Zeven dagen per week sta ik op het hockeyveld. Als trainster bij ON FIRE Hockeysupport, trainer/coach van Den Bosch MD1 en speelster van MOP Dames 1. Lees hier alles over het leven van een échte hockeynerd. Met deze keer: de overstap naar MOP Dames 1.

Wellicht heb je gehoord van dat meisje dat wilde stoppen met tophockey? Dat meisje traint en coacht MD1 bij HC Den Bosch, staat regelmatig op het veld met ON FIRE Hockeysupport maar heeft alles gedaan behalve stoppen met tophockey. Ze maakte de stap naar de promotieklasse met MOP Dames 1. Mijn naam is Frederique Passier, ik ben een 22 jarige communicatiestudente die zeven dagen per week te vinden op het hockeyveld. Eigenlijk kent niemand mij bij mijn volledige naam, maar vooral als ‘Fred’. Een echte hockeynerd.


Al mijn hele leven loop ik rond op Hockeyclub Den Bosch, van trainingsmini tot nu als trainster. Na mijn jaren in de Bossche topjeugd was ik een van die vele meiden die niet goed genoeg was voor Dames 1. Ik vervolgde mijn hockeycarrière bij Union in de Overgangsklasse. Waar ik uitgroeide van ukkie met een veel te grote bek en weinig speelminuten tot een volwassen speelster met overtuiging. Na vier jaar begon het op te breken. Ik zou klaar zijn met mijn studie en het continue reizen tussen Nijmegen en Den Bosch werd mij echt te veel. Ik besloot te stoppen bij Union en wilde recreatief verder met de focus op het trainerschap. Maar toen…

Ik werd aangesproken door een oude bekende uit mijn Bossche verleden: Maartje Paumen. Ze sloeg de spijker op z’n kop. 22 jaar oud, zo verliefd op hockey en dan al stoppen?! Dat vond ze niet bij mij passen. Paumen kent mij namelijk aardig goed. Samen met Vera Vorstenbosch was ze mijn coach in MD1. Ze vroeg zich af of ik ooit had nagedacht over selectie doen bij MOP. Heel eerlijk? NOOIT. Als echte Bosschenaar in een MOP tenue? Oei. Maar er waren een aantal dingen waardoor mijn hockeyhart een stuk harder ging kloppen.

Een waanzinnig begeleidingsteam onder leiding van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen, op 15 minuten rijden van mijn huis en een reünie met een aantal bekenden uit mijn hockeyverleden. Dat allemaal ook nog eens in de nieuwe Promotieklasse. Een uitdaging waar een fanatiekeling als ik niet omheen kon. De eerste training was dan ook direct raak voor mij. Een super fanatieke groep met veel hockey kwaliteiten en een fantastische sfeer. Hockey inhoudelijk kon ik zeker mee, maar ik had een duidelijke boodschap meegekregen in de zomer: FIT WORDEN. Samen met mijn personal trainer Guido stond ik 5 dagen in de week te werken aan conditie, kracht en snelheid.

Nu zijn we dan echt begonnen met MOP in de Promotieklasse. Spannend maar vooral ontzettend vet. Iedere wedstrijd voelt als een finale waarin iedereen van elkaar kan winnen. Wie pakt het directe ticket naar de hoofdklasse? Wie speelt play-offs? Wie gaat er terug naar de Overgangsklasse? Met MOP hebben wij ons mentaal, fysiek, technisch en tactisch voorbereid. We speelden voornamelijk oefenpotjes tegen Hoofdklasse ploegen en gingen op teamweekend naar het welbekende Hapert waarin we op zoek gingen naar onze X-Factor als team door fysieke en mentale uitdagingen. Maar ook stonden we ineens dik in de publiciteit met de komst van Ageeth en Paumen. Ik krijg regelmatig de vraag of het druk oplevert en ik kan je zeggen … nee. Het is vooral ontzettend motiverend. Hun ervaring, kennis en mentaliteit zijn iedere week terug te vinden in onze trainingen. Iets waar ik als trainer zelf ook waanzinnig enthousiast van word. Met zekere regelmaat jat ik de oefeningen van Ageeth voor MD1 bij Den Bosch. Maar ook de beleving en mentaliteit geef ik door. Want ook ik moet mij iedere week bewijzen om speelminuten te verdienen. Allemaal belangrijke redenen voor mij om zo lang mogelijk door te gaan met hockeyen op hoog niveau.

Maar ook met MOP kennen we hoogte- en dieptepunten zoals ieder team. Blessures, meiden die minder spelen, verliespunten.. Maar juist doordat we als collectief genieten van de successen die wij boeken worden we iedere week beter. De ene week met een lach, de andere week met flink wat schelden en janken. En ja, dat geldt ook zeker voor mij want topsport kan echt hard zijn.

Wat onze doelstelling is dit jaar met MOP? Promoveren. Je speelt altijd om te winnen en strijdt voor het hoogst haalbare, alleen geldt dit voor iedere ploeg in de Promotieklasse. We gaan zien hoe wij ons als ploeg gaan vormen dit seizoen. Hoe ik als nieuweling mijn plekje ga weten te vinden en hoe ik dit ga combineren met het coachen en trainen bij Hockeysupport. En oja… Ook nog iets met afstuderen..

Keep you posted!

De hockeynerd

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.