Wat is er zo leuk aan Valencia? Hoe regel je dat? Wat leer je er, want Hockey in Nederland is toch op het beste nivo? We vroegen het aan Rikke Prent en Derek van den Heuvel HIValencia2                              Naam: Rikke Prent Leeftijd: 18 Laatste team in NL:  Kampong A1     Periode in Valencia:  Februari tm Juni

Wat heeft jou doen besluiten om een periode naar Valencia te gaan? Ik ga in Amsterdam studeren, en vond 17 te jong om daar te gaan wonen etc, Daarnaast leek het me heel leuk om voor een periode uit Nederland te gaan, vooral omdat het nu goed kon. Ik hoorden van veel mensen dat Valencia een hele leuke stad was, en toen iemand vertelde die er toen zat dat je er ook kon hockeyen en het top was, had ik het snel besloten!

Hoe heb je dit allemaal geregeld? Via Pim (van Zuilenkom – eigenaar Hockey in Valencia red.) hij heeft mij heel goed geholpen! Volgens mij zag ik een keer een advertentie op hockey.nl staan waarop ik had gereageerd. Hij heeft mij goed geïnformeerd en in contact gebracht met de coach van de hockeyclub daar!

Kun je omschrijven hoe een gemiddelde week er voor jou normaal gesproken uit ziet/zag (school, hockey etc.)? Ik had maandag tot en met vrijdag elke dag van 09:00 tot 13:00 Spaanse lessen. Dit was heel leuk en leerzaam, omdat je maar met maximaal 4 mensen in de klas zit. Daarna gingen we meestal wat leuks doen, als het lekker weer was naar het strand! Daarnaast had ik elke dinsdag, donderdag en vrijdag avond training van 20:00 tot ongeveer 22:00. Verder deed ik voor de rest heel veel leuke dingen met vrienden, zoals lekker eten of uitgaan (wat daar heel goed kan!)

Sprak je al Spaans voordat je daar heen ging? En hoe is je Spaans nu, kun je je goed redden, heb je een officieel examen gedaan? Ik sprak nog helemaal geen Spaans toen ik er heen ging. Op dit moment ben ik geëindigd op niveau A2. Vloeiend Spaans kan ik niet, maar ik kan me prima redden! Als ik iets nodig heb, moet vragen of een gesprek wil aangaan lukt me dat meestal wel, en vind ik het ook leuk om te proberen en te doen! Ik heb geen officieel examen gedaan, maar heb wel een certificaat gekregen.

Hoe is/was het om te hockeyen in een Spaans team (hoeveel invloed heeft dit gehad op je Spaans)? In het begin best spannend natuurlijk, omdat je niemand kent en je moeilijk een gesprek kan aanknopen. (De meesten kunnen geen Engels) Maar uiteindelijk ging het prima! Ze snapten dat ze het wat rustiger moesten uitleggen etc. Het grappige was, naarmate je er langer zit, je steeds meer zinnen begint te verstaan en te begrijpen. Ik ben het zeker beter gaan verstaan, en ook spreken omdat je het wel moet.

Wat zijn de verschillen in de hockeycultuur tussen Spanje en Nederland? Het is best anders, je merkt toch wel dat Nederland stappen verder is met het hockey. In Nederland zijn ze meer geregelder, als het bijvoorbeeld om de press ging of regels als je niet kwam trainen. Er kwamen best vaak mensen te laat of niet naar een training/wedstrijd namelijk. Voor de rest zijn Spanjaarden volgens mij wel wat technischer ingesteld, dus dat vond ik dan weer leuk om te leren.

Welke dingen uit Nederland heb je gemist in de tijd dat je in Valencia zat? Haha eerlijk gezegd niet veel, ik vond het ontzettend fijn in Valencia! Misschien mama die soms lekker voor me kookte en de was deed. Maar voor de rest was alles er, en veel goedkoper ook!

