Een nieuwe stick kopen is soms al lastig genoeg. Een speciale stick, bijvoorbeeld voor de sleeppush speler, is al helemaal een klus. Waar moet je op letten? Op carbonpercentage of op de kromming van de stick?

Een handleiding:

Voor spelers met als specialiteit de sleeppush in de strafcorner is de manier waarop de kromming in de stick is verwerkt enorm belangrijk. Echter blijft het vaak onduidelijk waarom deze kromming een stick nou geschikt maakt voor het uitvoeren van een sleeppush. In deze editie zullen wij aan de hand van verschillende voorbeelden proberen uit te leggen waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw sleepstick en wat de sleeppush-stick nou echt een sleeppush-stick maakt.

Zoals al gemeld is het belangrijkste element van de sleep-stick de kromming van de stick. Dit heeft er mee te maken dat tijdens het uitvoeren van een sleeppush je de bal op je stick laat rollen. De kromming zorgt als het ware ervoor dat je wat extra centimeters krijgt waarover je de bal kan laten rollen. Denk maar aan een rechte lijn, deze is qua afstand altijd korter dan een lijn die op het zelfde punt start en eindigt met enig verschil dat deze een bocht doorloopt. Een goede kromming in de stick is dus echt een must. Dit betekend niet dat hier geen regels aan verbonden zijn. Enkele jaren geleden zijn hier namelijk in de officiële reglementen afspraken over gemaakt. De belangrijkste is dat een stick niet krommer mag zijn dan 25mm (gemeten zoals aangegeven in de afbeelding hieronder. De sticks van tegenwoordig variëren in kromming tussen de 16mm en 25mm. Voor een strafcorner specialist is het dan ook erg belangrijk te letten op het punt waar de kromming zich bevindt. Een mid bow stick kan wel degelijk krom zijn alleen is deze kromming verdeeld over de hele stick, van haak tot grip met als top zo’n 30cm vanaf de haak. Voor een geschikte sleepstick wordt veelal aangeraden een stick aan te schaffen met een extreme bow. Deze stick heeft als kenmerk dat de kromming zich al 20cm vanaf de haak gezien zich bevind, een stick lager op de stick dus. Precies dat stuk van de stick waar je de bal op wilt laten rollen tijdens het pushen en waar je dus de extra cm sticklengte wel kunt gebruiken. Deze sticks zijn ideaal voor strafcornerspecialisten (indien sleeppush natuurlijk). Maar ook voor spelers die graag een hoge bal lepelen (scoopen) of handige dribbelaars kan dit een fijne stick zijn om mee te spelen. In het tophockey worden deze extreme bow sticks ook zeker gebruikt door o.a. Mink van der Weerden, Jeroen Hertzberger, Maartje Paumen en Eva de goede.

Indian Marahadja Yuhknaa 90  De Yhuknaa stick van Indian Marahadja is een power stick bestaande uit90% carbon voor spelers met een voorkeur voor een extra kromming. Deze stick is namelijk een extreme low bow stick met een kromming van 25mm op ongeveer 21mc vanaf de krul. Deze stick is verkrijgbaar vanaf €240,00.

 Ritual specialist 95 De specialist 95 van Ritual bestaat voor 95% uit cabron en heeft een extreme low bow van 24mm. Deze stick is verkrijgbaar vanaf €295.45.

Mercian Evolution 0.5 De Mercian’s Evolution 0.5 light/extra light stick bestaat voor 90% uit carbon en bevat extreme low bow wat hem geschikt maakt voor de sleeppush. Deze stick is verkrijgbaar vanaf €199.95.

 

Nedstar The Dream 2 De Dream 2 van Nedstar bestaat voor 50% uit carbon en met een extreem kromming. Dat maakt deze stick uitermate geschikt maakt voor spelers die vroeg willen beginnen met het ontwikkelen van de sleeppush. Deze stick is verkrijgbaar vanaf €164.94.

Meer informatie nodig? www.hockeycentre.nl

 

 

 

 

Voor alle lezers hebben we een mooie aanbieding!

 

20% korting op alle sleepsticks
Geldig in de maand September
Actiecode: #SLEEPSTICK

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.