Xperts in de hockeywereld

Opgericht door Ewout Schröder en Rob Weers en in samenwerking met o.a. de KNHB, LISA en Hockey Academy is HockeyXperts uitgegroeid tot hét bureau waarop clubs kunnen terugvallen als het gaat om kennis en kwaliteit ten aanzien van hun trainers en hun trainersbeleid.

Rob-Ewout

Waarmee helpt HockeyXperts de verenigingen en hoe zijn jullie hiermee gestart?

HockeyXperts is een kennisintensieve dienstverlener op het gebied van sporttechnisch kader in de hockeysport. Wij geloven dat goed sporttechnisch kader verenigingen sterker en leuker maakt. Wij doen niets anders dan trainers, coaches en spelers beter maken.

Schröder; ‘Wanneer wij na een paar jaar samenwerken een vereniging verlaten willen wij dat er sprake is van een structurele verbetering van het kader en de organisatie rondom dit kader. Een vereniging moet het uiteindelijk doen met eigen mensen. Wij begeleiden ze bij dat proces’.

Weers; ‘Er is een toenemende vraag naar meer professioneel kader en structuur binnen de sportvereniging. Verenigingen professionaliseren, de hockeysport groeit en er is meer werkgelegenheid. Parallel aan deze trend zien wij een toename van (vaak) jonge mensen die het trainer/coach vak als beroep kiezen. Een goede ontwikkeling die helaas gepaard gaat met een groter wordende kloof tussen de amateurs (bestuur, vrijwilligers) en deze jonge professionals binnen de vereniging. Een gebrek aan begeleiding, liquide middelen en groter wordende concurrentie tussen verenigingen in de regio, zorgt een hoog verloop van deze belangrijke groep’.

De oplossing door HockeyXperts

Om de toenemende complexiteit van vraagstukken op het gebied van sporttechnisch kader zo goed mogelijk te kunnen oplossen hebben wij onze kennis gebundeld binnen één organisatie. En met succes: HockeyXperts heeft een dienstverlening ontwikkeld waarmee de verschillende vragen m.b.t. sporttechnisch kader kunnen worden bediend. Door onze professionals met actuele kennis, in combinatie met blauwdrukken van plannen en processen, tools en hulpmiddelen zijn wij in staat om met HockeyXperts snel en flexibel op veranderingen in de maatschappij, markt en vereniging in te spelen en zo een noodzakelijke aanvulling op uw huidige sporttechnisch kader te zijn.

Wie doet wat in je team? Stel ze eens voor?

We hebben een groep van 22 Xperts en 5 docenten die voor HockeyXperts werkzaam zijn. De dagelijkse leiding is in handen van Ewout en Rob. Thijs Wientjens en Christien van den Berg ondersteunen de backoffice daarnaast hebben we dit moment hebben we 1 stagiaire van de Johan Cruijff University. Vanaf komend seizoen komt Niels Papen en Lotte Steenman ons team versterken. We groeien goed, maar niet te snel. Op maat en hoogwaardige ondersteuning is leidend.

IMG_0638

Thijs Wientjens (23 jaar, Utrecht) speelt bij Voordaan H1 en werkt sinds 2013 bij HockeyXperts. Eerst als bijbaantje naast zijn studie, en nu is het zijn baan geworden. Thijs; ‘Ik begon als trainer. Nu drie jaar later, zien mijn werkzaamheden er behoorlijk anders uit. Ik werk als Technisch Coördinator op bij Fletiomare en Maarn, bij de laatste vereniging geef ik ook nog zelf training aan teams. Drie dagen per week werk ik op ons kantoor in Utrecht. Ik richt mij namens HockeyXperts op de verkoop en ondersteuning van verenigingen die Hockey Academy gebruiken. Ik vetaal hulpvragen van de vereniging naar HockeyXperts en denk mee over passende ondersteuning. Ik stuur een aantal trainers van HockeyXperts aan en ontwikkel wekelijks nieuwe oefenstof’. Op de vraag wat Thijs het leukste vindt van zijn werk zegt hij; ‘De afwisseling, er wordt gevraagd om oplossingsgericht te denken, hierdoor kan ik m’n creativiteit goed kwijt in m’n werk. De informele sfeer op kantoor. In het verlengde van de informele sfeer is de  vrijheid om m’n werkzaamheden zo in te vullen als ik wil, daar spreekt vertrouwen uit’.

 

Naast praktische ondersteuning, leveren jullie ook beleidsmatige ondersteuning, waar moeten we dan aan denken?

Wij ondersteunen verenigingen met het maken van jeugdbeleid. Hoe zorg je ervoor dat je trainers en coaches aantrekt, opleidt en kan binden binnen je vereniging? Hoe zet je externe (betaalde) kennis efficiënt in, en zorg je ervoor dat je als vereniging aan de knoppen blijft zitten? Maar we krijgen ook vragen over een vergoedingssysteem voor trainers of het selecteren van jeugdspelers.

Jullie werken ook met opleidingen en leerlijnen? Zijn die voor iedere club gelijk of is het maatwerk?

