Over de stevige basis in Oranje

Carlien, jij zit al sinds 2008 bij Oranje en bent absoluut niet weg te denken, toch ben je ‘alweer’ 30 en zijn een groot deel van jouw vaste teamgenoten zoals Maartje, Naomi, Ellen en Joyce gestopt. Wat is toch die Oranjeprikkel die jou drijft? Ik voel dat ik nog niet uitgeleerd ben, daarbij komt dat ik het spel nog heel leuk vind. Het heeft eigenlijk allemaal met plezier, leergierigheid en fitheid te maken. 

Glenn, van jou hebben we altijd het idee dat je net als Carlien al heel lang onderdeel bent van Oranje, maar je zit er ‘pas’ sinds 2012 bij en ook voor jou is er best wel wat veranderd in het team. Wat is jouw Oranje MoJo? Ik haal voldoening uit het hoogst haalbare halen en dat is winnen. Dat is het leukste dat er is. In combinatie met een leuke groep waarmee je plezier kan maken.

Over regels & captains

Er is heel veel veranderd de laatste jaren, in zowel internationaal hockey als landelijk. Qua regelgeving, maar ook qua opzet. Hoe kijken jullie naar al deze wijzigingen, zoals de Pro Hockey League, de Gold/Silvercup, de 4 kwarten, plus nu de nieuwe (proef) regel inzake de strafcorners & puntentelling bij de EHL?

Carlien: Ik vind het goed dat de hockeysport zich wil ontwikkelen, maar het moet wel effect hebben. Het hockeypubliek snapt de regels wel, maar het moet ook zo zijn dat mensen die niet hockeyen het spel nog begrijpen. Dat is volgens mij wat de FIH ook wil en ik vind dat we dan weer niet teveel regels moeten veranderen want het spel gaat al snel. Het is wel fijn dat de nieuwe regels eerst bij de EHL getest worden: als het daar een succes is dan kunnen we het toepassen in de andere competities.

Glenn: Bepaalde regels zoals de selfpass zijn een meerwaarde. Mooi dat we binnen het hockey dergelijke innovatieve regels kunnen toepassen. Gold/silvercup ook mooi, brengt veel spektakel. Ik ben er echter geen voorstander van om teveel te veranderen. Anders begrijpt de leek er inderdaad al helemaal niks meer van. Uiteindelijk willen we toch meer supporters krijgen.

Jullie zijn allebei aanvoerder van je team, maar niet in Oranje (wel ‘ondersteunend aan’ in het geval van Carlien), wat zijn de absolute Do’s & Don’ts voor een goede aanvoerder? 

Glenn: Do: leading by example. Don’t: je anders voordoen dan je bent.Carlien: Ik weet niet of er do’s en don’ts zijn. Ik draag de band en probeer het goede voorbeeld te geven maar doe vooral alles op gevoel. Ik vind dat iedereen in het team zijn of haar verantwoordelijkheid heeft en die moet pakken. Mijns inziens doe je het samen, ook leiding geven. Beide foto’s  : Ben Haeck – hockeyfotografie.nl  

Over rol en rolmodellen 

Carlien, je hebt eerder aangegeven door te willen gaan tot Tokio en dat je energie krijgt van dit nieuwe Oranje (en dat zie je ook heel goed aan jouw uitstraling), wat is er voor jou wezenlijk veranderd qua vibe en methode? Ik denk dat we het iets meer samen doen nu. Degenen die gestopt zijn wisten hoe het werkte, ze wisten wat ze ervoor moesten laten, ze stonden er altijd op belangrjke momenten. Misschien hebben we elkaar nu wat meer nodig en voelt het alsof we met het hele team samen meer verantwoordelijkheid hebben ipv kijken naar wat de ervaren mensen doen.

Glenn, ook jij wilt nog doorgaan tot Tokio en ook bij jou is het nieuwe team een bron van positieve dynamiek, wat is jouw rol als ‘oudgediende’ bij de nieuwelingen achterin? Haha, ik voel me met 26 jaar gelukkig nog geen oudgediende, maar ik probeer de nieuwelingen vaak op hun gemak te stellen. Als jonkie heb je vaak het gevoel beoordeeld te worden. Dit kan stress met zich meebrengen. Ik probeer dat weg te nemen bij ze. Fouten mag je maken, we doen het met elkaar. Daarnaast moeten de ‘oudgedienden’ op moeilijke momenten het voortouw nemen.

Carlien, jij wordt de slimme snelle speelster van Oranje genoemd en bent met je 175 interlands toch 1 van de meest ervaren speelsters in het team. Je geeft ongetwijfeld veel mee aan de jonkies en krijgt natuurlijk ook veel terug, maar wie was/waren degenen op wie jij kon bouwen in 2008? Janneke Schopman, zij trainde me vroeger als speelster van Den Bosch MA1 en kende me erg goed als speelster en als mens. Dat is fijn als je iemand in het team hebt met meer ervaring die jou ook wil helpen ontwikkelen.