Zijn er ook Spaanse dingen die je gaat missen nu je weer terug bent? Ja die wel heel veel haha. Vooral dat het in Spanje veel rustiger is, niemand is echt gestrest en als het een keertje anders gaat dan afgesproken is het niet erg. (Wat soms ook heel vervelend kan zijn natuurlijk) Ik ben door Spanje veel rustiger en meer tranquillo geworden, wat ik heel fijn vind! En het weer, eten en het uitgaansleven was echt top! Eigenlijk best veel dus haha…

Zijn er nog andere bijzondere belevenissen geweest in Valencia die je met ons wilt delen? Vooral het hele plaatje bij elkaar! Hele leuke nieuwe mensen ontmoet, een super hockeyervaring erbij en een top stad ontdekt. Het hockeyseizoen afgesloten met een toernooi in Valencia om te promoveren, wat helaas niet gelukt is. Maar dat toernooi was heel leuk! Vooral omdat zij daar het hele jaar naar toe hadden gewerkt (en ik een half jaar). We stonden in de finale en er waren super veel mensen kijken, dus dat was heel gaaf en een mooie afsluiter!  

Naam:  Derek van den Heuvel Leeftijd: 17 Jaar (Vorig) team in NL: Heeze JA1 Periode in Valencia: 9 maanden

derek2

Wat heeft jou doen besluiten om een periode naar Valencia te gaan? Ik vond het erg moeilijk om een studie te kiezen, weet namelijk niet wat ik wil worden. Dus toen boden mijn ouders mij de mogelijkheid om een tussenjaar in het buitenland te nemen, en die kans heb ik gegrepen!

Hoe heb je dit allemaal geregeld? Ik moest natuurlijk eerst een stad kiezen, en heb Valencia gekozen omdat daar een van mijn ouders vrienden een huis heeft staan en daar heb ik geen moment spijt van gehad! Toen vervolgens ben ik via Pim in contact gekomen met Valencia Club Hockey. En mijn school heb ik gekozen omdat de eigenaar een Nederlander is en het leek mij handig om toch niet helemaal mijn taal achter te laten.

Kun je omschrijven hoe een gemiddelde week er voor jou normaal gesproken uit ziet/zag (school, hockey etc.)? Mijn week was niet zo vol als hier in Nederland maar wel leuk! Ik ging 4 uur per dag, 5 dagen in de week naar de taalschool, daarnaast trainde ik 2 keer per week en in het weekend wedstrijden. Daarnaast heb ik veel leuke evenementen ondernomen met vrienden, zoals een auto huren en steden bezoeken maar ook snowboarden in de buurt van Valencia.

Sprak je al Spaans voordat je daar heen ging? En hoe is je Spaans nu, kun je je goed redden, heb je een officieel examen gedaan? Ik heb 2 jaar Spaans gehad op mijn middelbare school, niet dat ik hier gek veel aan had, want het niveau was niet echt geweldig. In het begin in Valencia heb ik mij met het Engels en mijn beperkte Spaans proberen te redden. Dit viel niet echt mee aangezien de Spanjaarden nauwelijks/geen Engels spreken. Maar hierdoor pik je de taal wel snel op!

Hoe is/was het om te hockeyen in een Spaans team (hoeveel invloed heeft dit gehad op je Spaans)? Ja het was een super leuke ervaring die ik nooit zal vergeten, heb ook het meeste Spaans wat echt op straat wordt gebruikt daar geleerd, de officiële taal heb ik op school goed geleerd, maar ja, er zijn natuurlijk ook dingen die je niet op school leert.

Wat zijn de verschillen in de hockeycultuur tussen Spanje en Nederland? Ik denk dat ze in Spanje nog zeker niet groot en ver zijn als in Nederland, maar wel geven ze veel om de sport en doen ze er hun best voor, zo ben ik nergens in Spanje een zand of semi veld tegen gekomen, uitsluitend watervelden. Wat natuurlijk een goed teken is !

Welke dingen uit Nederland heb je gemist in de tijd dat je in Valencia zat? Heb natuurlijk mijn familie en vrienden gemist, maar om nou te zeggen dat ik echt iets miste daar…  1 ding is zeker, de regen uit Nederland miste ik in ieder geval niet! Verder was het qua familie wel vol te houden dankzij Skype, WhatsApp etc.

Zijn er ook Spaanse dingen die je gaat missen nu je weer terug bent? Ja, de rustige cultuur van lekker een koffie drinken op een terrasje, maar natuurlijk ook de zon, zee, strand en het uitgaansleven.

Zijn er nog andere bijzondere belevenissen geweest in Valencia die je met ons wilt delen? Ik heb in mijn jaar in Spanje heel veel mensen leren kennen uit de hele wereld, wat in mijn ogen erg belangrijk is. Ik kan het iedereen aanraden, onder het motto: je kan er alleen maar beter van worden!

HIValencia1

 

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.