Over Oranje:

Anne, Pirmin, voor jullie allebei was de 1e ronde HWL en dit EK de 1e echte gelegenheid om als 1e keeper van Oranje op doel te staan. Hoe voelde dat? Is er veel verschil met 1e of 2e keeper te zijn? Heb je meer verantwoordelijkheid? 

Anne: Dat voelde natuurlijk echt enorm gaaf. Zeker om voor zo’n enorm thuispubliek in mijn eigen stadion te mogen spelen is fantastisch. Je hebt als keeper altijd enorme verantwoordelijkheid omdat je van achteren alles het beste kan zien en je dus ook je team moet aansturen. En je bent de baas in de cirkel. Jij bepaalt wat daar gebeurt. 

Pirmin: Natuurlijk is het een andere rol dan in de periode voor de Olympische Spelen. Je hebt meer verantwoordelijkheid en die moet je nemen. Tijdens beide toernooien speelden Sam van der Ven en ik om het kwart. Dat nieuwe systeem heeft goed uitgepakt. We kregen in de eerste 10 wedstrijden maar vier doelpunten tegen.

Om als keeper aan te top te komen is vele malen moeilijker dan voor een speler, er zijn immers maar maximaal 3 keepers in een trainingsteam en maximaal 2 in de selectie bij Oranje.  Wat moet je in je mars hebben om hiervoor geselecteerd te worden? 

Pirmin: Ik denk niet dat er één weg is om de top te halen, iedereen heeft z’n eigen weg en het verhaal daarbij. Persoonlijk denk ik dat je er echt alles voor over moet hebben, niet je ouders, niet je vrienden, maar jij moet het willen. Daarnaast denk ik ook dat je de goede keuzes moet maken qua keeperstrainer en club. Iemand die je altijd uitdaagt en je naar een hoger niveau kan en wil brengen.

Anne: Je moet natuurlijk een beetje talent hebben, maar vooral heel erg hard werken. Altijd een stapje extra willen nemen. Werken aan je reactievermogen, conditie, kracht.

Over clubs:

Anne, jij keept alweer een aantal jaren bij Amsterdam en bent niet meer weg te denken bij die club. Hoe belangrijk is het clubgevoel voor jou? Clubgevoel is heel belangrijk. Je staat het lekkerst op het veld als je je thuis voelt op de club waar je speelt en waar je lekker in je vel zit. Amsterdam is een hele mooie club met onwijs leuke mensen dus ik voel me hier zeker thuis. Maar dat was al zo vanaf het eerste jaar dat ik er kwam.

Pirmin, jij ging na jaren Rotterdam naar Eindhoven. Welk gevoel geeft Oranje-Rood je? Dat ik na 16 jaar zou vertrekken bij HC Rotterdam had ik nooit verwacht. Ik ben er begonnen in JC1 met Sjoerd Gerretsen en Hidde Turkstra, twee jongens van de club waar ik lang mee heb mogen samenspelen. Er kwam een moment dat ik richting Tokyo 2020 een twijfel had of ik nu het beste uit mijzelf haalde. Na een lange periode heb ik toen besloten om mijn jeugdliefde Rotterdam te verlaten voor de mooie nieuwe club HC Oranje-Rood. Bij deze club heb ik het onwijs naar mijn zin, het eerste seizoen was sportief gezien niet het beste, maar dit jaar staan we er beter voor. De uitdaging om vier keer per week naar Eindhoven te gaan met soms meer dan 3 uur reistijd en het maximale uit mezelf te halen onder soms zware omstandigheden is iets wat goed voelt. Samen met een mooi team bij een mooie club, een mooiere combinatie is er niet.

Over karakter:

Jullie zijn allebei bijtertjes. Vasthoudend in wat je wilt en waarheen je wilt gaan. Is dat een typische eigenschap van keepers? Zo van, niet omver te krijgen ik sta stevig in mijn klompen? Of is dat bij toeval gewoon je karakter?

Anne: Ik weet niet of dat typisch iets is voor keepers, maar ik denk wel dat je dat in je moet hebben als je een goede keeper wilt zijn. Zelfvertrouwen hebben en uitstralen is daarin belangrijk. Persoonlijk heb ik dat altijd denk ik wel gehad. Ik weet goed wat ik wil en durf me daarover ook uit te spreken. Dus in dat opzicht zit dat al in mijn karakter.

Pirmin: Persoonlijk heb ik altijd een missie en onderweg gebeuren er weleens dingen die zaken kunnen versnellen of vertragen. Ik heb geprobeerd me daar niet teveel door te laten beïnvloeden. Met goede mensen om je heen (ouders, coaches, vriendin en vrienden) kan je de juiste beslissingen maken.

