar ik heel veel voor over had en waarbij ik altijd voor 100% de steun van Jaap en de kinderen heb gehad. Na mijn carrière als scheidsrechter ben ik overgestapt naar het beoordelen en coachen, op zich twee volstrekt verschillende rollen, maar waar ik mijn kennis en ervaring in kwijt kon. In de afgelopen twintig jaar heeft mijn passie zich meer verdiept: lag de focus eerst op het fluiten zelf, daarna is het steeds meer komen te liggen op de ontwikkeling en de progressie van de scheidsrechters, zowel landelijk als internationaal. Vanuit mijn eigen bedrijf doe ik dat nog steeds met heel veel energie en enthousiasme.

De laatste jaren zijn er veel veranderingen geweest, zoals de video umpire op internationaal gebied en het mixed fluiten ook op internationaal en op nationaal niveau. Wat kan er voor jou nog anders of bij en moeten we ook naar video umpiring bij hoofdklasse wedstrijden?

Vanaf het moment dat de FIH ongeveer tien jaar geleden is begonnen met het inzetten van de video umpire is er veel gebeurd in de hockeywereld. De eerste jaren waren er nog wat kinderziektes en inmiddels zijn we al lang gewend aan de grote voordelen voor een zo correct en rechtvaardig mogelijk verloop van de wedstrijden. In feite een hulpmiddel voor de scheidsrechters en tegenwoordig door alle partijen op de juiste momenten ingezet. Echt een super middel. Het is natuurlijk fantastisch als video umpiring ingezet kan worden bij hoofdklasse wedstrijden en op zich wil ik niet in beperkingen denken, maar toch moeten we reëel zijn: voor 12 wedstrijden per speeldag (dames en heren HK) en de benodigde camera’s en specialisten wordt het jammer genoeg onbetaalbaar. Nu gebeurt het bij de finales van de play-offs en dat is hartstikke mooi.

De scheidsrechter was de underdog, maar ook hier is een veel positiever geluid de laatste jaren. Wat kunnen de fans maar zeker ook de spelers nog doen om dit gevoel van respect en sportiviteit voor de scheidsrechters te vergroten?

Ik denk dat spelers geen idee hebben dat er zoveel meer bij komt kijken dan ‘alleen maar’ het fluiten van wedstrijden. Opvallend was de reactie van Ireen van den Assem (speelster Nederlands elftal en van Den Bosch) toen zij door mij werd gevraagd voor de kickoff #zijfluittop (landelijke project met 7 sportbonden voor meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport) in Apeldoorn in februari 2018.  Zij ontdekte dat scheidsrechters echt veel meer doen dan fluiten alleen. Zij vond het heel positief en nam zich voor om voortaan anders op scheidsrechters te reageren. Dat neemt niet weg dat scheidsrechters over zelfkennis en zelfinzicht moeten beschikken en zich net als spelers moeten blijven ontwikkelen.  Idealiter moeten beide groepen een sportieve relatie aangaan en respect hebben voor elkaars inzet. “It takes two to tango…” De ene (team) kan niet zonder de ander (scheidsrechter).

Hoe werken we vanuit Nederland samen met de Europese en de internationale hockeybond op dit gebied?

De beide bonden investeren veel in de ontwikkelingen van alle doelgroepen en een nieuwe ontwikkeling is dat de Europese Hockey Federatie binnenkort het European Hockey Female Forum Leadership organiseert, een vervolg op een eerste bijeenkomst over dit onderwerp afgelopen jaar september, waarbij ik mijn ervaringen heb kunnen delen met inspirerende en enthousiaste vrouwen (én mannen) uit Europa.

Je riep onlangs meer vrouwen op om te gaan fluiten, je thema #zijfluittop staat hierin centraal. Kun je ons meer vertellen over je streven hierin en wat we de komende jaren kunnen verwachten?

Het thema #zijfluittop is afkomstig vanuit het project ‘Meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport’. Vanuit NOC*NSF ben ik hiervoor de projectleider en organiseer ik sinds eind vorig jaar maandelijks een Masterclass voor jonge vrouwelijke scheidsrechters. Overigens is het zo dat we dit jaar ook nadrukkelijk jonge mannelijke scheidsrechters verwelkomen. Het gaat niet alleen om hockey, maar ook om voetbal, basketbal, korfbal, waterpolo, handbal en volleybal. Dit project eindigt – zoals het nu staat – in juni van dit jaar. Zelf wil ik naast dit project aan de slag om meer vrouwen te enthousiasmeren om te gaan fluiten en dan vooral op bondsniveau. In de praktijk is gebleken dat veel meiden na afloop van de masterclasses het fluiten ‘nog leuker vinden’ en de uitdaging zit ‘m vooral in het over de drempel krijgen van deze doelgroep. Zelf geven deze jonge vrouwen ook aan dat ze vooral gebaat zijn bij persoonlijke begeleiding en dat clubs daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Het betekent voor mij dat ik nog meer persoonlijke contacten moet aangaan met mensen die dicht bij deze doelgroep staan. De komende tijd ga ik me beraden over hoe dat vorm te geven  Als ik zie wat het fluiten mij heeft gebracht, dan wil ik zó graag dat anderen deze kansen ook krijgen. En dan heb ik het niet alleen over het bereiken van de top, maar vooral over persoonlijke ontwikkeling, karaktervorming, de sociale contacten en het plezier dat ik er altijd aan heb beleefd.

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.