Iedere vereniging is anders, heeft zijn eigen problematiek. Wij bespreken de inhoud altijd met de vereniging en zorgen ervoor dat het niet een ‘trucje’ wordt. Anderzijds is de basis van het trainen en coachen voor iedereen hetzelfde, dus dat curriculum komt overeen. We werken samen met de KNHB Academie. De Basisopleiding is door hen geaccrediteerd en deze is in grote lijn voor alle verenigingen gelijk. Trainers en coaches moeten leren hoe ze voor een groep staan, wat positief coachen is, wat de belangrijkste vaardigheden in het hockey zijn en hoe deze zijn over te brengen. Naast deze basisopleiding verzorgen we de implementatie workshops voor Hockey Academy. Iedere vereniging krijgt jaarlijks een workshop door een Xpert, hier gaan we in op het gebruik van het systeem maar ook op het leuker en leerzamer trainen van spelers. We hebben vooraf altijd contact met de vereniging en zorgen voor een presentatie op maat. Verder werken we met Marieke Dijkstra samen in het opleiden van trainers en coaches in de zaal. Dit is per vereniging verschillend. De ene vereniging wil een praktijksessie met alle jeugdtrainers, de andere een presentatie voor de coaches.

Kan iedere club met zijn vragen bij jullie terecht of werken jullie uitsluitend voor clubs vanaf de 1e klasse en hoger?

We werken juist graag met nieuwe, kleine en/of groeiende verenigingen. We werken bijvoorbeeld voor Zwaluwen en Uno. Jonge clubs in de regio. Maar ook bij een startende club als Rijnvliet gaan we aan de slag. Grote verenigingen hebben vaak een goed netwerk. Wij werken nauw met een bestuur en TC samen en zorgen ervoor dat onze dienstverlening goed aansluit bij de fase waarin de vereniging zit. Korte lijnen zijn noodzakelijk om snel stappen te maken, dit kan juist goed binnen kleine en middelgrote verenigingen.

Kan een vereniging ook met algemene vragen terecht over het opstarten van hun trainingsbeleid en hoe pakken jullie dat aan?

Wij komen altijd langs bij de vereniging en luisteren naar hun verhaal. Met onze kennis kunnen we best-practices beschrijven en samen met de vereniging kijken naar de juiste aanpak. Wil je als vereniging spelers inzetten als trainer? Wil je ouders laten trainen? Staat ontwikkeling voorop of moet er meer een prestatiecultuur komen? Juist de diversiteit aan vragen maakt ons creatief. We weten nooit waar zo’n samenwerking op uitloopt; Soms is dat een seizoen lang ondersteuning van een uur per week aan het bestuur, soms 20 uur een trainingscoördinator op het veld.

Sluit jullie leerlijn aan op de leerlijnen van de KNHB en hoe wordt dit geïntegreerd bij een vereniging die al werkt met een eigen leermethode?

De KNHB heeft geen leerlijn maar een duidelijke visie hoe spelgericht- en onbewust het hockeyspel aangeleerd moet worden. Wij geloven in deze visie maar zijn ook sportief eigenwijs. We denken dat er voldoende ruimte moet blijven voor aan aanleren van basistechnieken. Wij hebben een helder overzicht welke technisch en tactische vaardigheden je per categorie moet aanleren en verbeteren. Hier zijn onze opleidingen op uitgelijnd. Als we een basisopleiding met Jongste Jeugdtrainers verzorgen dan gaan we in op de specifieke vaardigheden voor deze doelgroep.

Ontwikkeldag met docenten HX

Hockey Xperts werkt ook samen met Hockey Academy. Hoe ziet deze samenwerking eruit?

Hockey Academy is 10 jaar geleden bedacht en ontworpen door Wouter Tazelaar. Het was het eerste systeem voor verenigingen. Hockey Academy ondersteunt vereniging bij het begeleiden en opleiden van trainer, coaches én spelers. Onze leerlijn is terug te vinden in het systeem, we hebben meer dan 400 oefeningen gemaakt in lijn met de KNHB visie. Daarnaast zijn er goede functionaliteiten voor het bijhouden van presentie en het beoordelen van spelers. De Technisch Coördinator bespaart enorm veel tijd in het instrueren, begeleiden en monitoren van zijn kader. Het systeem is volledig geïntegreerd met LISA Ledeninformatiesystemen en hierdoor gaat er geen tijd verloren in het migreren van gegevens. Trainers, coaches en spelers kunnen direct inloggen. De Technisch Coördinator is in staat trainingen en oefeningen aan te passen. Met HockeyXperts leveren wij de oefenstof, begeleiden verenigingen in het gebruik en verzorgen jaarlijks een presentatie op de vereniging.

werkruimte-hockey-xperts-werkplek.bb4102a1553912f7224dc7cb4405124c

De hockeymarkt ontwikkeld snel.  Van trainen met een knipperbril, gebruik van smartgoals tot mental coaching. Wat mogen we van Hockey Xperts verwachten op opleidingsgebied en ondersteuning? Gebruiken/werken jullie ook met deze methodes en producten?

Wij zijn bezig met het ontwerpen van een e-learning programma voor breedtesport trainers en coaches. We werken aan een uitgebreide kennisbank waar onderwerpen als ‘De aanvallende strafcorner’, ‘Het omschakelen na balverlies’ thematisch aan bod komen. Daarnaast zijn wij bijvoorbeeld bezig met het maken van 100 video’s waarin je gave oefenvormen in de praktijk uitgevoerd ziet. Zo wordt het spelgericht trainen makkelijker voor de beginnende trainer. Veel innovaties zijn gericht op tophockey. Wij geloven dat de grootste uitdaging het structureel, kwalitatief goed trainen en coachen van de enorme groep breedtesporters is. Een tool als smartgoals kan zeker voor een positieve impuls zorgen maar kun je nooit structureel voor alle teams inzetten. Onze innovaties zijn gericht op het begeleiden en opleiden van kader. We kijken goed naar de topsport en de ontwikkelingen maar stellen daarna meteen de vraag; wat kunnen we hier in de breedtesport mee?

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.