Anne, er wordt vaak gesteld dat een goede keeper creatief moet zijn. Jij bent dat ook in het dagelijks leven, onder andere met je fotografie, merk je dat je visueel ook beter bent ingesteld dan je teamgenoten? Nee, ik denk niet dat ik visueel heel veel beter ben ingesteld dan mijn teamgenoten.

Pirmin, jij bent naast dat je keeper bent in het dagelijks leven ook bezig met hockey, met je eigen keepersschool, waarin je ook veel nieuwe ontwikkelingen hebt. Is dat van invloed op je eigen keepen? Versterkt het je? Ik ben geen persoon die slaapt, rust en traint. In de dode momenten op een dag vind ik het lekker om gepast te ondernemen. Dat betekent niet dat ik alleen maar op het veld sta om training te geven, integendeel zelfs. Ik zit dan lekker aan de keukentafel of in onze showroom te werken en nieuwe dingen te ontwikkelen. GoalieWorks is een middel om te rusten en scherp op het veld te staan. Daarnaast geniet ik ervan om 24/7 met keepen bezig te zijn, het is mijn werk en hobby tegelijk.

Over punten & regels

Op dit moment (oktober 2017) heeft de Euro Hockey League (EHL) de regels qua puntentelling aangepast. Een regelrechte SC is 1 punt, een velddoelpunt is 2 punten en een velddoelpunt voortgekomen uit een rebound van de SC is ook 2 punten. Dit is gedaan om het spel aantrekkelijker te maken en wat minder te richten op de strafcorners. Wat vinden jullie hiervan?

Pirmin: Ik vind het zonde, de strafcorner is een essentieel onderdeel van het spel. Tevens is het een slecht signaal naar alle spelers die hier jarenlang keihard voor getraind hebben. Lekker zo houden, er zijn al genoeg wijzigingen geweest.

Anne: Ik denk dat het voor het spel wel interessant is, omdat de kwaliteit van de teams niet bepaald wordt door een strafcorner. Als teams nu bijvoorbeeld een goede sleper hebben, is de kans groter dat dat team wint als de rest van de teams gelijkwaardig zijn. Door deze verandering is dat dan niet meer zo.

Tijdens het EK werd er veelal gewisseld door de coaches. Soms stond je er maar 1 kwart in en moest je om en om wisselen. Haalt je dat niet uit je concentratie, of werkt het juist positief, dat je weer kunt opladen? En hoe bevallen de 4 kwarten ten opzichte van 2 helften? 

Anne: Persoonlijk vind ik het fijn om kwart om kwart te spelen, omdat je met je gedachten dan echt bij het spel blijft. Omdat er minder tijd tussen zit voordat je er in mag is het makkelijker om je te concentreren. Ik vind de 4 kwarten persoonlijk fijner dan 2 helften, omdat je dan als het goed of minder goed gaat, een extra moment hebt om met je team bij elkaar te komen en te bespreken wat er wel of niet goed gaat.

Sam van der Ven en Pirmin Blaak.. Foto : Ben Haeck

Pirmin: We hebben voor dit systeem gekozen tijdens HWL 3 in Londen en dat heeft goed uitgepakt. In sommige wedstrijden werkt het goed als je weinig te doen krijgt. In belangrijke finales is het ook wel lekker om de hele wedstrijd te spelen. De samenwerking met Sam was goed en we hebben elkaar naar een hoger niveau gebracht.

Tot slot;

Anne en Pirmin, jullie kennen elkaar van Oranje en van de hoofdklasse competitie, maar wat zouden jullie elkaar nog willen vragen?

Anne aan Pirmin: hoe vaak was jij je keepersspullen?

Pirmin: Ik was af en toe mijn keepersbroek, maar verder doe ik dat eigenlijk nooit. Misschien stink ik daardoor heel erg, dat hoort bij keepers, toch?

Pirmin aan Anne: Hoe ga jij om met tegenslagen?

Anne: Dat is een goede vraag! Tegenslagen zijn nooit leuk, maar je kan er veel van leren. Door tegenslagen zie je beter wat je mindere punten / verbeterpunten zijn. Ik zit op dit moment in een tegenslag, omdat ik een blessure aan mijn knie heb waardoor ik niet mee kan naar de HWL. Het is natuurlijk heel vervelend als je je team op toernooi ziet, en je daarbij had willen zijn. Dat helpt wel om extra hard je best te doen met revalideren.

Beeld Pirmin HC Oranje Rood: ED

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.