Stories

Even appen met: Sjoerd Marijne & Raoul Ehren

By 11 december 2017 No Comments

Sjoerd Marijne, Raoul Ehren & Hockey India 

Eerder dit jaar werd hij aangesteld als bondscoach voor de Indiase dames, maar rond de zomer verruilde hij na het vertrek van Roeland Oltmans de Dames in voor de Heren. In een relatief korte termijn moest hij ze zien klaar te stomen voor de finale ronde van de Hockey World League. Hij eindigde op de 3e plek met een bronzen plak. Dit succes bereikt hij samen met zijn gelegenheid assistent Raoul Ehren; het goudhaantje in de Hoofdklasse Dames die al jaren lang landelijk goud wint en tevens zijn partner is in ML Hockeyschool/ML Hockeysupport. Een succesvol duo!

Sjoerd, je ging vrij plotseling van trainer Dames naar Heren. Er zijn grote verschillen tussen die 2 teams. Wat was het grootste verschil? Er was inderdaad een groot verschil tussen de Dames en de Heren, ook in niveau natuurlijk, maar het belangrijkste aspect was de communicatie. Omdat de meeste Indiase mannen Engels spreken en wereldwijzer zijn, kon ik mijn visie beter uiteenzetten en uitleggen. Daardoor pakten ze dat sneller op dan de dames.

Dan moet je aan de slag want de HWL kwam eraan. Hoe krijg je team zo snel naar jouw visie klaargestoomd? Het 1e wat ik heb gedaan is hun vragen hoe zij wilden spelen en daar heb naar geluisterd en er voorbeelden bij gezocht van beelden die ik al had. Die visie sloot aan op die van mij en daar heb ik  weer een aantal voorbeelden bij gedaan met andere mogelijkheden. Dat vonden ze helemaal goed en prachtig. Vanaf dat punt heb ik langzaam mijn visie kunnen inbrengen

Sowieso was er een 12e man, namelijk het publiek, maar om 3e te eindigen in eigen land, hoe heb je die uitzinnigheid ervaren?Hockey leeft hier enorm en iedereen is betrokken en heeft een mening en advies, overweldigend soms. Het publiek ging natuurlijk enorm uit zijn dak toen we in een vol stadium 3e werden. Dan moet je dat gewoon over je heen laten komen en vooral genieten. Dat hebben Raoul en ik dan ook gewoon gedaan. 

Denk je dat indien je eerder was begonnen je hoger had kunnen eindigen? Ik denk dat we hoog konden eindigen, maar dat heeft niets te maken met mijn komst en mijn tijd met hen, want mijn voorganger had ook al goed werk verricht. Het had in mijn ogen meer te maken met de wedstrijd tegen Argentinië. Als die anders was verlopen, dan waren we hoger geëindigd. Het was een teleurstellende en rare wedstrijd.

Er was héél veel kritiek op deze HWL opzet met een pouleverliezer als uiteindelijke winnaar. Wat vind jij hiervan? En hoe kijk je naar de Pro Hockey  League? Ik heb daar niet zo mee bezig gehouden met die poules en zo.  We zijn hier vooral voor de ontwikkeling. Hoe ver zijn we. Elke wedstrijd telt en je wilt zo hoog mogelijk eindigen. Je weet met die opzet dat het niks uitmaakt. Uiteindelijk gaat het vooral om de kwartfinales. Daarin wil je winnen. Dat is een speciaal moment en daar moeten we van leren. De Pro Hockey League doen we niet aan mee dus daar heb ik geen mening over.

Raoul: Hoe heb je dit toernooi ervaren? Het is een fantastisch toernooi geweest, voor mij persoonlijk heel gaaf om dit in het heren hockey te doen en helemaal om zo close met Sjoerd dit te beleven. we hebben een aantal hele goede wedstrijden gespeeld onder andere tegen Australië en België , dat was echt prachtig om te zien. En al helemaal voor een uitverkochte stadion met 10.000 man die helemaal uit hun dak gaan als je al over de middellijn komt. De mensen zijn hier helemaal gek van hockey.

Alweer een plek met een medaille. Is dat o.a. te danken aan je Bossche werkwijze en heb je die ook toegepast? En het feit dat jullie partners zijn in ML hockey. Werkte dat mee in India of was het toch anders? Er is hier gigantisch veel potentieel, veel goede spelers , waanzinnig veel creativiteit en gewoon een team dat tegen ieder land kansen heeft om te winnen. Ik ken  Sjoerd door en door en andersom ook, dus dat was vrij makkelijk om direct goede samenwerking en rolverdeling te hebben. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb bij kunnen dragen en het goede contact met spelers en staf geeft helemaal een bevredigend gevoel.

Denk je dat indien jullie eerder waren begonnen met de heren je hoger had kunnen eindigen? De verschillen tussen de landen zijn echt heel klein en vooraf hebben de heren ook niet stil gezeten. In het proces waarin de spelers zich begeven (veruit de meeste spelers van 22 of jonger) is dit super leerzaam geweest en als kers op de taart ook nog een medaille als beloning.

Er was héél veel kritiek op deze HWL opzet met een pouleverliezer als uiteindelijke winnaar. Wat vind jij hiervan? En hoe kijk je naar de Pro Hockey  League? Die kritiek is er al jaren, wij hebben ons voor iedere wedstrijd voorbereid om deze te winnen en elke wedstrijd te verbeteren. Uiteindelijk weet je allemaal dat het om de kwartfinale gaat. Pro league weet ik nog te weinig van hoe het er precies uit gaat zien, kan ik nog geen mening over geven

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.