The road to USA Fieldhockey; Een jongensdroom

Een aantal jaar geleden verhuisde Phile Govaert vanuit Nederland met zijn ouders naar de VS. Hij is hockeyer. Dat is in de verenigde staten voor een jongen niet een sport die je zomaar doet, sterker nog, het is een vrouwensport en waarom zou je in hemelsnaam als jongen of als man willen hockeyen? De bondscoach van het Amerikaanse mannenhockeyteam (ja die hebben ze dus wel) is niemand minder dan de uit NL afkomstige Rutger Wiese en 3 x raden wie er geselecteerd werd voor het U19 National Field Hockey team USA? Juist, die andere Nederlander die toevallig heel goed kan hockeyen en toch is blijven doorgaan! Dat hij daarvoor iedere maand van New York naar Californie moet vliegen en dat je dat ook nog eens zelf mag betalen, daar had Phile wel een oplossing voor; sparen, bijbaantjes en een crowdfundingactie. Hij blogt hierover voor ons en wij hopen natuurlijk op hulp!

Hoi, ik ben Phile, 15 jaar oud, woon in Amerika, en train met het U19 National field hockey team van Amerika. Hier in Amerika wordt hockey gezien als een meisjes sport, jongens spelen basketbal, honkbal, american football, en ‘gewoon’ voetbal (soccer) maar hockey? Dat is een hele grote NEE. Tenzij je een van de 15 gekken bent die bij mij in het team zitten. ECHP, East Coast High Performance, is een team met alleen maar jongens die van over de hele east coast komen. Onze coach is Rutger Wiese, een ex-hoofdklasse speler van Bloemendaal die nu ook de coach is van het Nationale team en de Junior National teams. Dit is mijn vierde jaar dat ik met ECHP speel, en afgelopen maart ben ik uitgenodigd om mee te komen trainen met het Junior National team. Dit is een hele grote kans voor mij die ik zeker niet zal laten liggen. Toen ik vier jaar geleden met mijn ouders en zusjes naar Amerika verhuisde ging ik er helemaal van uit dat er in de Verenigde Staten niks meer te hockeyen zou zijn voor mij. Ik heb toen geprobeerd om iets op te steken van American Football en ook heb ik 2 jaar lang Lacrosse gespeeld, maar telkens als ik de kans kreeg om te hockeyen wist ik weer: dit vind ik leuker dan welke andere sport ook. Dankzij ECHP kon ik inhaken bij andere jongens die er precies zo over denken en samen met de jongens aan de west coast proberen we een vuist te maken voor het ‘mannen’ hockey in de Verenigde Staten. Sportverslaggeefster Nancy Haggerty van The Journal News heeft mij vorige maand geïnterviewd en geeft een goed beeld van de situatie: http://lohud.us/2oxvMoU 

In de afgelopen vier jaar is er al best veel veranderd. Het mooie van de ECHP vind ik dat de oudere spelers de jongere spelers op sleeptouw nemen en dat het stokje telkens wordt overgedragen. We zijn een hechte ploeg en het is mijn ultieme droom om op een dag uit te mogen komen voor het nationale team. Voor de National Training Camps moet ik 1 keer per maand naar Californië om daar telkens 3 dagen te trainen op het National Olympic Training Center in Chula Vista. USA Field Hockey stelt de coaches beschikbaar maar de trainingen en het verblijf komen helemaal voor eigen rekening. Daar komen de reiskosten nog bij en dat betekent met name voor jongens die net als ik vanaf de east coast in moeten vliegen, flink doorsparen… Met babysitten, bijles geven en honden uitlaten probeer ik zoveel mogelijk bij te verdienen, maar helaas zet dat niet echt zoden aan de dijk. Om te voorkomen dat ik om financiële redenen niet met het national team mee zou kunnen trainen ben ik een crowd-funding actie gestart. Ik zou het super waarderen als je naar mijn Hockeysupportgroup pagina zou kunnen gaan https://crowdfundingvoorclubs.nl/hockeysupportgroup/goal/view/teamwork-makes-the-dream-work  en mij zou willen steunen.

Teamwork makes the dream work: ieder klein beetje helpt!

Will keep you posted, Phile