G- Hockey is Para-Hockey!

 

In Nederland noemen we het G-Hockey, in alle andere landen heet het echter Para-Hockey en dat vinden we eigenlijk veel mooier klinken. Want wat is nou beperking, als ze op het veld staan, knallen ze net zo hard als alle andere hockeyers en gaan ze er heel fel en fanatiek tegenaan. Wij maken daarom een special voor deze speciale, bijzondere en passievolle hockeyers en interviewen  Wouter Schotman – speler van G Hockey Upward

Wouter, je hebt al zoveel wedstrijden nationaal en internationaal gespeeld, kun je ons wat meer vertellen over jezelf. Hoe je met hockey bent gestart en waarom? Ik ben 34 jaar, ik ben opgegroeid in Randwijk en Nigeria. Ik heb de basisschool in Zetten tot groep 7 gedaan toen ben ik overgestapt naar het speciaal onderwijs, en ben op een gegeven moment ook in Arnhem gaan wonen in een woonvorm (begeleid kamer wonen). Ik woon sinds 2004 zelfstandig in Velp (GLD). Ik ben bij Wageningen begonnen met hockeyen in de jongste jeugd (1990), nadat ik ben begonnen zijn ook mijn zusje (1992) en broertje (1994) gaan hockeyen bij Wageningen. Na drie seizoenen kwam ik niet meer mee in een regulier team. Mijn broertje en zusje zijn blijven hockeyen. Ik ben gaan hockeyen omdat onze moeder vanaf 1965 tot 1990 bij het in 2005 gefuseerde ZOW heeft gehockeyd. Na 21 jaar begon het toch weer te kriebelen en ben ik in contact gekomen met de NEBAS (Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten) die adviseerde mij om in 2004 eens te gaan kijken bij het G-hockey van Upward. Daar hockey ik dus inmiddels alweer ruim 12 jaar!

Naast hockeyen bij Upward ben je ook werkzaam als clubmanager, maar je bent G-hockeyer, hoe doe je dat en wat is dan precies je beperking (al zouden wij het absoluut geen beperking willen noemen hoor, want je doet enorm veel !)

Ik ben te vroeg geboren en heb bij de geboorte een zuurstofgebrek gehad, daardoor is mijn motoriek niet helemaal goed ontwikkeld en ben wat sneller afgeleid. Toen ik in 2004 ben begonnen met hockeyen werkte ik in de detailhandel, daarnaast ben ik ook in 2004 in Velp komen wonen. Ik kende hier helemaal niemand. Anja, de coach van G1, heeft toen geregeld dat ik vrijwilligerswerk bij de Arnhemsche HC kon doen, hier heb ik in mijn vrije uurtjes veel dagelijkse werkzaamheden aan het terrein en clubhuis en velden gedaan. In 2008 heb ik de ‘’roesbeker’’ gewonnen: deze wordt uitgereikt aan diegene die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de hockeyclub. In 2009 heeft het toenmalige bestuur gevraagd of ik in dienst wou komen. Dus sinds 2004 hockey ik bij Upward maar ben ik actief bij de Arnhemsche HC. In de periode van de winterstop en de zomerstop ben ik momenteel ook betrokken als vrijwilliger bij de hockeybond, zo ben ik op het WK 2014 actief geweest als vrijwilliger in het stadion en heb afgelopen zomer twee weken geholpen bij de Olympic Experience in Scheveningen. In de winterstop ben ik betrokken als zaalleiding  bij het Hoofdklasse zaalhockey en Districtskampioenschappen. En zal ook aankomende zomer als vrijwilliger bij het EK in Amstelveen betrokken zijn.

Hoe ziet de competitie eruit voor jouw team?

We zijn regionaal in de hoogste poule begonnen, 6-tallen en later 8-tallen hierin zijn we een paar keer kampioen geworden.  Op een gegeven moment kwam er een landelijke poule,  hier deden aanvankelijk 8 teams aan mee. De verschillen waren echter zo groot, dat wij en Hudito alles met dubbele cijfers wonnen, de sterksten bleven over, de anderen gingen terug op regio niveau . We spelen nu nog met Hudito G1, Almere G1 en Were Di G1. Vorig seizoen zijn we landskampioen geworden en ook dit seizoen hebben we weer de kans als we winnen van Hudito.  Naast de 8-tallen spelen we nu ook een 11-tal competitie hierbij worden 1x per kwartaal twee wedstrijden op een dag gespeeld alleen zijn de wedstrijden geen 2×35 minuten maar 2x 20 minuten. Deze hebben alleen een andere opzet dan de 8-tallen competitie omdat er maar twee clubs zijn die een compleet 11-tal bij elkaar kunnen krijgen, dit zijn Upward en Hudito. De andere teams zijn regionale teams die samengesteld worden door spelers die het leuk vinden om eens iets meer dan alleen 8-tallen hockey te doen. Deze wedstrijden worden centraal in Nederland gespeeld, zodat niemand heel ver hoeft te reizen.

Hoe vaak train je en hoe trainen jullie, zijn er gespecialiseerde trainers?

