Stories

De 5 voor TeamStreetHockey

By 16 november 2018 No Comments

Het Urban hockey neemt een vlucht. Sinds 2016 is er meer en meer aandacht voor het hockeyen op straat, de kids die met tricks en skills aan het oefenen zijn en alles wat daarmee samenhangt. Het is een goede en gezonde ontwikkeling om hockey op straat te beoefenen, naast de reguliere trainingen op de club, maar daar heb je voorbeelden voor nodig. Leen en Luuk zijn voorbeelden met hun TeamStreetHockey. Zij inspireren kinderen, met hun tricks, battles en challenges.

Vertel ons eens, hoe is dit zo gekomen Leen & Luuk?

Wij, Luuk Klootwijk en Leen Timmers, zijn de eigenaren van TeamStreethockey. We zijn allebei 21 jaar oud en net afgestudeerd aan de HAN, waar wij de opleiding Sport- en Bewegingseducatie hebben gevolgd. Leen: ik ben gestart op zijn achtste met hockeyen bij Hc Twente. Daarna heb ik gehockeyd bij NMHC Nijmegen, OHC Bully en nu bij MHC Ede. Luuk: Ik hockey al van kleins af aan maar officieel vanaf mijn vijfde in verenigingsverband bij HCM Arnhem, waar ik nog altijd speel.

Tijdens onze studie zijn wij in aanraking gekomen met Streethockey dankzij Boukje Smeets, een docente van ons die ook voor de KNHB werkzaam is. Boukje vroeg of wij wilden helpen met het opzetten van Streethockey. Wij als hockeyfanaten konden natuurlijk geen nee zeggen. Zo startte onze stage periode bij het project Streethockey Arnhem, een pilot van de KNHB om te kijken of Streethockey aan zou slaan bij kinderen in de wijk. Tijdens deze stage ontwikkelden en gaven wij verschillende programma’s en trainingen in Arnhem. Ook startten wij ons eigen instagram account waar we begonnen met filmpjes van skills te posten. Na dit jaar besloot Luuk om stage te gaan lopen bij de KNHB, Leen bleef een rol houden bij het project Streethockey Arnhem. Doordat de aandacht voor Streethockey bleef groeien, door middel van de pilot en de activiteiten op Social Media kregen wij steeds meer aanvragen binnen voor clinics en evenementen. Zodoende besloten wij onze eigen onderneming te starten waarbij wij ons specialiseren in het organiseren en begeleiden van Streethockey clinics, bijscholingen en shows.

 

Utrecht, Hoofdkantoor Rabobank Utrecht, Croeselaan 18 Utrecht, 28-01-2017, 19e Nationaal Hockeycongres 2017, demonstratie Urban Street Hockey beeld: KNHB/RaboEurochampionsleague 2017

Jullie zijn in 2017 enorm omarmd door de Nederlandse hockeybond (KNHB) en mochten ook een stand hebben op het EK Hockey, hoe hebben jullie dat ervaren en is er daardoor duidelijk meer aandacht gekomen?

Het EK Hockey in Amsterdam was een geweldig evenement. Tijdens dit evenement heeft Luuk als officieel side-event de Urban City op het Olympiaplein gerealiseerd in samenwerking met de KNHB en de gemeente Amsterdam. Wij hebben een hele goede samenwerking met de KNHB mede dankzij Gabrielle van Doorn. Gabrielle zet zich vanuit de KNHB erg in voor Urban & Streethockey. Het evenement heeft zeker voor meer aandacht gezorgd. Naast de urban city was er op het EK terrein een streethockey kooi waar kinderen Streethockey zelf konden ervaren. En voor ons was het hoogtepunt toch wel dat tijdens de halve finale, Jesse Klinkhamer en Leen Timmers in de rust te zien waren op de middenstip met het geven van een demonstratie Streethockeyskills.

Inmiddels heeft zelfs de internationale hockeybond interesse getoond, kunnen we jullie binnenkort dan ook internationaal zien?

Dit zou voor ons natuurlijk een droom zijn, met Team Streethockey de wereld over reizen zodat we nog meer hockeyers en niet-hockeyers kunnen inspireren om de skills ook te oefenen en elkaar uit te dagen. We hebben inderdaad al verschillende internationale contacten, we zullen zien wat dit ons in de toekomst gaat brengen.

Jullie geven ook clinics en regelen zelfs bijscholing en geven skills lessen, allemaal heel leuk voor kids, maar is het belangrijk voor de reguliere trainer om dit te leren en waarom?

Dat klopt, het oefenen van skills is natuurlijk ook belangrijk voor alle hockeyers. Toch oefenen wij ook skills die in de wedstrijd zullen worden afgefloten. Al zijn we van mening dat elke trick die je oefent er uiteindelijk voor zorgt dat je meer balgevoel zult hebben en dus ook de standaard hockeytechnieken verbeterd, denk hierbij aan speciale dribbels en hoge aannames. De streethockeygedachte kan een reguliere trainer zeker ondersteunen. Wij zijn van mening dat het zeer belangrijk is om de kinderen ruimte te geven in het aanpassen van technieken en het bepalen welke technieken zij graag willen oefenen. Daarnaast is elke techniek aan te passen aan het niveau van een speler, het is erg belangrijk dat de speler op zijn eigen niveau kan oefenen en zich vanaf daar kan verbeteren.

Jullie hebben inmiddels een grote aanhang op social media en toch draait het om buitenspelen, wat is de insteek? Wat is jullie uiteindelijke doel en hoe ga je dit bereiken?

Vooral op Instagram zijn we met Team Streethockey erg actief. Met ons account willen we hockeyers en niet-hockeyers inspireren en motiveren. Waarbij plezier het belangrijkst is. Dat is wat ons account bijzonder maakt. Wij weten zeker dat iedereen een gave challenge of battle kan verzinnen in zijn of haar omgeving die net iets anders is dan de standaard filmpjes die al op social media staan. Ons uiteindelijke, ultieme doel is het zien van hockeyende kinderen op de pleintjes in de wijken wanneer zij vrij zijn van school, waar verschillende skills worden geoefend die door Team Streethockey zijn verzonnen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.