Gegrepen door het playoff-virus..

In Nederland is het nu de tijd voor de Play-offs. De hoofdklasseteams zijn al van start gegaan, met de blik op het landskampioenschap. De teams uit de overgangsklasse, 1e, 2e, 3e en 4e klasse staan in de startblokken om te promoveren. Onze vaste  bloggers Charlotte Vega en Eddie Simmons vertegenwoordigen allebei een van deze twee. Charlotte met D1 AH&BC op hoofdklasse niveau en Eddie als trainer/coach van Leiden D1 die vanuit de 1e klasse hopen op een plek in de overgangsklasse. Tijd voor een onderling vragenvuurtje:Hoe beleef je de #road2playoffs als speler/trainer? 

Charlotte: De play-offs is het competitie toetje waar je het hele jaar voor speelt. Alle wedstrijden die je speelt speel je om te winnen maar de echte prijzen worden pas verdeeld in de play-offs. Het hele jaar door ligt de focus op play-offs halen en die natuurlijk winnen. De laatste week voor de play-offs leg je de focus op de laatste details. Je groeit als team erg naar elkaar toe en stoomt mekaar klaar voor deze wedstrijden. Ik vind de play-offs altijd een mooiste periode van het jaar. Tijdens deze wedstrijden zijn er veel mensen, en hangt er een geweldige sfeer op de club en in het team. Iedereen is super gefocust en gedreven om op haar allerbest te zijn. Zelf heb ik echt ontzettend veel zin in de play-offs. We spelen onze eerste wedstrijd tegen SCHC thuis en hebben het volste vertrouwen in elkaar en in het team. We gaan voor de volle winst. Eddie: Spannend weer, vorig jaar in het eerste jaar bij Leiden play-offs gehaald en op een haar na net niet gepromoveerd. Vanaf begin dit seizoen was de doelstelling meteen weer play-offs halen en nu dat ook daadwerkelijk gebeurt is dat natuurlijk super chill. En vanaf nu komt er een drukke periode aan waarin wij met de hele staff onze ploeg zo goed mogelijk proberen te preparen voor wat komen gaat. Op het moment dat de play-offs dan ook werkelijk beginnen is onze / mijn rol beperkt en zal ik vooral proberen bij te sturen waar dat mogelijk is.

Wat doe je extra om je doel te bereiken?

Charlotte: Zoals ik al zei trainen we heel scherp en werken we aan de laatste details. We willen als team het beste uit onszelf en het team halen en iedereen op scherp hebben. We trainen hard en maken daarnaast ook veel lol om ervoor te zorgen dat iedereen klaar is voor de start van de play-offs. We hebben extra trainingsmomenten ingepland om bepaalde situaties te bespreken en te trainen. Daarnaast is rust ook een belangrijk onderdeel van dit proces. We brengen veel uren met elkaar door, om alles goed besproken te hebben en helemaal klaar te zijn voor de wedstrijden die gaan komen. Eddie: Wij doen op zich met het team niet heel veel extra, omdat ik van mening ben dat je rust en structuur moet brengen zodat elke speelster in de comfortzone zit op het moment dat ze er naar toe leven. De ploeg zelf heeft met elkaar afspraken gemaakt voor de komende weken. Ik leg dat niet op, dat moet uit de ploeg zelf komen. Wij als staff bereiden ons tactisch zo goed mogelijk voor op onze tegenstanders en om met een goed plan te komen voor elke wedstrijd.

Zijn de play-offs spannender dan de reguliere competitie of is de weg erheen net zo spannend?

Charlotte: Natuurlijk zijn de play-offs spannender dan normale competitie wedstrijden. Het zijn wedstrijden waar een andere sfeer hangt en er veel meer mensen zijn dan bij reguliere wedstrijden. Het zijn stuk voor stuk topwedstrijden en dat brengt altijd een bepaalde spanning met zich mee. Wel is het zo dat we vooraf alles zo goed met elkaar bespreken en doornemen dat het minder spannend is, en iedereen weet wat hij/zij moet doen in deze wedstrijden. We gaan voor de winst, zoals elke zondag, maar toch als je een halve finale speelt voor de landstitel is het anders dan een competitie wedstrijd voor 3 punten. Ik heb er vooral heel erg veel zin in! Ik heb zin om te beginnen en de eerste wedstrijd te spelen. Dan is het pas echt begonnen.

Eddie: Play-offs is wat mij betreft iets spannender, mooie ambiance, veel publiek en een doel wat ineens heel dichtbij komt vanaf het eerste fluitsignaal. Alhoewel 22 wedstrijden de beste willen zijn ook een bepaald soort spanning heeft, maar op een andere manier dan play-offs spanning.

Analyseer je van te voren je tegenstanders? waarmee je voor een deel ook bij Oranje Dames traint?Is er dan extra #felheid onderling?

Charlotte: Natuurlijk analyseren wij de tegenstander. Er worden veel beelden bekeken van competitie wedstrijden om te bekijken wat een speler doet, en hoe ze in het veld staat. Persoonlijk kijk ik altijd naar mijn directe tegenstanders. Natuurlijk ken ik ze goed vanuit de competitie en Oranje en weet je waar je op moet letten. Je kent elkaars sterke en zwakkere kanten en hier moet je tijdens de play-offs gebruik van maken. Het heeft een voordeel dat je elkaar goed kent, maar ook een nadeel. De tegenstander kent jou natuurlijk ook door en door. Ze weten ook waar ik goed in ben en daar zullen ze ook rekening mee houden. Het is juist een uitdaging om het beste uit jezelf te halen en sterker te zijn dan je tegenstander. Iedereen is tijdens de play-offs extra fel. Iedereen wil zich van haar beste kant laten zien en winnen. Dit is op zondags ook en zeker in de play-offs.