Glenn, je bent nu een forse basis achterin en bent moeilijk omver te werpen, met inmiddels ook aardig wat interlands, maar als je terugkijkt naar 2012 en jouw debuut, wie was voor jou een icoon, maar ook iemand op wie jij kon bouwen? Ik heb altijd veel bewondering voor Billy Bakker gehad. Het lijkt of hij ‘gewoon’ veel talent heeft, maar werkt er hard voor en verzorgt zijn lichaam goed. Daarnaast blijft ‘ie ondanks zijn bewonderenswaardige prestaties bescheiden en is altijd zichzelf gebleven. Dat vind ik mooi.

Over het WK Hockey 2018 en de weg ernaar toe. 

In 2018 is het WK, maar dit keer niet voor dames en heren tegelijk. De dames spelen in Londen en de heren in Bhubaneswar. 

Carlien, jij zat in 2014 ook bij de selectie Oranje Dames en ging in eigen huis – net als deze zomer bij het EK – weg met goud. Nu met diezelfde EK groep (met hier en daar een kleine verschuiving) eerst naar Nieuw Zeeland voor de laatste ronde HWL en dan klaarstomen voor het WK in Londen. Is het in jouw ogen jammer dat het niet tegelijk gehouden wordt in 1 land en hoe kijk je naar de HWL en de #road2Londen ? Ja, dat is zeker jammer en ik denk dat ze het WK mannen en vrouwen prima hadden kunnen organiseren in Londen. Hoe meer toplanden, hoe meer mensen er komen kijken wat weer goed is om hockey internationaal meer op de kaart te zetten. De HWL wordt een gaaf toernooi! Niemand van ons heeft ooit een toernooi gespeeld in NZ dus voor iedereen een nieuwe ervaring. Onze tegenstanders zullen beter zijn dan op het EK dus we zullen echt keihard moeten knokken om een goed resultaat te behalen. Maar met EK goud op zak gaan we met goed vertrouwen daarheen. Ik heb zin in het WK, 2014 was zo gaaf en die titel is van ons en dat willen we zo houden. Maar de focus voor mij ligt voor nu even op de HWL. Daarna zien we beter waar we staan tov andere toplanden.

Glenn, jij zat destijds niet bij de selectie voor het WK in Den Haag in 2014, nu wel en ga je nog met de heren op pad naar de HWL finale in Bhubaneswar.  Een druk hockeyleven, naast de reguliere competitie bij HC Bloemendaal en de EHL, hoe ervaar jij het en hoe kijk jij ernaar? Het hockey is inderdaad professioneler geworden en er wordt meer getraind. Dit komt ten goede aan het spelniveau. Als je kijkt naar het EK hebben we daar mijns inziens een heel mooi niveau neergezet. Echter vind ik de huidige internationale kalender aan de volle kant. Een hele zomer hockeyen om vervolgens gelijk door te gaan naar de clubcompetitie is gewoon zwaar. Je dient een goede balans te vinden tussen hockey, werk/studie en sociaal. Die heb ik gevonden.

Over Brabant..

Carlien en Glenn, jullie komen oorspronkelijk allebei uit Brabant, Carlien speelde bij Vlijmensche en Glenn bij MEP in Boxtel. Als je goed kijkt bestaan beide Oranjehockey teams uit best heel veel Brabanders. Komt dat door de wij-zijn-doorzetters-ook-na-het-feesten-mentaliteit-want-daar-brandt-nog-licht ? Of heeft het er niets mee te maken en is het gewoon stom toeval?

Glenn: Bij ons is de verhouding ‘westen-brabant’ momenteel goed in balans. Het klopt dat er door de jaren heen veel Brabanders in de selectie zitten. Ik denk dat de niet lullen maar poetsen mentaliteit daar zeker wel iets mee te maken heeft ja.

Carlien: Nee, ik denk dat dit toeval is, maar er is wel iets in de Brabantse cultuur wat iets extras heeft. En daar ben ik trots op!

Tot slot;

Carlien en Glenn, jullie kennen elkaar van Oranje en van de hoofdklasse competitie, maar wat zouden jullie elkaar nog willen vragen?

Carlien aan Glenn: Ben je nog vrijgezel? Niet voor mezelf maar ik denk dat veel meisjes zich dit afvragen, haha.

Glenn: Nee ik heb een heel leuk vriendinnetje.

Glenn aan Carlien: Is er een verandering qua sfeer/cultuur nu de groep wat verjongd is, zo ja wat is er veranderd?

Carlien: Hm lastig. Cultuur is hetzelfde want die cultuur is van het team en niet van een paar speelsters afhankelijk. Sfeer is altijd leuk geweest, Naomi en El zorgden voor veel lol en grappen maar ook die rol wordt weer overgenomen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.