Stories

Een passie voor Keepen is voor het leven..

By 15 september 2016 No Comments

Aan het woord Pia de Wolf-Sanders van keeperschool PI-Academie. We stelden haar 7 vragen over keepen, keeperstraining en haar keeperschool.

pia

Pia,  kun je ons vertellen hoe het allemaal is begonnen en vooral hoe jij hierin bent gerold?

Ik ben gestart met keepen op mijn 9de jaar , bij hockeyclub MHC Tempo in Bergen op Zoom. Ik kon niet wachten om te “mogen “ keepen. Fascinerend vond ik het, die dingen aan je benen….en die passie heeft mij nooit meer los gelaten! Mijn ervaringen als keeper heb ik vooral opgedaan bij de verschillende selectieteams. Ik heb in Nederlands B en A gespeeld en bij verschillende clubs in Dames 1.  Nu speel ik bij Dames A (veteranen) van de Kromhouters in de hoofdklasse. Ik heb als studie het C.I.O.S gedaan waar ik aan mijn lesvaardigheden heb kunnen werken. De eerste jaren na het C.I.O.S heb ik als bewegingsagoog bij de verschillende instellingen gewerkt ( psychiatrie, zwakzinnigenzorg en TBS). In 2014 heb ik de opleiding voor gevorderde keeperstraining van de KNHB gevolgd, onder leiding van Carel van der Staak. Ik gaf daarvoor al veel training maar die opleiding heeft mij tot andere inzichten doen komen. In dat jaar ben ik bij THCC de Kromhouters met de keepersschool gestart en sinds dit seizoen ben ik helemaal voor mezelf begonnen. Naast THCC de Kromhouters krijgen de keepers van MHC Beuningen, Rapid en HCG het komende seizoen training van de Pi-Academie. Tijdens deze trainingen is het niet alleen zaak om de keepers naar een hoger level te tillen maar besteed ik ook veel tijd aan het opleiden en begeleiden van trainers. Overdag heb ik tijd voor keepers die individuele trainingen willen krijgen. Het accent bij deze trainingen liggen vooral op het gebied van techniek, kracht, snelheid en persoonlijke ontwikkeling.

Vroeger gaf de hockeytrainer gewoon wat oefeningen aan de keeper. Tegenwoordig is er een aparte keeperstrainer en zijn er scholen, opleidingen en clinics. Wat is het belang van keeperstraining en clinics?

Ik heb eigenlijk al van jongs af aan wel keeperstraining gehad, en dan praat je toch al gauw over 37 jaar geleden. Mijn eerste trainster was Dimph Jansen, waar ik nu nog steeds contact mee heb. De opzet van de keeperstrainingen is wel heel erg veranderd. Men is toch echt wel in gaan zien dat keepen een “vak apart” is. De tijd dat de spelers die in het veld niets konden maar in het goal gezet werden is gelukkig wel voorbij, keepers worden ook niet gemaakt…je wordt geboren als keeper.

pia2

Het belang van keeperstraining is dat de keeper heel bewust bezig is met wat hij/zij doet en waarom. Ik vind het ook heel belangrijk dat keepers ook weer training geven aan jongere keepers omdat je zoveel leert met het geven van training. Je kijkt naar de beweging en leert analyseren. Daar wordt je zelf een betere keeper van! En laat ik het belangrijkste niet vergeten…keepen is gewoon super leuk! En alles wat leuk is wil je heel vaak doen toch?

Keepers zijn het buitenbeentje van een team wordt wel eens gezegd, maar is dat eigenlijk wel zo? Welke rol vervult de keeper volgens jou?

pia4

I’m not crazy, just different…

deze quote heb ik lang gebruikt om aan te geven dat keepers wel een apart volkje is. Maar het is van groot belang dat juist de keeper bij het team betrokken wordt. Ik kan me scheel ergeren aan teamtrainers die een oefening tijdens de training aan het team uit staan te leggen op de middenstip. En de keeper moet dan maar afwachten wat er gaat gebeuren! Betrek je keeper erbij, samenwerking tussen coach en keeper kan cruciaal zijn..ze kunnen punten voor je pakken! Ik zie de keeper zelf graag als de coach van de verdediging, het sturen en neerzetten is heel belangrijk. Ik kan zelf na een wedstrijd waar ik relatief weinig te doen heb gehad, toch helemaal kapot zijn omdat je dan zo druk bent geweest met het organiseren van je achterhoede.

