Nacsport video analyse software maakt team en wedstrijd analyses makkelijk en inzichtelijk voor trainers en coaches. In Nederland worden ze vertegenwoordigd door CaJa Sport Software. De mannen hierachter zijn de meer dan ervaren Carlo Daniels en Jan Willem Neuberg. Dat doen ze niet alleen voor de hockeysport maar ook o.a. voor voetbal, tennis en basketbal.

0555bbe9368a05bff51437bdc1ff702e_GenericHoe zijn jullie hier eigenlijk mee gestart en waar staan jullie nu met Nacsport? Nacsport wordt ontwikkeld in Gran Canaria waar ik, Carlo Daniels, zelf 6 jaar gehockeyd heb. Door mijn contacten daar besloten wij iets meer dan 10 jaar geleden ons eigen bedrijf,
CaJa Sport Software, op te richten waarmee we nu naast Nacsport een totaal oplossing aanbieden voor video analyse. We zijn momenteel actief in meer dan 10 verschillende sporten waaronder hockey. Omdat Nacsport meerdere versies heeft hebben we gebruikers op alle niveaus, van beginnende trainers tot professionele trainers/clubs. We maken ieder jaar een groei door, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en België, waar we ook de officiële vertegenwoordigers van Nacsport zijn.

Wat kun je eigenlijk precies met deze software en hoe pas je het goed toe? Met Nacsport kun je video analyses maken voor je team maar ook op individueel niveau, tactische of technische analyses. De wedstrijd of training die is opgenomen kan je hierna, maar ook in real time, analyseren met Nacsport. Door de verschillende versies kan dit heel basic tot heel geavanceerd. Voor iedere sport kan het specifiek toegepast worden. Wij kunnen de gebruikers ook trainen hoe ze het programma voor een betreffende sport optimaal kunnen gebruiken.

Is het voor iedere trainer/coach geschikt – dus ook voor lagere teams – of uitsluitend voor de hoger spelende teams? Het is voor iedere trainer coach geschikt, ongeacht het niveau. Omdat we verschillende programma’s hebben, kunnen we ook iedereen bereiken. Dus een jeugd trainer die de JC1 coacht en bijvoorbeeld met een Nacsport Basic werkt tot aan een hoofdcoach van een nationaal team die met de Nacsport Elite werkt.

Screen Shot 05-28-16 at 11.12 AM

Krijgt de trainer/coach die deze software gebruikt van jullie ook ondersteuning en een opleiding en hoe gaat dat in zijn werk?Afhankelijk van welk programma men aanschaft zit er een training bij inbegrepen of kan men die er apart bij aanschaffen. Bij aanschaf van een licentie zit het onderhoudscontract inbegrepen voor het 1e jaar, hierin zitten gedurende dit jaar alle updates en ondersteuning per mail, telefoon en online via ‘remote support’. Daarnaast zit er een handleiding in het programma en hebben we een YouTube kanaal (https://www.youtube.com/user/nacsport ) waarin veel  tools in de software uitgelegd worden. 

Indien je als club, bijvoorbeeld vanuit de TC, deze analyse software wilt toepassen, hoe wordt dat dan geïntegreerd voor de teams? Kan iedereen die training geeft er dan mee werken? Dat hangt er vanaf. Eén licentie kan op meerdere PC’s geïnstalleerd worden, er kan alleen niet gelijktijdig mee gewerkt worden. Met meerdere licenties kan er uiteraard wel tegelijkertijd gewerkt worden. De scholing is zeker belangrijk om te starten, vaak wordt er een bijeenkomst georganiseerd met de trainers die er gebruik van gaan maken.

Op welke apparatuur kun je met Nacsport werken en is het ook in een app beschikbaar? Nacsport werkt alleen op Windows maar ook op een Apple computer waarop Windows op geïnstalleerd is via bijvoorbeeld Bootcamp, Parallels of VMware. We hebben ook een iPad app, Nacsport Tag&go.

Maken jullie ook een onderscheid in pakketten? Ik zag bijvoorbeeld een Basic en een Pro-versie, wat is dan het verschil en hoe weet je welke je nodig hebt? We hebben momenteel 6 verschillende Nacsport versies, van de Nacsport Basic t/m de Nacsport Elite. Uiteraard zitten hier qua mogelijkheden veel verschillen in. Wij stellen altijd eerst vragen in welke mate men wil gaan analyseren en aan de hand hiervan geven wij een advies welke versie hierbij het beste past om mee te starten. Dit is per trainer/club weer verschillend. 

Screen Shot 05-28-16 at 11.06 AM

Wat is de Tag&go voor een product en wat kun je daarmee? Tag&go is de iPad app van Nacsport. Hiermee kan je tijdens de wedstrijd alles al coderen. Na de wedstrijd of training is het dan mogelijk om het aangemaakte database bestand via de mail te versturen. Dit bestand is dan heel eenvoudig te importeren in één van de Nacsport versies om verder te analyseren. Het gebruik van Tag&go scheelt de trainers heel veel tijd omdat het coderen gelijk na de wedstrijd of training al klaar is.

Krijg je automatisch updates of moet je die weer apart downloaden? Als je onderhoudscontract actief is, krijg je automatisch updates als je dat zo hebt ingesteld in het programma. Maar je kan het ook iedere keer apart downloaden. Als het onderhoudscontract actief en automatisch zoeken naar updates ingesteld staat, komt er een bericht in de software als er een update beschikbaar is. Het is ook mogelijk om dit op een later gewenst moment zelf te downloaden en installeren. 

Hoe sluit Nacsport aan bij andere nieuwe trainingstechnieken en methodes zoals bijvoorbeeld meetbare mental coaching en innovaties zoals de knipperbril? Dat is moeilijk te zeggen. Nacsport is een andere tool om videobeelden mee te analyseren. Het is een extra hulpmiddel voor een coach. Het is zeker mogelijk om geanalyseerde videobeelden te gebruiken in combinatie met mental coaching. Het één sluit het ander niet uit. Als coach heb je meerdere tools nodig en Nacsport is er daar één van.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.