Friendship Sports Centre: EEN SPORTCENTRUM VOOR VRIENDEN

Het Friendship Sports Centre is een droom die werkelijkheid werd voor oprichter Dennis Gebbink en inmiddels alom bekend als het allermooiste sportcentrum voor mensen met een beperking. We zijn er trots op dat hij nog een gaatje had in zijn overvolle agenda voor een interview met ons. G- Hockey is er nog niet erg groot, maar we zijn ervan overtuigt dat je na het lezen van dit mooie verhaal mee gaat doen om dit te laten groeien en dit centrum te ondersteunen!

In jouw Friendship Sports Centre sporten dagelijks heel veel mensen met een beperking; Hoe ben je hiermee begonnen en wat was je droom? Eind 1999 heb ik Only Friends opgericht, een sportclub voor gehandicapte kinderen. Mijn zoon Myron werd in 1992 geboren met dubbelzijdig hersenletsel. Als klein jongetje kon Myron nog voetballen op een gewone voetbalclub, maar vanaf een jaar of 7 kon hij zijn teamgenootjes niet meer bijbenen. Hij wilde stoppen met voetbal. Er ging een steek door mijn hart en ik besloot mijn eigen club te beginnen. Met acht jongetjes en twee voetballen ging ik van start. Een paar uurtjes op de woensdagmiddag bij mijn eigen club. Na twee maanden waren het er 20, toen 60, toen 80. Het werd te groot. Wat zou het mooi zijn als er een sportcentrum komt waar onze kinderen de baas zijn, waar ze elke dag terecht kunnen. Een centrum met een topsportuitstraling. Niet zielig, maar stoer. Dit sportcentrum is mijn droom. Ik tekende het tien jaar geleden op een flipover: een ronde kantine van glas, met aan twee kanten sportvelden, een sportzaal, een fitnessruimte en een grote fietsbaan. De mensen voor wie ik het toen tekende keken me wat glazig aan, maar in mij brandde een enorm vuur, ik dacht: wachten jullie maar. Van de wethouder van Amsterdam-Noord kreeg ik dit terrein, het Ronald McDonald Kinderfonds nam de bouw op zich. Architect Peer Glandorff maakte het geweldige ontwerp, dat helemaal het stadiongevoel geeft. Inmiddels beoefenen ruim 600 kinderen, jongeren en ouderen met een beperking 25 verschillende sporten bij Only Friends op het Friendship Sports Centre, het eerste en tot nu toe enige sportcentrum in heel Europa dat volledig is uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Mijn droom is uitgekomen en duurt voort tot op de dag van vandaag.

Het Friendship Sport Centre is een heel bijzonder en vooral heel uitgebreid sportcentrum, kun je uitleggen waarom het zo groot en veelzijdig is geworden? Vlak voordat het Centre gebouwd werd had Only Friends 180 leden die 8 verschillende sporten konden doen. We wilden voor onze leden graag een zo breed mogelijk sportaanbod realiseren, omdat er verder weinig was voor deze kinderen en jongeren. Om die reden is het zo veelzijdig en uitgebreid opgezet en bieden we nu 24 sporten aan bijna 700 leden. 

Wat is Only Friends en welke relatie heeft Only Friends met het FSC? Only Friends is een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Het Friendship Sports Centre is het huis van Only Friends waar ook andere groepen welkom zijn. Zie het als Ajax en de Arena; Only Friends is Ajax en het Friendship Sports Centre de Arena.

Je komt zelf uit de voetbalwereld, maar naast alle andere sporten is er ook een hockeyveld, is er dan ook een hockeyteam? Er wordt hockey en rolstoelhockey gegeven bij Only Friends op het Friendship Sports Centre. Met E&H-rolstoelhockey doet Only Friends mee aan de competitie en aan toernooien. Voor het ‘reguliere’ hockey heeft Only Friends 12 leden met uiteenlopende beperkingen. In deze competitie wordt er onderscheid gemaakt tussen lichamelijke en verstandelijke beperkingen en om die reden hebben we net te weinig om een team te maken. Maar dit is zeker wel een wens!

G-Hockeyers ofwel Para Hockeyers spelen veelal bij een club en hebben een eigen competitie, wat is voor hen de toegevoegde waarde van hockeyen bij het FSC? Het Friendship Sports Centre is geboren vanuit mijn ervaringen bij valide verenigingen, hier waren de faciliteiten en doorgroeimogelijkheden beperkt. Op Het FSC gaat het juíst om gehandicapte sporters, alle faciliteiten en alle gelegenheid zijn hier om door te groeien. Niets staat de sporters hier in de weg.