Wat voor trainingen verzorgt de academie en hoe wordt er getraind?

Bij de Pi-Academie wordt volgens een keepersleerplan gewerkt. Gedurende het seizoen zijn er 3 evaluatiemomenten: we starten het seizoen met een intake formulier, halverwege ( winterstop) een tussenevaluatie en aan het eind een eindevaluatie. Er wordt een keepersleerplan opgesteld aan de hand van je doelen. Zo blijf je steeds uitdagingen houden om aan te werken en kun je grenzen blijven verleggen. Tijdens de trainingen wordt er veel gefilmd. Deze beelden worden in filmpjes omgezet en bekeken door de gehele trainingsgroep of individueel. Je kunt aan de hand van die filmpjes zien wat er goed en niet goed gaat. Er wordt in groepjes van minimaal 3 keepers tegelijkertijd gewerkt waarbij iedere keeper op dat moment een functie in de oefening heeft. Ik streef er altijd naar om per training genoeg trainers te hebben zodat ik m’n handen vrij heb en vooral kan kijken en corrigeren. Ik heb het volste vertrouwen in mijn trainersgroep, waar ik het afgelopen 3 jaar intensief mee samengewerkt heb en die nu ook de keepersgroepen overnemen.

Hoe belangrijk is het ontwikkelen van een goed gevoel voor keepen en hoe leer je de keepers omgaan met de snelheid en soms wel hardheid van het spel?

Dat is 1 van de moeilijkste onderdelen om aan te leren, het gevoel voor keepen. Dit leer je door heel veel te doen en vooral veel te kijken naar bijvoorbeeld Heren1 of Dames 1 keepers op je eigen club of door veel te kijken naar wedstrijden op tv. Samen met de keepers bekijken we veel situaties waarin keepers keuzes maken. Keepen is zoveel meer dan alleen maar ballen stoppen! Door situaties beter in te gaan schatten, leer je om 1 stap vooruit te denken in wedstrijdsituaties. Zo kun je voorkomen dat je voor verassingen komt te staan en leer je zo om te gaan met de snelheid in het veld. Ik besteed aandacht aan de fysieke situaties in het veld door middel van weerstandsoefeningen toe te passen tijdens de trainingen, duwen trekken, hinderen.

Pi Academie organiseert ook clinics. Wat kun je daar leren en voor welke leeftijdsgroep & doelgroep zijn die clinics?

De clinics zijn vooral voor clubs die geen eigen keepersschool hebben om zo kennis te laten maken met de Pi-academie. Tijdens deze clinics komen de verschillende aspecten en technieken aan de orde natuurlijk. Alles wordt weer gefilmd en twee dagen later kom ik met de filmpjes van de clinic terug naar de keepers om ze gezamenlijk te bekijken. En daar leer je van! De clinics zijn voor alle leeftijden, te starten bij een jongste jeugd tot aan de senioren. Afgelopen seizoen heb ik een aantal projecten met Pan-na goalies opgepakt wat ons beide erg goed bevallen is. We hebben dezelfde insteek en waar we dat niet hebben, vullen wij elkaar aan. Ook in de toekomst zal de samenwerking met Pan-na goalies zeker aan de orde zijn. We willen nog steeds samen een grote clinic organiseren voor alleen maar senioren keepers. Daar is een hele grote vraag naar.

Wat maakt je een goede keeperstrainer of trainer/coach?

Een goede keeperstrainer moet zelf ontzettend van het spelletje houden…passie is het sleutelwoord, in ieder geval voor mij wel! Ik ben van mening dat je creatief, analyserend, stimulerend en kritisch moet zijn. Creatief om zelf trainingen en oefeningen te maken. Iedereen kan oefeningen van allerlei sites afhalen maar wanneer je ze zelf maakt en ontwikkelt, zit er een lijn in waar je zelf helemaal achter staat. Door goed te analyseren kun je stapsgewijs de beweging bekijken en verbeteren. Stimuleren spreekt natuurlijk voor zichzelf, een keeper gaat er echt harder door werken en kritisch moet je zijn door opbouwend keepers te corrigeren zodat ze beter worden. Daarnaast is het wederzijdse respect naar elkaar toe belangrijk want dan zal een keeper willen leren en werken tijdens de trainingen.

pia3

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.