Stories

10 voor Pam  van Asperen: Groningse nuchterheid in Laren…

 

Je verlaat GHHC voor Larensche MHC. Wat een ommezwaai maak jij in je leven. Je teamgenoot Willemijn Bos ging ook naar Laren en kwam weer terug, vanwaar voor jou die keuze?

Vorig jaar had ik al eens meegetraind met Laren. Daarna promoveerden wij zelf en wilde ik eerst graag hoofdklasse ervaring op doen en veel minuten maken. Daarnaast was mijn clubliefde te groot om na zo’n mooi jaar te vertrekken en heb ik besloten te blijven. Toen dit jaar Laren belde was ik er in mijn hoofd redelijk snel uit. Als ik het nu niet zou doen zou ik spijt krijgen en ik wilde altijd al eens kijken wat voor mij het hoogst haalbare zou zijn. Het is natuurlijk altijd een risico maar de spits in mij zegt dan:  ‘’nooit geschoten is altijd mis’’.

Verwacht je bij Laren een hele andere mentaliteit? Hoe anders zijn ze ten opzichte van GHHC?

Laat ik vooropstellen dat in elk team een andere mentaliteit zit denk ik. Iedereen speelt met andere ideeën en daar komen verschillende mentaliteiten bij kijken. Zo zijn er bij Laren een aantal speelsters die in het Nederlands elftal spelen en inmiddels hebben wij een groot deel van die mentaliteit van Willemijn Bos gezien. Dit is altijd een goede toevoeging geweest en hebben wij als team veel van kunnen leren. Aan de andere kant is er de afgelopen jaren bij Groningen een mentaliteit gegroeid in het team die onbeschrijfelijk is. Je leert elkaar zo goed kennen en hebt met elkaar gevochten voor de hoofdklasse. Als je daar dan samen eenmaal staat gaat de mentaliteit eigenlijk vanzelf. Vechten tot je niet meer kan en we dragen elkaar wel het veld af als het moet.

Hoe ziet jouw hockey CV eruit en wat is jouw hockeydroom?

Mijn hockey CV is niet zo spetterend eigenlijk. Ik heb vanaf mijn 6e bij GHHC Groningen gespeeld en ben hier opgeleid tot waar ik nu ben. Inmiddels speel ik hier nu dus 16 jaar en ga ik proberen om verder te groeien bij Laren. Mijn hockeydroom is dan ook proberen om het hoogst haalbare te halen voor mij als persoon en hier net zoveel plezier in te hebben als de afgelopen jaren.

Je was dit seizoen een opvallende speler en hoorde vorig jaar ook bij de topscoorders, waar speel je het liefst (op welke positie) en waarom?

Het liefst speel ik in de spits. Ik heb geen sleepcorner of iets dergelijks dus de goals komen voornamelijk uit veld goals. Verdedigen in de kleine ruimte is dan ook mijn zwakke kant en ik moet het dus van mijn doelgerichtheid hebben om iets te betekenen in een team.

Hou je trouwens hetzelfde rugnummer en heb je sowieso een favoriet rugnummer zoals zoveel topspelers?

Vroeger had ik altijd mijn lievelingsnummer, nummer 2. Toen ik niet meer kon kiezen in mijn eerste jaar in dames 1 ben ik overgestapt op nummer 9. Uiteindelijk heb ik deze altijd gehouden en eigenlijk is dat ook wel een mooi spitsen nummer. Hoe dit bij Laren zal gaan heb ik me nog niet echt in verdiept, we gaan het zien maar uiteindelijk ben ik blij als ik een shirtje aan mag en met welk nummer maakt me niet zo veel uit.

Tussen Hoofdklasse en Overgangsklasse komt nu ook een promotieklasse, wat vind je daarvan? Zou dat de overstap bevorderen? Toen wij nog geen Hoofdklasse speelden en bijna altijd de promovendus weer zagen degraderen uit de Hoofdklasse heb ik vaak nagedacht over een oplossing daarvoor. Ik denk dat de Promotieklasse een goede keuze is en zal zorgen voor een kleinere overstap tussen de Overgangsklasse en de Hoofdklasse. Nu wij zelf in één keer gehandhaafd zijn weet ik dat het niet onmogelijk is om in de Hoofdklasse te blijven nog steeds denk ik dat het een voordeel zal zijn als de Promotieklasse zal bestaan uit de beste Overgangsklasse teams. Hierdoor zijn de verschillen in deze klasse kleiner en zal het niveau misschien wat meer aansluiten bij de Hoofdklasse.

Hockey uit Groningen zit behoorlijk in de lift, hoe komt dat denk je? 

Ten eerste hebben natuurlijk de promotie van beide eerste teams hier een grote rol in gespeeld. Onze heren zijn vorig jaar gepromoveerd naar de Overgangsklasse en wij in hetzelfde jaar naar de Hoofdklasse. Beide zorgen ervoor dat er heel veel mensen komen kijken op zondagen, meer geïnteresseerd zijn in het spelletje en er op welke manier dan ook deel van willen uitmaken. De lijnen staan vol op zondag en er komt veel media bij kijken. Ten tweede is het zo dat wij het enige team zijn in heel Noord-Nederland dat op het hoogste niveau opereert. Dit trekt veel interesse en zorgt voor goeie energie binnen een club. Als laatste wordt er binnen de club veel aandacht aan de jeugd besteed en wordt er gezorgd voor een goede opleiding en wordt je goed voorbereid op de overstap naar de senioren.

Je bent nog studerend in combinatie met tophockey, is dat te doen en wat studeer je?

Ik studeer SJD (sociaal juridische dienstverlening), dat is een combinatie van rechten (80%) en communicatie & psychologie (20%). Sommige periodes is het natuurlijk heel druk, vooral tijdens de tentamens maar over het algemeen is het prima te doen. Je moet goed plannen en doordat je op hoog niveau sport krijg je een topsportstatus dus wanneer er echt iets niet te redden valt dan kan je in overleg samen nog tot een oplossing komen.

Je bent sowieso een ondernemend type? Iets met een wereldreis in het verleden? Vertel..

Na mijn examens ben ik inderdaad op wereldreis gegaan. Ik ben in totaal 6,5 maanden weg geweest. In New York ben ik begonnen en daarna ben ik doorgegaan naar Nieuw-Zeeland, Australië, Thailand en Cambodja. Het was de mooiste tijd van mijn leven. In principe heb ik deze reis alleen gemaakt maar ik heb ontzettend veel mensen leren kennen en ook heb ik nog periodes met vriendinnetjes uit Nederland gereisd. Eenmaal terug in Nederland heb ik gelijk die zomer een mooie reis met mijn moeder door Zuid Afrika gemaakt en hoop ik dat er nog veel mogelijkheden komen om meer van de wereld te zien.

Wat doe je naast hockey in je vrije tijd het liefst? (als er überhaupt tijd over is)

Naast het hockeyen en reizen houd ik heel erg van gezelligheid. Ik woon in een huis met mijn zus en 2 vriendinnetjes die ook mijn teamgenootjes zijn. Dat zal ik natuurlijk straks wel heel erg gaan missen! 2 jaar geleden ben ik ook lid geworden van Albertus, een studentenvereniging. Hier heb ik hele leuke clubgenoten maar gezien de drukte met hockey en mijn studie is er naast mijn clubgenootjes zien niet veel tijd over voor andere activiteiten van Albertus.

Foto credits: Jacob Gunter

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.