We trainen twee keer per week met ons team,  op de woensdag trainen we op Upward met alle teams G1 en G2 samen en G3 en G4 samen. Hier worden we door onze coach getraind met twee ondersteunende trainers, en af en toe spelers van Upward heren 1 of dames 1 die voor het CIOS stage lopen. Op de vrijdagavond trainen we op de Arnhemsche HC met alleen G1 en G2 hierbij zijn we voltallig dat wil zeggen, de spelers die van verder komen zoals uit Lochem en Rotterdam zijn er ook op de vrijdag, je kan namelijk niet van ze verwachten dat ze twee keer per week zoveel moeten reizen. Verder train ik op de donderdagavond nog met de trimmers van de Arnhemsche HC mee Vorig seizoen heb ik daar training gehad van Martijn Verkerk. Ook hebben we in het verleden 11-tal wedstrijden gespeeld tegen reguliere teams van Arnhem. We zijn begonnen met het spelen tegen een meisjes C3 die bijna met het hele team naar de B-lijn zijn gegaan ook toen hebben we een aantal oefenwedstrijden tegen ze gespeeld!

Speel je dan ook mee in een Oranje G team als je internationaal gaat zoals afgelopen zomer in Duitsland of vorig jaar in Spanje?

Mijn coach bij Upward zit ook voor de KNHB bij de internationale vergaderingen voor het Para-hockey en de EHF vergaderingen in Brussel Er is geen officieel nationaal G hockey team, omdat de KNHB meerdere spelers wil blijven betrekken, die dat niveau hebben. Op uitnodiging spelen teams of  individuele spelers internationaal. Alleen Italië, Portugal  en België vormen een nationaal team, alle andere landen geven zoveel mogelijk spelers die ervaring een keer, mits ze het juiste niveau hebben.

Je bent een crowdfunding actie gestart met je team, kun je daar wat meer over vertellen?

Ik ben de crowdfunding actie gestart omdat we met ons team en soms  spelers van Hudito meer willen doen om het G-hockey (para-hockey) internationaal onder de aandacht te brengen. Momenteel spelen we twee vaste toernooien in Essen en Mönchengladbach. Dit zijn dag toernooien en nog wel te rijden door ouders/spelers. Ook krijgen we steeds meer aanvragen binnen of we mee willen doen met toernooien verder weg zoals dit seizoen zijn we ook twee keer naar Barcelona geweest. Voor ons als spelers met een Wajong uitkering is dit moeilijk te bekostigen aangezien we vliegen en daar een aantal dagen lowbudget verblijven. Inmiddels hebben we ook aanvragen vanaf Kuala Lumpur, Italië en Portugal liggen. Deze reizen kunnen we niet van onze Wajong bekostigen, daarom zijn we als team al verschillende acties gestart zoals het overnemen van fluitbeurten en bedienen op feesten bij mensen thuis, op de Dierenborg (dierenasiel) en de golfclub of zoals afgelopen seizoen de bbq te verzorgen op de afsluitende veteranen dag op de Arnhemsche HC. Deze verdiensten gaan allemaal in de ‘’reispot’’ echter is dit voor het deelnemen aan internationale toernooien voor twee teams niet voldoende. Ook willen we in de toekomst graag herkenbaar zijn als één team  en willen we hiervoor een trainingspak of iets dergelijks hebben waarin we kunnen reizen en naar de internationale toernooien aan kunnen doen zodat we herkenbaar zijn als team!  Klik op de link als je wilt doneren (red)  http://crowdfundingvoorclubs.nl/hockeysupportgroup/goal/view/parahockey-upward-gaat-internationaal 

De Internationale hockeybond heeft ingezet op het groter en bekender maken van Para-Hockey, maar wat zou jij nog meer willen voor G-Hockey Nederland/Para- Hockey ? 

A: Dat de verschillen kleiner gaan worden in de top van Nederland en dat we in plaats van een competitie van vier clubs weer terug gaan naar acht of 12 clubs ( Daarvoor zal de versnippering van G spelers in Nederland minder moeten worden, fusies of minder clubs, want de meeste G hockeyclubs hebben te weinig leden om een echt topteam van alleen sterke spelers te vormen, daar spelen meerdere niveaus in 1 team)

B: Ook zou ik willen dat de gedachten van mensen veranderd met betrekking tot diegene die denken dat het G-hockey alleen bestaat uit mensen met het syndroom van Down en er alleen gehockeyd wordt op laag niveau. We hebben een aantal jaar geleden een demonstratie wedstrijd gespeeld op het lustrum van hockeyclub Geel-Zwart om te laten zien op welk niveau de top van Nederland hockeyt. Uiteindelijk zou ik het mooi vinden als we als erkend Nederlands elftal naar de paralympische spelen mogen gaan! Kortom dat we gewoon een vol onderdeel van het Nederlandse hockey kunnen zijn en niet weggestopt worden. Dat wordt het moment om wel een echt Nederlands team te vormen!

Wat was tot nu toe het aller gaafste moment uit je hockey carrière?

Ik heb natuurlijk al veel nationale en internationale toernooien mogen meemaken, maar wat toch  het meeste indruk blijft geven is het spelen van de finale in EK Londen (2015) voor de wedstrijd Nederland-Engeland dames, en België (2013) voor de wedstrijd Duitsland – Tsjechië heren  in het ‘’grote’’ stadion op het hoofdveld waarbij de uitreiking door de voorzitter van de EHF ook meteen op het hoofdveld werd gehouden.