Blogs

Makkelijker gezegd dan gedaan: How to get into university!

By 15 september 2016 No Comments

Fusine Govaert, voormalig speelster bij AH&BC MB1, verhuisde enkele jaren geleden met haar ouders naar de Verenigde Staten en speelt sindsdien bij Rye Field Hockey Club en het Futures Elite Program. Ze blogt ieder kwartaal voor ons magazine. Haar middelbare schoolperiode zit er bijna op en dat houdt in dat er veranderingen op komst zijn, voor hockey en school, want ze gaat volgend seizoen naar de universiteit.

fuus2

Het hele ‘college application process’ klinkt makkelijker dan het is. Om bij een Amerikaanse universiteit binnen te komen, met of zonder sport, moet je eerst een hele waslijst aan dingen afwerken. In Amerika kunnen er soms hele grote verschillen zijn in het onderwijsniveau, aangezien de kwaliteitscontrole van het (hoger) onderwijs niet door de overheid wordt gereguleerd. Dit is de reden dat iedereen een SAT* of ACT* test – een soort CITO toets voor hoger onderwijs zeg maar – moet doen om toegelaten te kunnen worden aan de universiteit. Welke van de twee toetsen je moet doet en welke score je precies moet halen hangt af van de school waar je heen wilt gaan. Sommige scholen willen dat je behalve een SAT en/of ACT ook nog een aantal subject-tests doet. Amerikanen studeren hun hele jeugd (in school) al voor deze tests en dan nog is het ook voor hen nog steeds een moeilijke toets; kun je nagaan hoe lastig het is voor Nederlanders of mensen uit een ander land die net iets minder goed Engels spreken. 

Als je de beoogde score op de test(s) gehaald hebt is het tijd voor je CV. In Amerika is het heel belangrijk dat jouw CV zo goed mogelijk is. Om bij een college binnen te komen moet je op papier kunnen laten zien dat jij in alle opzichten beter bent dan alle andere honderd duizend kandidaten die zich aanmelden bij die universiteit. Een beetje CV wemelt dus van de superlatieven! Je moet de hoogste cijfers hebben, de meeste nevenactiviteiten en vele uren aan liefdadigheidswerk hebben gedaan, captain zijn geweest van je sport team, noem maar op. Je CV stuur je in via de Common Application. Dit is een online website waarvoor je een account moet aanmaken en waar je al je gegevens moet invullen. Verder moet iedereen die zich inschrijft ook nog 1 of 2 college essays schrijven. De ACT, SAT en de Common Application gaan alleen maar over cijfers en je CV. Een college essay mag maximaal 600 worden bevatten en het is de bedoeling dat je iets over jezelf schrijft wat de administratie nog niet van jou weet nadat ze je cijfers hebben gezien en de vakken die je hebt gevolgd in high school. De college essay geeft studenten de kans om te laten zien waar zij echt geïnteresseerd in zijn. Als je niet zulke goede cijfers hebt gehaald (lees: als iedereen A+ haalt en jij een A), dan kun je bijvoorbeeld de reden daarvoor uitleggen in je essay, en op die manier aantonen dat je wellicht geen mindere cijfers hebt gehaald omdat je dom bent of niet hard genoeg gewerkt hebt, maar omdat je eigenlijk gewoon veel beter bent in een bepaalde sport of iets anders (theater, dans, muziek, …).

636093330484081274-rye-s-fusine-guvaert-drives-the-ball-against-mahopac-the-senior-had-three-goals-and-an-assist-in-the-garnet-s-5-1-win-photo-from-sep-12-2016

Het moeilijkste van het aanmelden bij een Amerikaanse universiteit is dat de aanmelding bijna alleen maar digitaal gaat. Soms krijgen kinderen een uitnodiging voor een interview met mensen van de administratie, maar over het algemeen moet jij dus op papier laten zien hoe geweldig je bent. Als je echt heel goed in bent in een bepaalde sport dan word je vaak ruim tevoren al door een coach gerekruteerd en wordt het een stuk makkelijker om binnen te komen: de coach (die jou dus al een beetje kent en aan jou heeft gevraagd of je in zijn/haar team wilt komen spelen) doet dan een goed woordje voor je. In bijna alle gevallen zorgt de coach er dan voor dat jij, op basis van alles wat je ingestuurd hebt, toegelaten wordt.

SAT & ACT

De SAT is een gestandaardiseerde toelatingstest voor hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten. De test is bedoeld om een student te beoordelen en aan de hand van de score te bepalen of deze kan worden toegelaten tot een universiteit. De toets duurt 3 uur en 45 minuten en bestaat alleen maar uit meerkeuze vragen. Er zijn drie delen: schrijven, wiskunde, en begrijpend lezen.

De ACT is een zelfde soort test alleen zijn de vragen en is de tijd anders verdeeld. Er zijn vier delen: Engels (75 vragen, 45 minuten), wiskunde (60 vragen, 60 minuten), begrijpend lezen (40 vragen, 35 minuten), science (40 vragen, 35 minuten). Ook deze toets bestaat alleen maar uit meerkeuze vragen. Je kan kiezen of je aan het einde nog een essay wilt schrijven. De essay telt niet mee in de test score, maar de meeste scholen geven aan dat ze willen dat je dat doet. 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.