Als je lid wordt van het FSC (of ben je dan lid bij Only Friends?) wat kost dat en wat krijg je ervoor? Een lidmaatschap bij Only Friends is 120 euro per jaar, en dan kun je 2 sporten doen. Verder zijn we een ontmoetingsplek voor ouders, om ervaringen uit te wisselen. En de kinderen en jongeren bouwen sociale contacten op, iets dat voor hen lastiger is dan voor valide kinderen en jongeren. Daarnaast is er veel reuring op het Centre: van discofeesten tot Sinterklaasfeest en van de Ajax G-dag tot de Jaques Parson dag; er is heel veel te beleven en te vieren bij ons! Ook kunnen al onze leden tegen een sterk gereduceerd tarief een volledig Adidas sporttenue aanschaffen en voetballen de voetballers in een Ajax tenue!

Mogen ook mensen zonder beperking sporten bij het FSC? Je kunt zonder beperking geen lid worden van Only Friends; de club is er echt voor kinderen en jongeren met een beperking. Die veiligheid van het ‘met elkaar zijn’ hebben zij nodig. Er zijn tenslotte zoveel sportclubs voor kinderen zonder beperking. Er sporten ook volwassenen met een beperking en ouderen op het Friendship Sports Centre, maar het zijn altijd mensen met een extra zorgbehoefte. Wel organiseren bedrijven en/of stichtingen vaak evenementen op het Centre en dan wordt er volop gesport door mensen zonder beperking. Neem hiervoor contact op met evenementen@friendshipsc.nl

Jullie zijn naast sportcentrum ook een werk en leerbedrijf, voor welke doelgroep en hoe werkt het precies; wie kunnen zich aanmelden? We zijn een leerwerkbedrijf en bieden dagbesteding aan voor jongeren met een beperking die beschikken over een persoonsgebonden budget (pgb), een geldbedrag waarmee mensen met een beperking hun eigen zorg kunnen inkopen.

Para Hockey is door de Internationale en Europese Hockeybond ( FIH en EHF) heel duidelijk op de kaart gezet en er wordt telkens meer ondernomen, wat zouden jullie nog kunnen bijdragen hierin? Hier willen we ons graag bij aansluiten en we willen het graag promoten; wellicht kunnen we het Friendship Sports Centre aanbieden voor toernooien, wedstrijden en clinics.

Voor sporters met een beperking is ook vaak de reistijd een ding, jullie liggen in Amsterdam aan de ring, regelen jullie ook vervoer bijvoorbeeld, of kunnen er filialen in de rest van het land komen? Er is al een Only Friends Utrecht en er rijden verschillende bussen van Only Friends en het Friendship Sports Centre waar vrijwilligers in rijden om sporters te halen en te brengen.  

Het FSC draait op donaties, maar heeft ook andere bronnen om draaiende te blijven. Wat zijn die mogelijkheden om het centrum te ondersteunen en vanaf welk bedrag kun je sponsoren? Steunen kan op verschillende manieren: U kunt helpen door middel van een donatie, eenmalig, wekelijks, maandelijks of jaarlijks. Doneren kan al vanaf 3 euro www.friendshipsc.nl/steun-ons/doneer-direct

We hebben diverse sponsormogelijkheden. Als sponsor steunt u het Friendship Sports Centre en krijgt u hiervoor zichtbaarheid op het Centre en/of de communicatiemiddelen van het Centre. U krijgt korting op het organiseren van evenementen zoals sportdagen, vergaderingen en teambuildingsactiviteiten en u wordt uitgenodigd voor de eigen netwerkbijeenkomsten die het Centre organiseert vaar al haar sponsors www.friendshipsc.nl/steun-ons/sponsoren

U kunt Special Friend worden. Als Special Friend bent u ambassadeur van het Friendship Sports Centre en heeft u altijd een bijzondere locatie om uw eigen bijeenkomsten, sportdagen en workshops te organiseren. U krijgt dan 50% korting. Special Friend bent u al vanaf 1.000,- per jaar. U krijgt een eigen plek op onze website om uw vriendschap met het Friendship Sports Centre toe te lichten. Andere naamsvermelding is ook mogelijk www.friendshipsc.nl/steun-ons/special-friends

U kunt een eigen evenement organiseren op het Friendship Sports Centre. Van sportdag tot personeelsfeest en van vergadering tot teambuildingsactiviteiten; de mogelijkheden zijn legio. Op culinair gebied hebben we ook van alles te bieden. We hebben verschillende buffetten: ontbijt, brunch, lunch, borrel en diner; warm en/of koud en van eenvoudig tot zeer uitgebreid www.friendshipsc.nl/een-eigen-evenement

U kunt meedoen met een van onze fondsenwervende evenementen zoals bijvoorbeeld  het ‘Iedere Meter Telt’ sport evenement op 24 juni a.s. www.iederemetertelt.nl of de Benefit Night op 4 november a.s. www.friendshipsc.nl/evenementen/benefit-night

Heb je nog wensen of dromen voor het FSC en zo ja, welke zijn dat? Ik wil met Only Friends, het Friendship Sports Centre en alle kinderen en jongeren 100 jaar worden.

 

 

Leave a Reply