Analyseer jij als trainer van te voren je tegenstanders? 

Eddie: Ja ik analyseer zeker onze tegenstanders en laat dat ook nog door 2 externe mensen doen. De uitkomsten die ik uit het analyseren haal / het plan wat we gaan doen in een bepaalde wedstrijd toets ik dan nog even om te kijken of ik toevallig iets gemist heb. En of het past in het spelconcept wat wij graag willen spelen. Het is nooit slecht om te klankborden met mensen waar je een goed gevoel bij hebt en die je vertrouwt op hun kwaliteiten.

Denk je van te voren veel na over de play-offs of ga je erin net als  je normale wedstrijden?

Charlotte: Het moment dat wij geplaatst waren voor de play-offs kan ik me nog goed herinneren. We speelden thuis en hoorden na de wedstrijd dat concurrenten hadden verloren waardoor we geplaatst waren voor de play-offs. Vanaf toen is echt de knop al om gegaan. Je ben bewust bezig met een proces richting de play-offs. Wel is het natuurlijk zo dat je elke zondag scherp en op je best moet zijn, maar in de play-offs gaat het er ECHT om. Je weet dat je deze wedstrijden moet winnen anders kan je geen landskampioen worden. Dat is een andere mindset dan in de reguliere competitie.

Eddie: Je denkt er toch wel iets meer over na maar overthinking is ook weer niet goed. Zeker omdat wij niet zoals bij Charlotte 4 tegenstanders hebben in de play-offs die elkaar kennen, maar we spelen tegen teams die we nog niet zijn tegengekomen of alleen in oefenwedstrijden. Dus het kost wel een paar vrije dagen van mijn werk maar dat geef ik er graag voor op als dat het gewenste resultaat kan hebben.

Charlotte, het is alweer een paar jaar geleden dat de dames van AH&BC landskampioen werden, wie is je aller moeilijkste tegenstander?

Charlotte: In 2013 werd AH&BC voor het laatst landskampioen. Vorig jaar werden we tweede en verloren we de finale van Den Bosch. Nu openen we de strijd om de titel tegen SCHC. Ik geloof dat AH&BC van iedereen kan winnen als wij op ons allerbest zijn. We gaan met het hele team volop in de strijd om de landstitel te pakken. Als eerste nemen we het zondag op tegen SCHC in de halve finale. Daar ligt vooral de focus op. Welke wedstrijden er daarna komen zien we daarna.

Eddie, stel dat je het haalt en promoveert, wordt het dan niet ongelofelijk moeilijk om je te handhaven? Je ziet vaak terugval na 1 jaar, of ben je daar niet bang voor?

Eddie: Dat is zeker geen makkelijke opgave, temeer omdat volgend jaar de ploegen in de huidige Overgangsklasse zich waarschijnlijk zullen versterken om te promoveren naar de nieuwe poule. Je zal goed na moeten denken of je ook een kwaliteitsinjectie nodig hebt in je team zonder dat je afbreuk doet aan het team waarmee je de promotie gehaald hebt. Maar het is zeker mogelijk, bij Leonidas lukte het uiteindelijk om 10e te worden en via play-outs erin te blijven en het jaar daarop gedeeld 6e te worden. Dus het is zeker mogelijk maar het vergt heel veel geduld en niet in paniek schieten als het even tegenzit. Het zou weer een mooie uitdaging zijn om dit proberen nogmaals te bewerkstelligen.

Wat betekent het landskampioenschap respectievelijk promotie voor jou en je team en hoe ga je dat vieren?

Charlotte: Landskampioen is het hoogst haalbare in de Nederlandse hockey competitie. Kampioen van Nederland, het allerbeste team van Nederland. Wie wil dat nu niet? Het zou geweldig zijn als we dit winnen en voor mij persoonlijk mijn 1e landstitel. Al die trainingen met elkaar, mooie momenten, zware momenten, dat alles kan beloond worden met een geweldige prijs: LANDSKAMPIOEN!! Ik wil niks liever dan deze winnen. Dat maakt mijn jaar echt geweldig. Allereerst de selectie voor de HWL met Oranje en daarbij ook landskampioen. Het zou geweldig zijn!! Hoe ga ik dit vieren? Haha, met een giga groot feest, iedereen is uitgenodigd… Dus kom ons allemaal aanmoedigen tijdens de play-offs!! 

Eddie: Promotie betekent veel, het is de kroon op een seizoen hard werken met je team, de begeleidingsstaf en alle mensen die een bijdrage leveren aan dames 1. Ik vind het ‘t mooist voor het team, 19 meiden die zichzelf het hele seizoen naast hun stages, studie, coschappen en andere bezigheden 4x per week opofferen voor en met elkaar om een doel te behalen. Daarnaast zou het voor Leiden als club supermooi zijn omdat ze vanaf oktober dit jaar het 100-jarig lustrum vieren. Ik begreep dat ze, mochten wij promoveren dames 1, het willen gaan vieren met een avondje stappen in Barcelona, dat lijkt mij voor een goed plan na een seizoen hard werken van het team.