Foto: Ben Haeck. Hockeyfotografie.nl

Je bent ook echt een lerares – docente LO – en met jouw ervaring vooral in de zaal, maar ook op het veld, een baken voor de jongeren in je team. Herken je jezelf daarin? Ik sta inderdaad voor de klas! Ik vind het leuk om voor een groep te staan en met sport bezig te zijn. Sport is een mooi middel om mensen dichter bij elkaar te brengen maar ook om te leren hoe je moet omgaan met elkaar. Hoe ga je om met winst en verlies. Hoe ga je om met andere mensen en hoe houd je rekening met elkaar. Veel levenslessen zijn uit de sport te halen en kun je bespreekbaar maken door middel van sport.

Je geeft les op school maar bent ook trainer voor de ML Hockey Support. Wat vind je leuker om te doen? Ik denk dat ik een open persoon ben en speelsters en/of leerlingen kunnen altijd bij me terecht voor vragen of gewoon als er iets is. Ik leg ze graag dingen uit of luister naar wat ze te zeggen hebben. Wat ik vooral leuk vind en waar denk ik ook wel een kracht van me ligt is spelers of leerlingen te motiveren om net dat beetje extra uit zichzelf te halen. Wat positiviteit brengen in de groep en te enthousiasmeren.

Er wordt de laatste tijd heel veel gezegd over ouders die zich op een negatieve wijze bemoeien met hun kind op het sportveld. Wat zijn jouw tips voor alle ouders, maar ook kinderen? Heb vooral plezier in wat je doet. Als je zoveel uur op t veld bezig bent met je hobby zorg dan in ieder geval dat het leuk is. Hockey blijft toch een hobby. En als je vindt dat het beter kan, zou ik zeggen: probeer het zelf een keer 🙂

Je bent altijd aanwezig, staat op de juiste plek zonder dat je daarvoor luid en duidelijk hoeft te zijn. Wat is jouw kracht op het veld en in de zaal? Ik denk dat mijn kracht is dat ik creatief ben, iets wat in de zaal nog net wat beter tot z’n recht komt omdat het veld kleiner is en snel handelen in de kleine ruimte nog iets belangrijker is.

Je ging van Den Bosch naar MOP en nu Oranje Rood, samen met oud “moppie” Marlena Rybacha. Was het een grote overgang? Of kon je dankzij Toon Siepman (ook je coach bij MOP 2 seizoenen terug) makkelijk integreren? Ik heb inderdaad de overstap naar Oranje Rood gemaakt, wat in het begin erg spannend was. Toch gek om na een aantal jaren weer naar een nieuwe club te gaan en opnieuw de concurrentie aan te gaan. Gelukkig was Toon de coach en die ken ik natuurlijk al een aantal jaren dus die kon mij prima vertellen wat er van me verwacht werd. Ook het team was geweldig en heeft me een erg warm welkom gegeven. Volgens mij vonden ze het wel leuk dat ik kwam 🙂 Ik voelde me eigenlijk meteen thuis. En dat we dan meteen in 1 jaar play-offs halen was natuurlijk een erg leuke bonus.In de zaal hoor je bij de “oranje-oma’s”, samen met o.a. Lieke van Wijk en een aantal anderen, wat houdt het zaalhockeyen voor jou na al die jaren en successen nog leuk? Met zaalhockey leef je een aantal maanden in ‘t jaar even lekker in een soort cocon. Het is een korte intensieve periode waarin je met een kleine groep ontzettend veel traint en bezig bent met iets wat je allemaal leuk vindt om te doen. Zaalhockey is technisch, tactisch , snel , en de verbinding die je nodig hebt in het spel met elkaar maakt het erg leuk om te spelen . Als je een goal maakt heeft vaak iedereen daar wel een aandeel in gehad! Als toetje is er aan het eind van het traject een toernooi, bijvoorbeeld een EK of een WK. Je krijgt er nooit genoeg van om zo’n mooi toernooi voor je land te mogen spelen. Zaalhockey wordt bij ons ook wel hallenhockey genoemd (omdat het gespeeld wordt in een hal) en in een hal kan zoveel sfeer gecreëerd worden. Bij het WK in Berlijn, het zaalhockey-toetje van dit jaar, zaten er 8000 man op de tribune en waren er bij binnenkomst meters hoge vlammen om onze entree wat spectaculairder te maken.

Zaalhockey is belangrijk voor je techniek en je snelheid, maar kan ook heel zwaar zijn en belastend voor je spieren en gewrichten. Wat zijn jouw tips aan de jeugd in de zaal, hoe voorkom je blessures en waar moet je op letten? Een goede warming-up en zorg voor goede spullen, dus koop goede zaalschoenen met demping! Begin rustig, je houding is heel anders met zaalhockey dan veldhockey. Je zit veel lager wat belastend is voor je benen.

Voor de fans: het ‘zwinkelen’ (de strafcorner in zaal van achter je standbeen nemen) is een hype geworden. Heb je een speciale stick en wat is jouw favoriete merk en waarom? Zwinkelen is inderdaad nogal een hype geworden. Veel teams hebben het overgenomen en doen het nu ook. Ik sta wat steviger en ik kan vanuit deze starthouding de hele cirkel bereiken. De keeper kan niet zien waar je de bal naartoe aangeeft wat een voordeel geeft voor de sleper op de kop cirkel. Omdat de keeper en de uitlopers niet weten waar de bal naartoe gaat heeft de sleper meer tijd en dus meer kans om te scoren. Ik heb er geen speciale stick voor. Wel heeft mijn sponsor WOOD – Field And hockey speciale zaalsticks voor me gemaakt! Ik vind het lekker om in de zaal met hout te spelen zodat ik net wat meer gevoel heb en ook vind ik een bepaalde kromming fijn om te hebben. WOOD heeft geregeld dat alles wat ik fijn vind in de stick is verwerkt.

Je hebt al heel veel bereikt. Heb jij nog hockeydromen en -wensen en zo ja wat zijn die? Hockeydroom, ja: uitgekomen! Het Wk zaalhockey in Berlijn! Dit toernooi was het gaafste wat ik ooit heb meegemaakt. De finale tegen Duitsland in Duitsland met 8000 man publiek was geweldig! Verder droom ik ervan om hockeyend met Oranje Rood dit jaar weer de play-offs spelen!!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.